Парашут гостува на площадка - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
08
Парашут гостува на площадка
ДАТА: Oт 08 Юли 2021 до 10 Септември 2021 ЧАС: 18:00 МЯСТО:
Добави в календара
Парашут гостува на площадка

Намеса в градска среда на Десислава Петкова и Силвия Чернева
8.07. - 10.09. 2021 г.
Откриване: 8-9 юли, 18:00-20:00 ч.
Скулптурен парк „Площадка на галерия „Галерия (ул. „Елисавета Багряна, срещу Агенция по вписванията)


Голям розов балон се появява между блоковете сякаш от нищото. Танцува нежно с вятъра, отваря уста и ни подканва да влезем. Веднъж попаднали вътре, откриваме, че всяко наше движение променя мястото ни. Озоваваме се в корема на кит, в цепелин, летящ високо в небето, в подводница на 20 000 м дълбочина. Всичко е възможно и истинско – ние сме едновременно и тук, и там.


Розовият балон е част от „Парашут, проект на архитектките Десислава Петкова и Силвия Чернева. Десислава е автор на градската намеса, а Силвия заснема кратки видео миниатюри, провокирани от причудливостта на балона. Те разказват за възможните игри и прояви на балона в различни градски пространства. Понякога документални, понякога хореографирани, миниатюрите изискват от наблюдателя да изгради собствена история и още веднъж го подтикват към измисляне.


Десислава Петкова променя градското пространство с театрален подход. Сетивният театър е важна част от нейния опит, който я провокира да работи с различните човешки възприятия, с непринудеността и с взаимовръзките между пространство и мисъл. Силвия е и хореографка, която работи и с видео. Това ѝ помага да намери пресечна точка между статиката на архитектурата и обживяването на средата.


Десислава описва „Парашут като „материализиран ефир, който предава идеята за важността на околната среда дори и за най-малките сред нас. Как подхождаме към непознатото, каква среда ни е необходима, за да се чувстваме в безопасност и да изследваме новото? Каква е ролята на обществените места във формирането на личността?


„Парашут ще бъде показан на детската площадка, където Десислава израства.Там и днес всяка вечер играят децата от близките блокове. Самата площадка не изглежда гостоприемна. Няма цветни пързалки, пясъчници, играчки и пейки. Привидно това е поредното занемарено междублоково пространства, типично за софийския пейзаж. Привечер обаче цялата атмосфера се променя. Идват децата от близкия блок. Те карат колела и играят до тъмно – в корема на кит, в цепелин, в подводница.


В балона от „Парашут може да влезете на 8-9 юли, между 18:00-20:00 ч. Видео миниатюрите ще бъдат достъпни чрез QR код, разположен на „Площадка до 10 септември.


Десислава Петкова завършва „Архитектура в Академията по изящни изкуства във Виена и специализира с магистратура в Католическия университет Льовен, Белгия, с фокус върху градска среда, градска култура и градоустройство. Силвия Чернева е архитектка и хореографка. Завършва бакалавър по архитектура в Кеймбридж и магистър по „Съвременен танцв Лондонския университет по съвременен танц.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин