Показват уникални произведения на Кралицата на глината Йова Раевска - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
21
Показват уникални произведения на Кралицата на глината Йова Раевска
ДАТА: Oт 21 Ноември 2018 до 27 Януари 2019 МЯСТО:
Добави в календара
Показват уникални произведения на Кралицата на глината Йова Раевска

Повече от 50 уникални произведения на известната керамичка от близкото минало Йова Раевска ще бъдат показани в експозицията „Гласът на глината“, за да припомнят таланта и изключителния ѝ почерк. Изложбата по случай 100-годишнината от рождението на авторката със златни ръце ще бъде открита на 21.11.2018 г. от 17:30 часа в Националния етнографски музей.


Родената в Троян през 1918 г. Йова Раевска е едно от най-емблематичните имена в декоративно-приложните изкуства. Работи активно от 40-те до 80-те години на миналия век и дава нова насока в развитието и модернизирането на традиционната българска керамика. Визионерският ѝ подход е оценен високо от специалистите, а творбите ѝ вълнуват колекционерите и до днес. Освен че създава неповторими вази, купи и чинии, тя работи по декорацията на входния хол на Министерския съвет в София и капитела на ЦУМ.


В предстоящата изложба „Гласът на глината“, Йова Раевска ще оживее за ценителите не само чрез своите произведения, но и чрез два портрета. Единият е дело на прочутия български художник Златю Бояджиев. Другият е правен от сина на Йова – художникът Крас Горин, емигрирал в САЩ през 60-те години.


59654


Самата изложба е по идея на неговата дъщеря и внучка на Йова Раевска - Ейми Горин Чапман, която е родена през 1970 г. зад Океана, но не е загубила връзката си с България и често е гостувала на баба си. Много след смъртта на керамичката през 2000 г., Ейми открива на вилата им в Драгалевци нейни творби, които не е виждала по-рано. Решава да ги събере в експозиция, а зад нея застават директорът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ - БАН) – доц. Петко Христов и изкуствоведът доц. Виолета Василчина. 


59656


В деня на откриването на изложбата, реализирана от международен екип от Холандия, Унгария, България и САЩ, ще бъде представен и луксозен каталог, посветен на Йова Раевска. В него са включени архивни снимки от живота ѝ и кадри на творбите от изложбата. Експозицията ще продължи до 27.01.2019 г.


59657

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин