Опера "Дама Пика" - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
31
Опера "Дама Пика"
ДАТА: 31 Януари 2020 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Опера "Дама Пика"

Маестро Константин Тринкс ще дирижира премиерата на "Дама Пика" в Софийската опера

В концертното изпълнение участват Мартин Илиев, Атанас Младенов и гостуващата очарователна Александра Любчански

На 31 януари предстои премиерата на прочутата опера „Дама Пика“ от П.И. Чайковски, концертно изпълнение

Диригент ще бъде Константин Тринкс - гост.


68623

В главната ролята на Герман – солистът от Софийската опера – Мартин Илиев. В ролята на Лиза почитателите на оперното изкуство ще чуят сопрана  Александра Любчански – гост.


68625

„Дама пика“, заедно с Шестата симфония - Патетична, е връх в творчеството на Чайковски. Написана с трескава бързина - в поразително кратък срок - само за 44 дни, тя се превръща в най-потресаващия дълбок и искрен израз на творческия светоглед на Чайковски. Като Моцарт по време на съчиняването на „Реквиема“, Чайковски е ридал над вдъхновените страници на най-хубавата измежду руските опери: „На някои места, пише той до брат си, например в четвъртата картина, която аранжирах днес, аз изпитвам такъв страх и ужас, и потрисане, че не е възможно и слушателите да не почувстват поне част от същото това нещо.“ В своето изследване за „Дама пика“ руският музикален критик Иван Солертински  пише: „Самата „Дама пика“ излезе извън жанровите рамки на традиционната опера: такова абсолютно съвпадение на сюжетно, психологическо и музикално действие, каквото е постигнато в гениалната четвърта картина - спалнята на Графинята, едва ли може да се срещне в цялата световна оперна литература. Само тази картина е достатъчна, за да се постави „Дама пика“ до великите шедьоври на музикалния театър.

Премиерата на „Дама пика“ е на 31 декември 1891 г. в Санкт Петербург. В България премиерата на „Дама пика“ е през 1926 година в София. Диригент е Юрий Померанцев, руски музикант, който работи по това време в София.

Константин Тринкс - диригент

Константин Тринкс, диригент със забележителна кариера в Германия, българската публика познава от величественото представяне на „Парсифал“ и на Вагнеровите шедьоври на сцената на Софийската опера и балет.

Тринкс прави своя дебют в Дармщатския държавен театър с премиерата на „Нюрнбергските майстори певци”. Там е бил и главен диригент. Работата на Маестро Константин Тринкс е разнообразна. Той е канен по целия свят, на много световни сцени да дирижира премиери и спектакли, тъй като името му е гаранция за висок професионализъм.

Мартин Илиев – в ролята на Герман

Завършва музикалното училище в Стара Загора и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Реса Колева.
Прави кариера като баритон с над 20 централни роли, но през 2005 година се насочва към драматичния и героичен теноров репертоар.

Дебютира в ролята на Пинкертон от „Мадам Бътерфлай” (Пучини), а впоследствие разширява своя репертоар с роли и от Вагнеровия репертоар.

Виолета Радомирска – в ролята на Полина

В 1995 г. започва обучението си в Музикалната академия, където учи пеене при Александрина Милчева. Две години по-късно изпълнява на сцената на Софийската опера първата си значима роля в „Севилският бръснар“. От 1999 г. живее и работи в Швейцария (Цюрих).

Атанас Младенов – в ролята на Елецки

Атанас Младенов дебютира на професионална сцена в „Хубавата Елена“. Специализира в Българския културен институт „Борис Христов“, в Рим, след което следва две години в държавната консерватория „Джоакино Росини” в Пезаро, Италия.

От 2009 г. пее на сцената на Софийската опера в „Хофманови разкази“ от Жак Офенбах. Следва участие в „Дон Жуан“ от Моцарт на летния фестивал „Августа Траяна“ в Стара Загора. Изпълнява и ролята на граф Алмавива в „Сватбата на Фигаро“ в Кипър. Участва с голям успех във Вагнеровите епоси „Залезът на боговете” (из тетралогията „Пръстенът на Нибелунга”) с ролята на Гунтер, „Тристан и Изолда” като Курвенал и в „Парсифал” с ролята на Амфортас, за която е високо оценен от международната музикална критика.

Веселин Михайлов – в ролята на Томски

Стипендиант е на „Галерия на българските таланти“, на Фондация „Борис Христов“ и на Фондация „Райна Кабаиванска“. Завършва курс в Академията „Санта Чечилия“ в Рим и Майсторски клас на Райна Кабаиванска в Модена с подкрепата на Фондация „Борис Христов“. Участва в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Модена, Италия.

Участва в спектакли и концерти в Софийската опера и балет, в зала „България“, в българските културни центрове в Будапеща, Братислава, Виена и Прага. Пял е също така в Германия и Швейцария.

В „Дама пика“ участват  и солистите:

Ангел Антонов ( Чекалински), Бисер Георгиев ( Сурин), Даниел Острецов (Чаплицки), Николай Войнов (Нарумов), Слави Манов ( Разпоредител ), Иванка Нинова  (Графинята),  Цвета Сарамбелиева  (гувернантка), Баясгалан Дашням (Маша ), Станислава Момекова (Прилепа ) и др.

Оркестър и хор на Софийската опера и балет

Диригент на хора: Виолета Димитрова

Не пропускайте шедьовъра на Чайковски  „Дама пика“- само на 31 януари, от 19:00 ч.!

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин