Фестивал на дивите цветя в Родопите - Смолян, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
20
Фестивал на дивите цветя в Родопите
ДАТА: Oт 20 Юни 2015 до 28 Юни 2015 МЯСТО:
Добави в календара
Фестивал на дивите цветя в Родопите

Фестивал на дивите цветя от 20 до 28 юни 2015 г. в Град Смолян и Селата: Могилица, Смилян, Сивино, Арда, Кошница, Горна Арда.


От 20 до 28 юни 2015 г. в шест смолянски села ще се проведе  третото издание на Фестивала на дивите цветя, който в програмата си включва пъстра китка от събития, както за любителите на дивата природа, така и за почитателите на родопската култура и фолклор. В месеца на билките и самодивите фестивалът предлага на своите посетители, чрез богатство от цветове, музика, аромати и приключения, да се потопят в магията на Родопите. Фестивалът се организира от Сдружение „Екоорганизация – Родопи“ и читалищата в селата Смилян, Сивино, Могилица, Кошница, Арда и Горна Арда.


Богата програма разкрива значимостта на дивите цветя във всичките им аспекти – цветята като символ и част от древни ритуали, като билка, като аромат, като храна, като вдъхновение за изкуството и като извор на естетическа наслада. Родопите се отличават с богатия свят на дивите си цветя, много от които лековити и ароматни.


Планината е убежище на много интересни и красиви растения, част от които са открити за първи път именно тук и са станали съименници на планината по стара ботаническа практика сред учените. Над двадесет са видовете носещи в латинското си определение името на планината. Сред тях са родопските теменужка и великденче, родопското еньовче, родопския крем, родопските люцерна и ръж, родопско омразниче, родопско омайниче, родопска горска майка и още много други редки и интересни растения. За много от тези цветя ще разкажат специалистите, които ще водят четирите ботанически тура по време на фестивала, а фото-курсовете ще разкрият и тайните на сполучливата фотография сред природата.


Не случайно дните за провеждане на фестивала са свързани с празника Еньовден на 23 юни. Легендите разказват, че по обсипаните с орхидеи и иглики поляни са бродили самодиви, а местните знахари и днес събират дъхави билки по Еньовден. На 23 юни призори на поляните над село Горна Арда заедно с участничките от клуб „Хоро“ - гр. Смолян гостите на фестивала ще посрещнат изгрева на слънцето и ще берат окъпани от роса магически билки.


Вярва се, че който види на този ден изгрева на слънцето и се окъпе в росата, притежаваща вълшебна сила, ще е здрав през цялата година. След ритуала в село Горна Арда ще се проведе празник по случай Еньовден, включващ изложба и дегустация на кулинарни местни ястия, базар на билките, изложба на занаятчийски изделия и веселба по родопски. На 23-ти юни в центъра на село Арда по време на Базара на билките гостоприемните жители на селото ще нагостят гостите си с топли мекички със сладко от горски плодове и билкови напитки.


В програмата на фестивала са включени и два събора. На 20 юни жителите на село Могилица канят на Празник на народното творчество и занаятите – весело и цветно събитие, представящо бита, традициите, обичаите и занаятите на селото. И тази година поляните в центъра на село Смилян ще огреят от пъстрото многообразие на самодейците, дошли да премерят талант в надиграването и надпяването по време на фолклорния събор „Изворен глас“ на 27 юни. Всички самодейни групи към читалища, както и клубове „Хоро” от страната са поканени да се включат в надпреварата. Регламентът е достъпен на уеб страницата на фестивала.


За малките любители на природата е организиран детски празник в село Смилян на 21 юни, а предвидените в почивните дни арт-ателиета ще запознаят деца и възрастни с техниките квилинг и плъстене, с които ще могат да направят и своите декорации с цветя. В програмата на фестивала са включени и вече традиционните: вело-тур до изворите на р. Арда, поход до връх Ком и приключения в каньона „Гарга Дере“. А любителите на природната козметика могат да се запознаят с приложението на билките и цветята в петдневния курс по aроматерапия. Село Сивино ще представи своите древни техники за месене на царевичен хляб, а село Кошница - запазените си умения за предене на вълна и плетене на колани.


Предстоящият Фестивал на дивите цветя е възможност за гостите и посетителите в района да преживеят един истински празник на красотата – красотата на родопските цветята, на родопските традиции и на родопското гостоприемство. Родопчани ще отворят сърцата и домовете си, за да посрещнат всички свои гости.


Предварителна програма Фестивал на дивите цветя в Родопите 2015 г.:


20 юни (събота)            
Откриване на Международна мейл-арт изложба “Диви цветя”, 20 – 28 юни, РИМ Смолян, гр. Смолян - гр. Смолян - 10:00 ч.
VII  Традиционен родопски здравен събор и Празник на народното творчество и занаятите - с. Могилица - 11:00 ч.
Фотопленер: „Пейзажна фотография“: 18 – 21 юни, с. Смилян (със записване) - с. Смилян      -
Практически семинар по Ароматерапия и натурална козметика 20-24.06.2015 (със записване) - с. Смилян - 12:00 ч.


21 юни (неделя)            
Откриване на фотоизложба “Натура 2000 – най-доброто от природата на България и Европа!”. Презентация и дискусия на тема „Натура 2000 зоните в Родопите и възможности за развитие на района“ - с. Смилян - 10:00 ч.
Детски празник. Детски конкурс за рисунка на асфалт – „Моето любимо цвете“ - с. Смилян - 11:00 ч.
Фотопленер: „Пейзажна фотография“: 18 – 21 юни, с. Смилян (със записване) - с. Смилян     -
Творчески ателиета за деца и възрастни (рисуване върху текстил, плъстене, квилинг и др.) - с. Смилян - 10:00 ч.
Практически семинар по Ароматерапия и натурална козметика, 20-24.06.2015  (със записване) - с. Смилян - 9:30 ч.
Поход до връх Ком с посещение на ЗМ „Ливадите” с родопския крем. - с. Сивино – вр. Ком – с. Сивино - 13:00 ч.
Ботанически и приключенски тур в каньона „Гарга дере”. Посещение на вертикалите градини с орфеевото цвете (силивряк).- с. Смилян - 10:00 – 14.30 ч.


22 юни (понеделник)            
Практически семинар по Ароматерапия и натурална козметика, 20-24.06.2015  (със записване) - с. Смилян - 9:30 ч.
Приключенски тур в каньона „Гарга дере” (със записване) - с. Смилян - 10:30 ч.


23 юни (вторник)            
Практически семинар по Ароматерапия и натурална козметика, 20-24.06.2015  (със записване) - с. Смилян - 9:30 ч.
Базар на билки, сладка от диворастящи плодове, гъби, сиропи и швепсове от бъз, маточина и  мащерка. Почерпка с мекици и домашно сладко. - с. Арда - 16:00 ч.
Плетене  на Еньовски венци и начало на ритуал за Еньовден, с. Горна Арда – 18:30 ч. - с. Горна Арда - 18:30 ч.


24 юни (сряда)            
Еньовден – поляните над с. Горна Арда, 4.00ч. (участие в ритуала разрешено само за жени) - с. Смилян -  4:30 ч.
Изложба на кулинарни местни ястия, базар на билките и занаятчийските изделия. Родопски хора и веселие. - с. Горна Арда - 9:30 ч.
Ботанически тур – запознаване с растителното богатство на Родопите с акцент върху по-интересните видове в района. - с. Горна Арда - 11:00–17:00 ч.
Ателие за изработване на еньовденски китки, Регионален исторически музей – Смолян. - гр. Смолян - 9:30 -12:30ч.
Практически семинар по Ароматерапия и натурална козметика, 20-24.06.2015 (със записване) - с. Смилян – с. Горна Арда - 5:00 ч.


25 юни (четвъртък)            
Творчески ателиета. - с. Смилян - 10:00 ч.
Кулинарна вечер – готвене с диви билки и цветя. - с. Могилица - 18:00 ч.


26 юни (петък)            
Приключенски тур в каньона „Гарга дере”. - с. Смилян - 10:00 ч.
Творчески ателиета. - с. Смилян - 16:00-19:00 ч.
Велотур „Изворите на Арда”. 1 ден (ПЗ)     Турян – Ухловица – Могилица – Арда – Горна Арда - 13:00 ч.


27 юни (събота)            
Фолклорен празник – родопски хора и надиграване, с. Смилян. - с. Смилян - 10:00 ч.
Базар на занаятчии и храни от региона. - с. Смилян - 10:00 ч.
Творчески ателиета с флорална тематика: - Рисуване върху текстилни торбички – Декоративни пана с вълна – Квилинг картички с цветя - с. Смилян - 10:30-14:30 ч. 14:30 – 16:30 ч. 16:30 – 18:30 ч.
Приключенски тур в каньона „Гарга дере” с посещение на пещерата „Голубовица” - с. Смилян - 10:00 ч.
Велотур „Изворите на Арда”. 2 ден: Изворите на Арда – ЗМ „Ливадите” с родопския крем  - Г. Арда – Сивино – с. Смилян.


28 юни (неделя)            
Фотопленер: „Макрофотография“: 27 – 28 юни, (със записване) - с. Смилян - 9:30 ч.
Приключенски тур в каньона „Гарга дере”: преход по  р. Арда - с. Смилян - 9:30 ч.-13:00ч.
Велотур „Изворите на Арда” 3 ден: поречието на р. Арда (ПЗ) - с. Смилян – гр. Смолян     


Уебстраница - тук.


Актуална информация тук.


Facebook страница - тук.

Коментирай
Росен Василев, 17.06.2015 | 19:14
Съжалявам, че АТЛАС - С проведе екскурзията си до Каньона на водопадите миналата неделя...
Охльо Бохльо, 12.06.2013 | 10:46
на това си струва човек да отиде! :) Щом е в Родопите има и какво да се види, Смолян е много красив град и винаги организират страхотни фестивали.
Uchtiviq Los , 12.06.2013 | 10:40
Е,яко!: ) сигурно ще е много готино, добре,ч еот рано казвате, а не вече като е свършил, има време да се организира екскурзия до Смолян :)
Kremena Peteva , 11.06.2013 | 10:27
супер фестовал , сигурно ще е много цветен
Абонирайте се за нашия бюлетин