RADAR Festival Beyond Music - Варна, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Авг
03
RADAR Festival Beyond Music
ДАТА: Oт 03 Август 2018 до 05 Август 2018 МЯСТО:
Добави в календара
RADAR Festival Beyond Music

Настройте радара на сетивата си на фини честоти, защото за 5-та поредна година, между 3-ти и 5-ти август ще се проведе фестивалът, обединяващ музика с технологии и други форми на изкуство RADAR Festival Beyond Music.


И макар това събитие да има своята вярна публика, то не спира да привлича и нови почитатели с факта, че е може би единственото по рода си в България или поне от малкото, чието ниво на програма не прави компромис. Юбилейното издание ще запази традицията да провежда по един концерт с по-камерен профил в залата на Градска художествена галерия и да запава по-късните часове за електронните и експериментални проекти.


Сред основните акценти попада откриващата вечер, в която съвременен танц и перкусии ще изледват физическите измерения на звука от партитурите на New York School. В това ще си партнират Хердър Уеър и Татяна Колева. Хедър е един от най-изявените танцьори в Холандия. Носител е на престижната наградата Златен лебед за най-добър танцьор на 2010. За Татяна Колева Ню Йорк Таймс пише: "страхотен перкусионист... брилянтно изсвирено представление ... експлозивна енергия...". Татяна в момента живее в Холандия, където съчетава интензивната си концертна програма с преподаването в Консерваторията на Принц Клаус в Грьонинген.


Втората вечер в залата (4-ти август 19:30ч.) е посветена на концерта на Стоимен Стоянов–Nocktern, който успешно съчетава нео-класика с електроника. Последният му албум Pieces of Lyla е плод на участието му в международния ден на пианото, създаден по инициатива на Нилс Фрам.


57937


Голямата звезда в програмата ще се качи на сцената на 5-ти август от 19:30ч. Симин Тандър е последното откритие в легендарния списък на лейбъла ECM. Родена в Германия, с корени в Афганистан, младата певица пленява публика и критика с оригинални композиции и импровизации. Често пее на измислен език както и на Пашто. Американското списание All about jazz пише за нея: "Симин Тандър е полиглот с креативността на Мередит Монк и инвенцията на Гретчен Парлато". На RADAR ще я чуем в компанията на българския пианист Димитър Бодуров и немския барабанист Йенс Дюппе. Програмата им е еклектичен микс от песни на Ленърд Коен, Ник Дрейк и Том Уеитс, както и собствени композиции, преплетени с импровизации.


57934


Двете вечери в двора нямат нужда от представяне на почитателите на електронния звук. Ще видим Ангел Симитчиев като DAYIN с последния му албум Lights Polluting the City, посветен на разрушението на красивите нощни пейзажи от светещите неонови реклами, билборди и табели. Веднага след него ще застъпи небеизвестният Иван Шопов, придружаван от визуалният артист и отскоро негова съпруга - Лора Шопова в проекта Branches.


57936


На 5-ти август приключението RADAR ще завърши с резултата от артистичната резиденция, провела се в рамките на фестивала. В тазгодишното ѝ издание ще участват електронният артист Йоанна Робова, тромпетистът Нейко Бодуров и визуалният артист Владислав Илиев. За финал на основната програма ще видим момчетата от DAYO, които направиха истински пробив, след като паречета от албума им, съчетаващ джаз и хип-хоп, попаднаха във влога на американската звезда Уил Смит. Специално за RADAR на сцената с тях ще се качи талантливият тромпетист, добре познат на джаз феновете – Росен Захариев – РОКО.


В съпътстващата програма (4-ти август от 16 до 18ч.) ще видим лекция, посветена на авторите и творбите, преобърнали хода на историята, както и вече традиционния детски модул. Тази година най-малките ще гледат куклено-музикалното представление Латерна фантасмагорика.


Мястото е зеленият и слънчев двор на Карин дом в Морската градина, а 20% от приходите от билети за съпътстващата програма ще отидат в полза на тяхната програма за деца със специални нужди -  ранна интервенция.


Повече информация за програмата ТУК.


ПРОГРАМА


03.08 | 19:30 – 20:30


ПИСМА ОТ НЮ ЙОРК | Съвременен танц и музика
ХЕДЪР УЕЪР (танц / хореография) & ТАТЯНА КОЛЕВА (перкусии / композиция)


03.08 | 21:00 – 23:00
DAYIN | амбиент електроникa [BG]
АНГЕЛ СИМИТЧИЕВ (електроника)
Branches | аудио-визуален пърформънс [BG]
ИВАН ШОПОВ (електроника) & ЛОРА ЖЕЛЯЗКОВА (визуализации)


04.08 | 19:30 – 20:30
Nocktern | нео-класика и електроника
СТОИМЕН СТОЯНОВ (пиано, синтезатори, електроника)


04.08 | 21:00 – 23:00
Градски истории | резултат от артистична резиденция[BG]
резултат от артистична резиденция в рамките на RADAR’18
В тазгодишното издание ще участват електронният артист Йоанна Робова, тромпетистът Нейко Бодуров и визуалният артист Владислав Илиев. 
DAYO със специалното участие на Росен Захариев – РОКО [BG]


05.08 | 19:30 – 20:30
Neofobic feat. Simin Tander
Симин Тендър (глас), Димитър Бодуров (пиано и електроника), Йенс Дюпе (барабани и перкусии) и Валтер Падао (визуализации)


СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА:


04.08 | 16:00 – 17:00 | заден двор на Карин Дом
Латерна Фантасмагорика | RADAR за Деца
куклено-музикално представление
с участието на Manuela Sarkissyan / Мануела Саркисян и Константин Кучев


04.08 | 16:00 – 18:00 | поляната пред Карин Дом
Лекция: Автори и произведения, преобърнали света на изкуството! на Теодора Константинова и Радослав Механджийски от платформата Art and Culture Today / Съвременно Изкуство и Култура


Екипът на фестивал РАДАР ще дари 20% от стойността на всеки закупен билетите за съпътстващата програма на Фондация „Карин дом“ и тяхната програма „Ранна интервенция“, тъй като вярваме в правото на всяко дете на щастливо детство.


Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна, Министерство на културата, Фондация "Америка за България" чрез програма "Изкуство в движение", администрирана от Фондация "Арт офис", Скавалайн ЕООД, дентална клиника “Д-р Чаушев”.


Билети вече могат да се закупят онлайн в системата на EPAY, в техните физически офиси, както и на Рапана на входа на Морска градина всеки ден до 3-ти август, между 18-21ч.


*** 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин