Представление "Шепоти от Родопски приказки" - Родопите, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юли
02
Представление "Шепоти от Родопски приказки"
ДАТА: Oт 02 Юли 2019 до 18 Юли 2019 МЯСТО:
Добави в календара
Представление "Шепоти от Родопски приказки"

За втора година родопските села Добралък и Бойково ще се превърнат в международно културно средище.


"Театър по пътя" е пътуваща френска трупа, която за втора поредна година поема вълнуващото пътешествие от френските планини в района на Ардеш към Родопите.


Тази година френски, белгийски и немски артисти ще населят две родопски села - Добралък и Бойково - с театър, песен, танц, приказки и предания, преплитащи местни и чуждестранни фолклорни  и съвременни форми.


Артистите канят всички любители на приказни приключения на пътешествие, което започва от горските пътечки на Родопите и неусетно ни понася през предания и легенди във вълшебен свят на поезия, музика, Родопски напев и шепоти от далечни земи.


64089


Освен естетическа наслада „Шепоти от родопски приказски“ цели да предизвика положителни ефекти сред жителите на родопските села.


Културният обмен между български, чуждестранни артисти и публика ще насели запустяващите села в Родопите с нов живот, нови театрални форми и многобройни посетители.


64091


Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, с подкрепата на Национален фонд „Култура“и Френски институт в България.


ПРЕДСТАВЛЕНИЯ


64090


"Шепоти" ще осъществи вълнуваща среща на артисти (актьори, музиканти, художници, поети) с местни  жители от родопските села и посетители от страната и чужбина.  Начална точка на представленията са родопските села Добралък (13-14 юли) и Бойково (20-21 юли). От там зрителите ще поемат по горските пътечки към приказен свят, изтъкан от музика, поезия, танц и вълшебни пейзажи. Сред естествената сценография на природни картини, публиката ще се включи във вплитането на родопски мотиви в приказката, извървяла дългия път от далечни земи до Родопите.


*


На 6-ти юли 2019 г. публиката може да се включи в театър на сетивата - лабиринт "Пътуване през сетивата на Добралък". Представлението  преплита историите и спомените на жителите, свързани със село Добралък и тези на артистите. Участниците ще изследват физическата и духовна среда на село Добралък, преминавайки през инсталация – лабиринт, наситена с интензивни сетивни преживявания (слухови, визуални, осезателни, обонятелни, вкусови). Цялото село ще се превърне в сцена, а публиката ще минава индивидуално по определен маршрут, непосредствено въвлечена в театрално взаимодействие като лично приключение.


*


На 12-ти в село Добралък и 19ти юли в село Бойково, публиката ще се потопи в магичната "Геопоезия", създадена от Марин Арну. Представлението ще предостави  възможност за лична връзка с природата и поезията, един безкраен кръговрат, в който зрителите са главните действащи лица.


*Входът за представленията е свободен.


 РАБОТИЛНИЦИ


64093


Професионални артисти и любители ще имат възможността да се включат в следните творчески работилници в селата Добралък и Бойково, водени от утвърдени международни артисти:


Пътуване през сетивата (сетивен лабиринт), 2- 6 юли 2019, село Добралък (Община Куклен)


Разказване на приказки, 7- 10 юли 2019село Добралък (Община Куклен)


Фолклорно пеене и импровизация, 7-10 юли 2019, село Добралък (Община Куклен)


Геопоетика, 8-12 юли 2019село Добралък,( Община Куклен)


Създаване на истории, 15- 18 юли 2019, село Бойково, (Община Родопи)


Работилница за необичайни звукови инструменти и инсталация, (подходяща за деца и семейства) 7 и 10 юли, село Добралък(Община Куклен)/ 17 и 18 юли 2019, село Бойково (община Родопи)


Вход за работилниците: с дарение


Регистрация и информация за работилниците тук


За повече информация тук.


*


"Шепоти от родопски приказки" e съвместна инициатива на френската трупа “Театър по пътя”, сдружение “Открити пространства” и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Проектът се реализира като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г., с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и Френски институт в Бълагрия.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин