Премиера на книгата „Луна на прозореца“ от Антоанета Славова - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
07
Премиера на книгата „Луна на прозореца“ от Антоанета Славова
ДАТА: 07 Юни 2019 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Премиера на книгата „Луна на прозореца“ от Антоанета Славова

“Луна на прозореца“ е новата книга на д-р Антоанета Славова. Това е психологически роман за вечното търсене на пътя и за болезнените конфликти, които хората преодоляват ежедневно, за да запълнят празнотата в себе си.


На 7 юни (петък) от 19 ч. в клуб „Книгата“ е официална премиера на този нетипичен, камерен психологически роман на Антоанета Славова.


За автора


Антоанета Славова е родена в Благоевград през 1953 г., където завършва началното и средното си образование. В тези години е повлияна силно от ясната представа за добро и лошо на семейството си, топлината и красотата на Рила и Пирин и от книгите – многобройни и безразборно четени. Завършва психиатрия в София.


Славова твърди, че сред всички медицински специалности, именно психиатрията се оказва единствен избор за абстрактната ѝ природа: „Животът, историята на всеки човек е роман, написан от самия него и сега, 40 години по-късно, продължава да ме удивлява с неповторимостта си. Така, с работата си на психотерапевт, останах завинаги свързана и с литературата.“


Тя не е просто поредният професионалист, напуснал България през 90-те, а един от най-интересните и провокативни български интелектуалци. От 1992 г. живее в Южна Африка – първо в Дърбан, а сега – в Йоханесбург. Пътува много по оста Нов – Стар свят, но определя личната си идентичност като българска.


Славова открива необходимостта си да пише след напускането си на България. Загубата на родина, семейство, приятели и най-вече – загубата на собствената ѝ идентичност и търсенето на нова провокират появата на първата ѝ книга през 1997 г. – „Картини от едно бягство, считано за спасително” и през 2004 г. – романа на „Между”.


Книгите ѝ са силно свързани с лични преживявания и използват имиграцията като причина за преоценка на екзистенциални понятия като самотата, свободата, изборът, забравата, смисълът на съществуването ни.


63734


За книгата


„Луна на прозореца“ е психологически роман за вечното търсене на пътя и за болезнените конфликти, които хората преодоляват ежедневно, за да запълнят празнотата в себе си. Това е една история, отговаряща на въпросите какво печелим, когато привидно губим и какво губим, когато привидно печелим.


Ева и Филип са европейски творци, живеещи в Южна Африка. Тяхната връзка е дълбоко емоционална и интелектуална, но е поставена пред изпитание. Дали вината е достатъчно основание да се откажеш от това, което обичаш? Дали любовта към семейството може да бъде сравнена с любовта към работата и творчеството?


Художникът Рене Магрит определя празнотата като „най-голямото чудо на света“. А един писател-психиатър разглежда празнотата като метафора за автентичност – това, което най-много ни липсва – дефинира нашата същност. Празнотата в нас определя неизбежността на изборите ни – предполага се свободни, а не – детерминирани от нея.


Романът на българския Ървин Ялом е под редакцията на Силвия Недкова и Юлия Пискулийска. А дизайнът на корицата е на Стоян Атанасов от Kontur Creative.


„Луна на прозореца“ се издава от AMG Publishing, а в събитието във facebook, може да следите за всякакви новини и любопитни детайли около автора и романа.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин