Пусни книга на свобода за Деня на книгата - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
23
Пусни книга на свобода за Деня на книгата
ДАТА: 23 Април 2016 МЯСТО:
Добави в календара
Пусни книга на свобода за Деня на книгата

За трета поредна година София и други градове в страната ще отбележат по оригинален начин Световния ден на книгата и авторското право - 23 април. Чрез инициативата “Пусни книга на свобода за Деня на книгата” в обществените пространства ще бъдат “освободени” възможно най-голям брой книги. Организатори са сайтът “Аз чета” и НЧ”Читалище.то-2014”, а целите на кампанията са да насърчи четенето и да популяризира книгите като съществена част от ежедневието и градската среда.

Всеки може да се включи в инициативата “Пусни книга на свобода за Деня на книгата”, като регистрира свои книги тук, залепи върху тях етикет с уникалния идентификационен номер, който те ще получат на сайта, и на 23 април ги остави на подходящи обществени места или официални буккросинг зони. Всички желаещи могат да получат допълнителна информация и насоки в специалната рубрика на сайта “Аз чета”, както и в нашето видео "Как да пуснем книга на свобода".


“Много се радваме, че интересът към “Пусни книга на свобода” и Буккросинг се увеличава с всяка следваща година. През 2016 г. обединяваме усилията си по организацията на кампанията заедно с НЧ “Читалище.то-2014” - едно младо културно-просветно сдружение, което се стреми да съчетае традиционните ценности на читалищата с динамиката на съвременния живот. Намерихме нови съмишленици в лицето на регионални библиотеки, културни и граждански организации, и с тяхна помощ се надяваме идеята за споделяне на любовта към книгите и четенето да достига до все повече хора в цялата страна.” - отбелязва Милена Златарова, редактор на рубриката “Буккросинг” в сайта “Аз чета” и член на Настоятелството на НЧ “Читалище.то”.

За София организаторите набират и доброволци за регистрация и разнасяне на книги. Повече подробности можете да научите тук. Работата с доброволци в рамките на кампанията  “Пусни книга на свобода” се осъществява с подкрепата на Микрофонда към TimeHeroes.org.


Какво е Bookcrossing?
Буккросинг (Bookcrossing) представлява пускане на книги „на свобода“ („в дивото“) и проследяване на техните пътешествия и хората, чийто живот са докоснали чрез сайта. Идеята за Буккросинг възниква през март 2001 г. в САЩ. Буккросинг се прави от повече от 1 млн и половина буккросъри, които са регистрирали повече от 11 млн книги, пътуващи из 132 страни. Те са на различна възраст и идват от различни географски ширини. Общността променя света и докосва съдби с всяка книга. Членството в сайта е безплатно, така че всичко, което е необходимо, е интернет достъп и любов към книгите и Буккросинг.
            
“Аз чета” е най-голямата българска онлайн медия за книги и четене. С изградената онлайн общност от няколко десетки хиляди потребители, сайтът е основен източник на информация за най-новото в света на книгите в българското интернет пространство. “Аз чета” организира целогодишни кампании за набиране на книги за социални институции и стимулиране на четенето. Сайтът е партньор на най-големит инициативи у нас, свързани с книгите и четенето.

НЧ "Читалище.то - 2014" е учредено през ноември 2014 г. и е регистрирано по Закона за народните читалища като организация в обществена полза през февруари 2015 г. Основна цел е създаване на алтернативно пространство за култура, срещи, дискусии и препотвърждаване на ролята на читалищата като уникален център за изграждане на общности чрез съвместни дейности. Читалище.то си поставя амбицията заедно със съмишленици и партньори да трансформира ролята на читалищата и да участва в процесите на създаване на активни граждани.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин