Plovdiv Jazz Fest 2020 - Пловдив, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
05
Plovdiv Jazz Fest 2020
ДАТА: Oт 05 Ноември 2020 до 07 Ноември 2020 МЯСТО:
Добави в календара
Plovdiv Jazz Fest 2020

С два концерта на български джаз музиканти ще започне тазгодишното издание на Plovdiv Jazz Fest, който ще се проведе от 05 до 07 ноември в Дом на културата „Борис Христов“.


Първият гост на едно от най-важните джаз събития в страна ще бъде пианистът и композитор Живко Петров със своя солов албум Ten. Неговият концерт ще бъде на 05 ноември от19:30 ч. Живко Петров е един от най-влиятелните съвременни български музиканти. Той е пианист, композитор, продуцент и аранжор. Работата му е от огромно значение за съвременната музикална сцена в България. За последните 20 години името му стои зад много талантливи и популярни музиканти в България. След много съвместни албуми и творчески колаборации, през 2015 г. Живко Петров издава своя дебютен солов албум After4. Четири години по-късно той прави вторият си солов проект Тen, наречен на броя пиеси включени в него.


72151


 


Същата вечер в 21:00 ч. на сцената ще се качат забележителните китаристи Веселин Койчев и Цветан Недялков с техния квартет The Teachers. Събитието ще бъде посветено на 60-тия юбилей на Веселин Койчев, който е сред особено значимите имена в история на българския джаз. Койчев е част от групата „Джаз линия“, която се счита за еталон за български етно джаз. От 1991 г. той става лидер на легендарната джаз формация „Бели, зелени и червени“ (най-дълго просъществувалата джаз група в България), за която започва нов етап в развитието. С нея изнася многобройни концерти на всички джаз форуми в страната и представя българската джазова музика на най-престижните фестивали в света. Автор е на джаз, поп, симфонична и театрална музика, обработки на фолклорна музика, аранжименти и оркестрации. Веселин Койчев има зад гърба си над 1000 концерта. Преподава китара в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“. Заедно с Цветан Недялков свирят заедно от 2009 г., когато съвместно с Иван Лечев създават популярното „Акустик Трио 3000“. Недялков също е преподавател по „Поп и джаз китара“ в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, София. Двамата китаристи създават групата The Teachers и в нея канят музикантите: Христо Минчев (бас китара) и Кристиян Желев (барабани). Стилът на квартета може да се определи като фюжън, съчетаващ тематизма на българската народна музика с хармоничните похвати, аранжиментите, импровизациите и изпълнителските прийоми на джаза.


Втората фестивална вечер (06 ноември) на Plovdiv Jazz Fest ще започне в 19:30 ч. с премиерата на най-новия авторски проект на известния пианист, аранжор и композитор Милен Кукошаров – Wind Harmonium. През последните години той разширява своите професионални интереси, като композитор, в сферата на класическата музика, театъра и киното. Wind Harmonium е своеобразен кросоувър, който включва похвати и форми от класическата и джаз музиката, а звученето се доближава до камерната музика. Композициите са нови, сред тях има и теми, които Милен Кукошаров е създал за театрални спектакли през последната година. Освен него обаче, Wind Harmonium включва още осем души. Специални гости ще бъдат световно признатият български кларнетист, живеещ в САЩИлиян Илиев и мецосопраното Мичико Дате от Япония. В проекта участват още музикантите: Дарина Иванова (флейта), Габриела Тодорова (обой), Добромира Ваклинова (кларинет, бас кларинет), Розалия Ангелова (фагот), Александър Леков (контрабас), Атанас Попов (ударни инструменти).


72152


 


Веднага след Wind Harmonium от 21:00 ч., ще бъде първата музикантска среща на една сцена на пианиста Антони Дончев, барабаниста Христо Йоцов и световноизвестният басист, номиниран за „Грами“ – Ричард Бона. Той е свирил и записвал с музиканти като Боби Макферин, Куинси Джоунс, Хърби Хенкок, Тито Пуенте, Джордж Бенсън, Шака Кан, Бранфорд Марсалис, Майк Стърн и др. През 2002 г. Бона e част от известната джаз формация на Пат Матини.


72154


Освен изпълнители, Христо Йоцов и Антони Дончев са преподаватели и композитори. Преди 35 години двамата основават една от най-добрите български джаз формации „Акустична версия“. Дончев и Йоцов са ярък пример за съвременни музиканти, които с лекота и умение се справят с разнородните форми на музициране и които без проблеми могат да съчетават многообразието на джазовата стилистика. Специалният проект, който включва „Акустична версия“ с участието на Ричард Бона е по инициатива на PlovdivJazzFest.


Тази година фестивалът ще отличи Антони Дончев и Христо Йоцов (който също чества своята 60-та годишнина) с Награда за цялостен принос в джаза. През 2020 г. тя ще има двама носители, които едновременно ще бъдат отличени като създатели на групата „Акустична версия“, но и всеки от тях поотделно – като фигура, която има огромно въздействие и влияние върху развитието на джаз сцената в България.


Фестивалът ще закрие триото на един от най-великите басисти в света – Авишай Коен, който се съгласи да направи два концерта на 07 ноемвриот 19:30 и от 21:00 ч.Композициите на Авишай Коен отразяват обширна музикална вселена от традиции, култури, езици и стилове: от песни на иврит до ладински народни песни, от комбиниране на класическа музика и джаз до джаз стандарти и съвременен джаз. В България Авишай Коен пристига със своето ново трио, в което участват Елчин Ширинов (пиано) и Рони Каспи (барабани). На сцената на PlovdivJazzFest те ще представят най-новия 17-ти албум на Авишай Коен – Arvoles. Пловдив ще е част от турнето „50:50:50“, коетовключва 50 концерта в 50 града и е посветено на навършването на 50 години на музиканта.


Всяка година Фестивалът има и съпътстваща програма, която включва най-разнородни събития. Първото от тях е ден преди да основната програма. Грандиозният концерт на Хилда Казасян и Плевенската филхармония „Да послушаме кино ще се проведе в Комплекс СИЛА от 20:00 ч. на 04 ноември. Диригент ще бъде Борислав Йоцов, а на сцената заедно с Хилда Казасян ще бъдат едни от най-добрите и утвърдени джазови музиканти в България: Христо Йоцов (барабани), Живко Петров (пиано), Димитър Карамфилов (контрабас) и Михаил Йосифов (тромпет). Специални гости ще бъдат Теодосий Спасов и Васил Петров.


Друг важен акцент от съпътстващата програма на фестивала е фотоизложбата, посветена на ярката личност на българския художник Андрей Даниел. Експозицията ще може да бъде видяна и през трите дни на фестивала в Дома на културата „Борис Христов“. Неин автор е Стефан Джамбазов. Изложбата е проект на Фондация „Въпреки“.


На 07 ноември в Bee Bop Café от 14:00 ч. пък ще бъде лекцията на Светослав Николов и Мирослава Кацарова за творчеството на норвежката джаз певица, с български произход, Радка Тонеф. Събитието ще се проведе съвместно с Jazz FMRadio.


Ден след края на основната програма (08 ноември), заключителното събитие за фестивала ще бъде представянето на книгата на Мила Иванова „Хартиена лодка в открито море“ и разговор с авторката ѝ в Bee Bop Café от 14:00 ч. Книгата включва 65 текста за теми, вдъхновени от реални нейни изживявания. Всяка страница е по действителен случай, или както казва Мила, по действително усещане. 65 текста, които разказват за надежди, страхове, носталгия, страст, красота, лудост, благодарност и любов. Някои от тези есета са писани специално за сборника, други вече са известни от блога на Мила, а трети тя е преработила изцяло при съставянето на „Хартиена лодка в открито море“.


 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин