Полумаратон и състезание за ученици в София през май - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
12
Полумаратон и състезание за ученици в София през май
ДАТА: 12 Май 2019 МЯСТО:
Добави в календара
Полумаратон и състезание за ученици в София през май

Над 1 700 участници се очакват в полумаратона на София тази неделя


Състезанието "Kaufland София Полумаратон" и ученическата щафета RUN4EU започват в 9 ч. сутринта на 12 май


На 12 май (неделя) от площада пред Народното събрание в София ще започне едно от най-мащабните спортни събития на столицата. То обединява две състезания в едно – "Kaufland София Полумаратон" и безплатното бягане за ученици RUN4EU. Двете събития успяха да привлекат голям интерес и до момента в различните им дисциплини са се записали над 1 700 участници, сред които много ученици от цялата страна, както и 250 бегачи от Великобритания.


В дните преди старта, по настояване на дирекция „Сигурност“ на Столична община, се наложиха промени в трасето на “Kaufland София Полумаратон“. От съображения за сигурност е предложен и одобрен алтернативен маршрут, по който ще се движат участниците. С промяната се отменя основна част от трасето, която трябваше да преминава по бул. "Цариградско шосе" и да достига до летище София. Новият маршрут на състезанието ще стартира пред Народното събрание в София точно 9:00 ч. сутринта. След това трасето на полумаратона преминава по бул. "Васил Левски" и "Ген. Гурко" и влиза в Борисовата градина. Оттам участниците ще преминават по булевардите "Яворов" и "Вапцаров", които ще бъдат затворени, и ще финишират през маратонския вход на национален стадион "Васил Левски". Точните маршрути за различните дисциплини (5 км, 10 км, 21,1 км, както и ученически състезания и игри) са публикувани на уебсайта на събитието.


63231


Дистанциите, на които ще стартират всички участници в "Kaufland София Полумаратон" точно в 9:00 ч. сутринта на 12 май пред Народното събрание, са: 21,1 км полумаратон, 10 км и 5 км. Ученическите състезания RUN4EU на 5 км, 10 км, 21,1 км, както и училищните щафети, също ще започнат в 9:00 ч. пред Народното събрание. На стадион "Васил Левски" от 10:00 ч. ще започнат атлетически игри, а от 11:15 ч. – състезание на 600 метра за ученици. Игрите и състезанията за ученици са част от инициативата RUN4EU, която се провежда в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България. Всички занимания с ученици се водят от сертифицирани инструктори и са с отворен достъп – безплатни за всички деца и ученици след предварителна регистрация на уебсайта.


63233


Стартовите пакети за различните дисциплини ще се раздават пред паметника на Съветската армия в петък (10 май) от 15 до 20 часа и събота (11 май) 10 до 20 ч. Там, на площ от 150 кв.м., ще се проведе и традиционният изложбен панаир, на който чрез щандове ще бъдат представени различни продукти и услуги, насочени към активния начин на живот и здравословното хранене. В деня преди състезанието (11 май, събота) пред паметника на Съветската армия основният партньор на събитието Kaufland България организира поредната приятна изненада за участниците – "Pasta Party", което ще помогне за зареждането с питателна, богата на въглехидрати храна. Партито ще се проведе между 13 и 17 ч. в съботния ден и е отворено за всички записали се бегачи в различните дисциплини. Освен паста парти, за участниците са предвидени и други комплименти от организаторите. Заедно със стартовите си пакети, регистрираните на 21,1 км, както и учениците ще могат да получат брандирани спортни тениски. Всеки участник, финиширал успешно в контролното време на полумаратон и 10 км, ще получи медал, а всички участници, финиширали на 5 км, ще получат значка. За класиралите се на призови места са предвидени специални плакети и допълнителни награди от организаторите и партньорите на събитието. 


63234


Полумаратонът на София тази година ще бъде първото мащабно състезание по шосейно, градско бягане в страната, което ограничава използването на пластмаса за еднократна употреба. Сред устойчивите практики са замяна на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с рециклируеми картонени чашки, алуминиеви фласки за многократна употреба, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, използване на дървени прибори и картонена посуда в кетъринг зоната и други. В експо зоната, както и на всяка станция по трасето, ще има разположени контейнери за събиране на отпадъци от опаковки. 


63232


Регистрацията за "Kaufland София Полумаратон" и "RUN4EU" продължава до запълване на определената за състезанието квота. За "Kaufland София Полумаратон" таксите са 14 лв. за 5 км, 39 лв. за 10 км и 49 лв. за полумаратон (21,1 км). За всички ученици, участващи в "RUN4EU", както и за хората над 60-годишна възраст, участието е безплатно и се изисква предварителна регистрация. Записването е на уебсайта.


"Kaufland София Полумаратон" и състезанието за ученици RUN4EU се организират от Спортен клуб "Бегач", Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България в партньорство със Столична община, Бюрото на Европейския парламент в България, клуб "Приорити Спорт" и Екопак България. Състезанията са включени в календара със спортни събития на кмета на София Йорданка Фандъкова.


63235


Повече за "Kaufland София Полумаратон" и RUN4EU:
- уебсайт на "Kaufland София Полумаратон"
- "Kaufland София Полумаратон" във Faceboоk
- "RUN4EU" във Facebook: (хаштаг: #run4eu)   


***


“Kaufland София Полумаратон“ без пластмаса за еднократна употреба


Второто издание на събитието е с ново трасе и устойчиви материали, с които замества пластмасата


Полумаратонът на София тази година ще бъде първото мащабно състезание по шосейно, градско бягане в страната, което ограничава използването на пластмаса за еднократна употреба. Събитието, което ще се проведе на 12 май (неделя) в столицата, ще замени пластмасовите консумативи за еднократна употреба с устойчиви алтернативи.


Мярката е израз на съвместните усилия и призив на организаторите на събитието – Спортен клуб "Бегач", Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България, за опазване на околната среда и намаляване разхищението на природни ресурси. Сред мерките, които се предприемат, са замяна на пластмасовите бутилки за еднократна употреба с рециклируеми картонени чашки, алуминиеви фласки за многократна употреба, разполагане на водни станции в експо зоната и по трасето на полумаратона, използване на дървени прибори и картонена посуда в кетъринг зоната и други. Устойчивите практики ще бъдат приложени не само по време на самото състезание, но и като част от всички съпътстващи събития, каквито са експото и паста партито в деня преди състезанието, както и безплатните тренировки на 14 април и 5 май (10-11 ч. на паркинга на хипермаркет "Kaufland" до "Пирогов").


62756


Официален партньор на „Kaufland София Полумаратон“ е Екопак България, която ще има грижата да превърне целия рециклируем отпадък от събитието в ценни суровини. В експо зоната, както и на всяка станция по трасето, ще има разположени контейнери за събиране на отпадъци от опаковки. 


С общите си усилия организаторите на “Kaufland София Полумаратон“ искат да покажат, че всички ние сме отговорни за опазването на околната среда, както и че всеки може да даде своя принос и личен пример, включително и чрез подобно мащабно събитие каквото е полумаратонът. Каузата на състезанието е поредна стъпка в последователната политика на съорганизатора Kaufland България за намаляване използването на пластмаса с минимум 20% до 2025 г. Намаляването на пластмасовия отпадък в България е изключително важна тема, на която трябва да се обърне специално внимание и поради факта, че страната ни се подрежда на предпоследно място в Европа по дял на рециклирания отпадък от опаковки на глава от населението (данни на "Евростат").


62757


Освен мерки за опазване на природата, “Kaufland София Полумаратон“ тази година предлага и ново, изключително атрактивно трасе. Състезателите ще стартират, преминавайки под специална арка, разположена на Орлов мост, и ще финишират, влизайки в стадион "Васил Левски" през маратонския му вход. Трасето на полумаратона (21,1 км) ще преминава по бул. "Цариградско шосе" и бул. "Брюксел", достигайки до летище София, а последният километър ще бъде в "Борисова градина". По-късите дистанции, каквито са 5 и 10 км, ще обхващат части от трасето на полумаратона.


В зоната на финала – стадион "Васил Левски" ще се проведат и безплатни лекоатлетически игри и предизвикателства за деца. Те, заедно със специално състезание за ученици, са част от инициативата “RUN4EU", която се организира от "Бегач" в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България. Състезанията за ученици са на дистанции от 600 метра до 21,1 км и щафета по цялото трасе на полумаратона. Всички състезания и игри, част от "RUN4EU", се провеждат в рамките на полумаратона и са безплатни за учениците, като за участие в тях е необходимо предварително записване от родител или учител.


62758


Регистрацията за "Kaufland София Полумаратон" и "RUN4EU" продължава при засилен интерес, като до момента са се записали няколкостотин души, сред които и 250 великобританци. За "Kaufland София Полумаратон" таксите до края на месец април са промоционални – 9 лв. за 5 км, 39 лв. за 10 км и 49 лв. за полумаратон (21,1 км). За всички ученици, участващи в "RUN4EU", както и за хората над 60-годишна възраст, участието е безплатно и се изисква единствено регистрация на уебсайта. Записването е на уебсайта https://sofiahalfmarathon.com/.


Столичният полумаратон и състезанието за ученици се организират от Спортен клуб "Бегач", Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България в партньорство със Столична община, Бюрото на Европейския парламент в България и клуб "Приорити Спорт".


62755


Повече за "Kaufland София Полумаратон" и RUN4EU:


- уебсайт на "Kaufland София Полумаратон"
- "Kaufland София Полумаратон" във Фейсбук
- "RUN4EU" във Фейсбук: (хаштаг: #run4eu)   
- Информация за отворените тренировки във Фейсбук


***


За Спортен клуб „Бегач“: Спортен клуб „Бегач“ е неправителствена организация в обществена полза, основана през февруари 2012 г. в София. Основната мисия на клуба е да подкрепя и развива бягането и кардио спортовете, както и масовата спортна култура. Всички събития, организирани от „Бегач“, са насочени към хора, които се стремят към здравословен и активен начин на живот. Годишно близо 6000 души участват в състезанията на “Бегач”. Клубът е член на Българската федерация по лека атлетика. Има 185 члена и 16 картотекирани състезатели. "Бегач" работи за популяризиране на любителския спорт и здравословния начин на живот и вярва, че бягането, благотворителността и бизнесът трябва да работят заедно.


За Kaufland: Кауфланд България ЕООД енд Ко КД е на българския пазар от 2006 година. Веригата има 59 хипермаркета в цялата страна. Обектите са със средна търговска площ от 3200 кв.м. Повече информация можете да откриете наwww.kaufland.bg.


За Екопак: Екопак България АД е най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки и първата специализирана компания, лицензирана от Министерството на околната среда и водите. Основните дейности на компанията са да управлява системите за разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки.  Стратегическата цел на ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ е да води ефективна, надеждна и съобразена с правилата за устойчиво развитие политика за изпълнение на задължението, поето от компаниите, които са техни клиенти за оползотворяване и рециклиране на отпадъци от опаковки в резултат на въвеждането на опаковани стоки на пазара. ЕКОПАК е член на европейската организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки PRO EUROPE и EXPRA.


***


Второто издание на мащабния “Кауфланд София Полумаратон“
ще бъде през май


В рамките на събитието ще се проведе и „RUN4EU” –
безплатна инициатива за ученици на Представителството на Европейската комисия в България


На 12 май (неделя) ще се проведе едно от най-атрактивните и масови спортни събития на столицата, включващо "Кауфланд София Полумаратон" и безплатното състезание за ученици “RUN4EU”. Събитието се провежда за втора поредна година след изключително успешното първо издание, което привлече над 1 500 участници от повече от 20 държави.


Столичният полумаратон и състезанието за ученици се организират от Спортен клуб "Бегач", Kaufland България и Представителството на Европейската комисия в България в партньорство със Столична община, Бюрото на Европейския парламент в България и клуб "Приорити Спорт".


62441


Със своето уникално трасе, привлекателна програма и разнообразие от дисциплини, събитието се очаква да привлече още по-голям брой участници тази година, превръщайки се в едно най-мащабните състезания по шосейно градско бягане на столицата. Предвидени са дистанции, подходящи, както за опитни, така и за начинаещи бегачи, а за учениците – специални, безплатни лекоатлетически игри, отборни и индивидуални състезания.


62438


"Кауфланд София Полумаратон" включва няколко дисциплини с различни дистанции и условия, сред които – класически полумаратон (21,1 км) и бягания на 10 и 5 км. Основната цел на събитието е да насърчи активния и здравословен начин на живот сред хората, както и да се намерят възможни решения на един от най-сериозните проблеми, заплашващи здравето на хората в страната – застоялия начин на живот. Именно заради това се предлага голямо разнообразие на дисциплини, подходящи за всички, които биха искали да изпитат възможностите си, независимо дали са напреднали бегачи или все още нямат опит в този спорт.


62436


За всички ученици, като част от полумаратона, и тази година ще се проведе инициативата “RUN4EU", която се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България. Нейният фокус е активният начин на живот сред децата в училищна възраст в България. "RUN4EU" представлява отворено състезание, в което могат да се включат отделни ученици и училищни отбори.


62439


Съревнованието между тях може да бъде на индивидуален принцип на дистанции от 600 метра до 21,1 км или групово, като отборите имат възможност да изминат цялото трасе на полумаратона, разпределено в щафета от по 5 км. Допълнително са предвидени и забавни атлетически игри и предизвикателства, подходящи за всички в ученическа възраст. Състезанията, част от "RUN4EU", са безплатни за учениците, като за участие в тях е необходима предварителна регистрация.


62435


***

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин