SNOW CINEMA 2017 - 22-25 февруари в Банско - Банско, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Фев
22
SNOW CINEMA 2017 - 22-25 февруари в Банско
ДАТА: Oт 22 Февруари 2017 до 25 Февруари 2017 ЧАС: 18:30 МЯСТО:
Добави в календара
SNOW CINEMA 2017 - 22-25 февруари в Банско

SNOW CINEMA 2017 – 22 – 25 Февруари, гр. Банско


Очаквайте зимно кино в Банско – Кинопанорама „SNOW CINEMA – филми за ски и сноуборд“.  На 22, 23, 24 и 25 февруари от 18:30ч. в киносалона на Посетителския информационен център в Банско ще бъдат прожектирани едни от най-добрите филми за ски и сноуборд  – олимпийски спускания, фрийрайд, скикайт и смразяващи линии.


Програмата включва 12 филма от Канада, Италия, Франция, Норвегия, Испания, Австрия и Полша. Ще видим уникални места за ски и сноуборд на остров Шпицберген отвъд Северния полярен кръг, спускане със ски от осемхилядници в Хималаите, Канада, Сибир, Исландия, Антарктида и Алпите.  Не пропускайте и филма за легендарния Лео Гасперл – най-добрият скиор в света до Втората световна война, първият треньор на италианския национален отбор по ски-алпийски дисциплини. 


И още…Колко са готови да рискуват екстремните фрийрайдъри, до къде се простират възможностите и рисковете, колко струва страстта към планината – това ще разберем от героите на филмите, световни имена в ските и сноуборда. Филмите представят сериозни предизвикателства пред фрийрайдърите по склоновете на  непристъпни планини.


Традиционната кинопанорама Snow Cinema е емблематично събитие от зимния културен календар на Банско и региона. Организатори са Община Банско и Сдружение: „Международен фестивал на планинарския филм“. 


Благодарности на: Fibank, Вип Трейд ООД, комплекс Молерите, White Lavina – Spa and ski logde


Заповядайте! Вход свободен!


ПРОГРАМА


22 февруари, сряда
18.30-19.00 – “Затъмнение” (Канада, Антъни Бонело, 31’)  
Както става обикновено, в началото е една наглед безумна идея – пътешествие до остров Свалбард (Шпицберген) отвъд Северния полярен кръг по време на пълно слъчево затъмнение, за да бъде направена снимка на скиори точно по средата му. Участват състезателите Коди Таунсенд, Крис Рубенс, Броуди Ливън и фотографът Рувим Крабе. Те влизат в схватка с дивия, вледенен терен и суровия климат в името на една снимка. Но за цял живот.


 19.00-19.49 – “Лео Гасперл и елегантността на завоя” (Италия, Лука Бих, Андреа Бруньоли, 48’)


Филм за легендарния Лео Гасперл – най-добрият скиор в света до Втората световна война, първият треньор на италианския национален отбор по ски-алпийски дисциплини, актьор във филми на Луис Тренкер и Лени Рийфенщал, учител по ски на кралски особи и на най-видни личности, моден дизайнер, фотограф и писател. През 1931 г. в той постига фантастичен световен рекорд за скорост със ски – 136,600 км/ час, като подобрява с 30 км/ час предишното постижение на австриеца Густав “Гуци” Ланчнер от 105, 675 км/ ч.


Филмът е финалист в конкурсната програма на Международния фестивал на планинарския филм в Тренто (Италия) през 2005 г.


19.49-20.42 – “Грабнат от Еверест” (Норвегия, Ларс Нилсен, 53’)


През май 2006 г., след петгодишна подготовка, двама приятели – Тормод Гранхайм и Томас Ослон, се изкачват на Еверест с намерение да се спуснат от връхната му точка до подножието със ски. Но успява само единият от тях. Другият остава завинаги в ледената прегръдка на Третия полюс…


23 февруари, четвъртък
18.30-19.02 – “Без ските би ми било скучно в Хималаите” (Полша, 2015, Дариуш Залуски, 32)
Филмов документ за ски-алпинистичните постижения на Анджей Баргиел. Изпълнен със страст, хумор и непосредственост разказ за сбъднатите мечти, благодарение на необикновената упоритост и всеотдайност. Големият майстор Дариуш Залуски показва герои от плът и кръв в една отлично разказана история – без превземки и фалшив патос.
Наградата за най-добър полски филм в международния филмов конкурс на XIII-тия Краковския планинарски фестивал, 2015 г.


19.02-20.32 – “Човек от снеговете” (Канада, 2014, Майк Дъглас, 90’)


От детството си Кевин Фоголим мечтае да живее и работи в планината. Тя се сбъдва, когато започва да се занимава с взривяване на лавини от хеликоптер в Крайбрежните планини на Британска Колумбия. А после рухва – след неуспешна мисия за изкуствено предизвикване на една лавина. Тогава Кевин и приятелят му от детинство – иконата на свободното каране Майк Дъглас, се изправят пред суровата реалност и разбират колко скъпо струва страстта към планините. Но че най-опасно е, когато човек спре да мечтае.
Наградата “Най-добър филм за планинската култура” от филмовия фестивал в Уистлър (Канада),
Наградата за най-добър сценарий от Международния фестивал на планинарския филм “Менди”, Билбао (Испания).


24 февруари, петък
18.30-18.53 – “Зимна активност” (Франция, 2016, Микаел Бимбо, 23’)
Четирима приятели – Микаел, Рьоми, Солан и Уилям се забавляват навсякъде в планината. Специалисти по свободно каране, те ни убеждават, че това не е единствената форма на активност през зимата. Задачата им се усложнява двойно от факта, че те са не само герои, но и създатели на филма.


18.53-19.46 – “Каране 4000” (Италия, 2015, Мишел Домен, 53’)
Спийд райдингът е впечатляващо съчетание между ски и парпапланеризъм. Малкото “хвърчило” позволява с лекота да се прехвърква над особено опасните, непреодолими със ски участъци, предизвиквайки спиращи дъха емоции. Лука и Матия с малко пари, но с огромна страст се впускат в приключението да се спускат и летят по склоновете на върхове с височина над 4000 метра в най-високия масив в Европа – Алпите. Това е тяхната история. Историята на първата в света трилогия от спускания спийд райдинг от Монблан, Монте Роза и Матерхорн, която разказва за спортни амбиции, скорост, планини и страст. Но в крайна сметка за най-важното – приятелството.


19.46-20.38 – “По пътя на “Ендюрънс”, с опита на Шакълтън” (Франция, 2015, Бертран Дьолапиер, 52’)
100 години след епичната експедиция с кораба “Ендюрънс” осмина търсачи на приключения тръгват по стъпките на Ърнест Шакълтън, героят на една от най-великите истории за оцеляване в изучаването на Антарктика. Тяхната цел е да преживеят поне част от сагата през 1915/ 2016 г., преминавайки разстоянието от 800 морски мили между островите Елефант и Южна Джорджия с гребна лодка и ски, а така също да съберат океанографска информация и научни данни за района, допринасящи за неговото по-нататъшно опознаване.
Участие в международните фестивали на планинарския филм в Диабльоре (Швейцария), Грац (Австрия) и Отран (Франция).

25 февруари, събота
18.30-19.00 – “Прекосяване на Антарктика” (Франция, 2016, Стефани Жикел, Жереми Жикел, 30′)
2045 км, 74 дни, температури до минус 50 градуса по Целзий – това са параметрите на четиричленната експедиция, която прекосява Антарктида през Южния полюс от 24 ноември 2014 г. до 27 януари 2015 г. В състава й са съпрузите Стефани и Жереми Жикел. Така Стефани става участничка в най-дългото антарктическо пътешествие без използване на кайтове. Филмът показва Белия континент през нейните очи. Акцетирано е върху няколко ключови момента – дългото чакане на ледника Юниън, откъдето през 1989 г. започна прехода си Райнхолд Меснер, стигането до Полюса в навечерието на Коледа, финалът на шелфовия ледник Филхнер-Роне, плаването през морето Уедъл. Но тези 30 минути са посветени не само на приключението. Те са преосмиляне на неща като страх, чувство за свобода и дързост. Апел към всички да живеят интензивно, без страхове и опасения. Антарктида е като замръзнал океан на височина 3000 метра, с ледени вълни оформени от вятъра. Тя е и светилище, където природата може да стовари цялата си мощ върху пришълците, но в същото време е изключително уязвима и крехка.
Наградата “Златен феникс” от фестивала “Explorimages”, Ница (Франция).


19.00-19.20 – “ХималайСКИ принципи на новото приключение” (Испания, 2015, Пеп Куберес, 20’)
Когато започнахме да планираме осъществяването на мечтата ни за едно по-различно “откриване” на Хималаите – чрез изкачване на девствени върхове на границата между Непал и Тибет, при това през зимата и със ски, и връщане до Катманду бегом или с планински велосипеди, реакциите бяха само две. Човек може да опознае една пътека, само ако премине по нея” – споделя режисьорът Пеп Куберес.


19.20-19.33 – “Последната граница” (Австрия, 2015, Флориан Алберт, 13’)
Фло Оурли и малък екип от сноубордисти, които се отправят към едно от най-дивите места на нашата планета. Островът
в Северния Атлантик е като казан на капризна вещица, в който се “варят” четирите елемента на величествената природа – земя, въздух, вода и огън. Там четиримата екстремалисти се спускат по няколко смайващи, спиръщи дъха линии. Но най-ценно е затвърждаването на приятелствата – нещо, което може да се случи само в Исландия.


19.33-20.25 – “Белият хаос” (Австрия, 2016, Матиас Маир, 52’)
След цяла година подготовка екстремните скиори и търсачи на приключения Матиас “Хауни” Хаунхолдер и Матиас Маир, придужени от кинооператорите Мориц Зонтаг и  Йоханес Айцетмюлер и фотографа Йонас Блум, предприемат опит да станат първите хора, които стигат със ски до най-високия връх в Якутия и в целия Североизточен Сибир – пик Победа (3003 или 3147 м) в т. нар. Хребет на Черски. Последният със своята дължина от 1500 км е по-голям от Алпите. Място е много студено, много диво, много непристъпно и много отдалечено от цивилизацията – най-близкото селише Уст Нера е на 350 км, на още 1300 км е столицата на Република Саха или Якутия – Якутск. Всичко това прави мисията (почти) невъзможна.


Още информация тук. 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин