От киноцентъра до музейната витрина - изложба по случай 3 март - Смолян, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Фев
26
От киноцентъра до музейната витрина - изложба по случай 3 март
ДАТА: Oт 26 Февруари 2015 до 30 Април 2015 ЧАС: 17:00 МЯСТО:
Добави в календара
От киноцентъра до музейната витрина - изложба по случай 3 март

В РИМ „Стою Шишков“-Смолян гостува изложба „От киноцентъра до музейната витрина“ (реквизит от филма „Капитан Петко войвода“ и вещи на кинооператора Димо Коларов) на Исторически музей-Попово.


По повод 3 март – Националния празник на Република България в РИМ „Стою Шишков“-Смолян гостува изложба „От киноцентъра до музейната витрина“ (реквизит от филма „Капитан Петко войвода“ и вещи на кинооператора Димо Коларов) на Исторически музей-Попово.


Тя ще се открие на 26 февруари от 17.00 часа. Нейни автори са Ивелина Неделчева и Пламен Събев от Исторически музей град Попово. Изложбата представя облекла, предмети и фотоси, свързани с българското кино, които днес са част от фонда на Исторически музей – Попово. Автентичните народни облекла, накити и аксесоари, са използвани при заснимането на телевизионния сериал „Капитан Петко войвода“. Събирани са от селищата в районите на Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, Доган Хисар (родното място на Капитан Петко), в Елховско, Ивайловградско и др.


Студио за игрални филми „Бояна“ предоставя колекцията на Централния съвет на тракийските дружества, които на свой ред я подаряват на село Светлен, Поповско по случай 120-та годишнина от заселването му с българи. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието, от селата Янюрен и Кутруджа. В Светлен, подобно на други селища, в които живеят българи от Тракия, има активно и дейно Тракийско дружество. С колекцията е открита експозиция в светленското читалище по време на Националния тракийски събор, проведен в същото село на 29 август 1999 г. 


Представени са и вещи и награди на кинооператора, заснел филма „Капитан Петко войвода“ – Димо Коларов. Той е роден в Попово и приживе ги подарява на музея в родния си град.  Могат да се видят и камерата, с която майсторът на черно-бялото изображение Бате Димо снима много от известните български филми и фотоси от снимачната площадка. Димо Коларов е първият български кинооператор, завършил в чужбина (Чехия). Заснел е 60 филма, сред които са: Козият рог, Бялата стая, Няма нищо по-хубаво от лошото време и др.


Носител на редица награди:  Звание „Заслужил артист” от 1967 г., Сребърен Хюго (1974) – за блестяща чернобяла фотография във филма „Козият рог” в Чикаго, САЩ), Диплом по повод 100 г. на киното, присъден за цялостно творчество и изключителен принос в българската филмова култура (1995 г.) и др.


Изложбата ще гостува в РИМ „Стою Шишков“ - Смолян до 30 април.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин