РИМ – СОФИЯ представя „Кино истории помежду“ - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
26
РИМ – СОФИЯ представя „Кино истории помежду“
ДАТА: Oт 26 Ноември 2021 до 16 Януари 2022 ЧАС: 16:00 МЯСТО:
Добави в календара
РИМ – СОФИЯ представя „Кино истории помежду“

РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ представя „Кино истории помежду“. Изложбата е реализирана сред експонатите от постоянната експозиция на Музея. Откриването е на 25 ноември 2021 г. (четвъртък) с вернисаж между 16:00 – 19:00 ч. (последен час на влизане 18:30 ч.). Експозицията продължава до 16 януари 2022 г.


Проектът „История помежду“ отново гостува в пространствата на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1). Третото издание внася детайли към основната историческа линия в постоянната експозиция по отношение на развитието на българската кинематография.


Разказите са предадени от кинокритика д-р Деян Статулов. Възприемат се като поредица от случки, обогатяващи познанията за отделни кинотворби. Същевременно, това е хронологичен пъзел, представящ историческите превратности, при които функционира седмото изкуство в България.


В изложбата „Кино истории помежду“ се открояват следните тематични акценти:


- Описано е началото на българското кино с първия филм „Българан е галант“ на Васил Гендов;


- Направена е ретроспекция на процеса по създаването на законова рамка по отношение на българското кинопроизводство;


- Киното, поставено в полето на цензурата и критиката, е друга отправна точка в изложбата, включени са разкази за филмите „А бяхме млади“ и „Цар и генерал“;


- Успехите в сферата на детското кино са подобаващо отбелязани с конкретни примери;


- Маркирана е виртуозността по отношение на изразните средства в българското кино чрез подробности за филма „Иконостасът“, направен по мотиви от романа „Железният светилник“ на Димитър Талев;


„Кино истории помежду“ може да бъде разгледана в периода 25 ноември 2021 – 16 януари 2022 г. Продължение е на изложбите от поредицата „История помежду“, гостували в Регионалния исторически музей – София през миналата 2020-а. Посещенията се осъществяват при спазването на всички актуални противоепидемични мерки.


*Проектът „История помежду“ се осъществява от Фондация „Изкуство – дела и документи“ като част от Календара на културните събития на Столична община. Куратор на изложбата „Кино истории помежду“ е Весела Ножарова.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин