Поклоннически пешеходен поход „Светият път” - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
01
Поклоннически пешеходен поход „Светият път”
ДАТА: Oт 01 Юли 2019 до 31 Юли 2019 МЯСТО:
Добави в календара
Поклоннически пешеходен поход „Светият път”

През 2019г. се навършват 550г. от връщане мощите на св.Йоан Рилски от Търновград в Рилската света обител, което събитие е позволило тази чудодейна светиня да бъде запазена и съхранена в днешна България, а днес свети Йоан Рилски да е тачен като покровител на българския народ.


Чудодейните мощи на свети Йоан Рилски в миналото са пренасяни и пребивавали в София, Естергом /Унгария/, Търново, за да бъдат върнати през 1469г. в Рилския манастир. Българският поклоннически маршрут по пътя на пренасяне на мощите на светеца от Велико Търново до Рилската обител преминава през общините Велико Търново, Павликени, Свищов,  Левски,  Белене, Никопол, Плевен, Долни Дъбник, Луковит, Роман, Мездра, Враца, Своге, Нови Искър, София, Перник, Радомир, Дупница, Бобошево, Рила. На територията на Община Плевен поклонническият пешеходен поход, ще премине през с.Мечка, с.Коиловци, с.Върбица, с.Брестовец и с.Тодорово в периода 08.-11.07.2019г.


Организатор на събитието е Професионална гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”, гр.Велико Търново и туристическо дружество „Академик–ВТУ”, гр.Велико Търново.


Съорганизатор на събитието /за втория етап/ и представител на Община Плевен е Общинският Туристически информационен център.


За участие и получаване на повече информация за отделните етапи на поклонническия пешеходен поход ”Светият път” тук.


 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин