Откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
11
Откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019
ДАТА: Oт 11 Януари 2019 до 13 Януари 2019 МЯСТО:
Добави в календара
Откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019

Откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019
започва с изложби, музика и театър


Ден, наситен с разнообразие от културни събития, очаква жителите и гостите на Пловдив на 11 януари. Събитията са десет на локации в централната градска част. Изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“ е подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и е посветена на един от ключовите проекти в програмата – „Тютюневия град“. Тя включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия. Откриването е с начален час 18,00.


В Регионалния етнографски музей в 17,00 часа ще бъде открита изложбата „Песента на дървото“, която ще може да бъде разгледана до края на месеца. Експозицията представя традиционни народни музикални инструменти, както и съвременни, станали популярни след Освобождението (цигулка, виола, цитра, мандолина и др.).


В първия ден от откриващия уикенд музикалната програма Капана 2019.НАЧАЛОТО представя изпълнения на живо на изявени съвременни български изпълнители на открита сцена „Ядрото“ от 20,00 часа.


В Регионалния исторически музей от 18,00 часа се открива фотоизложбата „Преоткриване на наследството“. Фотографиите отразяват градски пейзажи, запечатват атмосферата на балканския град, представят шарения свят на улицата. Те ни повеждат из градски улици и дворове на къщи, съпровождат ни в изоставени села, показват ни знаци на завръщането у дома.


Изложбата „Пловдивските художници“ ще може да бъде видяна в галерията на Общински съвет Пловдив от 17,30 часа. Тя представя 30 произведения на автори от Дружеството на пловдивските художници. В селекцията на творбите попадат живопис, графика, скулптура, фотография, колажи и смесена техника на теми, вдъхновени от града, неговите забележителности и история.


Доц. д-р Георги Трифонов, преподавател в АМТИИ, специалност „Дизайн на облеклото“, представя изложба живопис, рисунка и пластика в Балабанова къща от 17,30 часа. Основна тема в творбите му е развитието на елементите на облеклото през вековете и идентичността на българката.


Камерният концерт „Юбилеи“ е посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 110 г. от рождението на Марин Големинов. Той стартира в 18.00 ч., в Балабанова къща.


Театралният спектакъл „ЕВРИДИКА в подземния свят” ще се играе на сцената на пловдивската драма от 19.00 ч., в Камерна зала със симултанен превод на английски.


***

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин