Състезание за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ - Драгоман, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
28
Състезание за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“
ДАТА: 28 Април 2018 МЯСТО:
Добави в календара
Състезание за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“

Последни дни регистрация за седмия Байк и рън за Чепън!
Цял вагон на БДЖ ще превозва участници до състезанието в Драгоман


20 април (петък), е крайният срок за регистрация за седмото издание на едно от най-атрактивните състезания по планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ (28 април, край Драгоман). До тази дата включително желаещите да премерят сили сред невероятните гледки в района на Чепън планина трябва да побързат да се регистрират на адрес chepan.stenata.com и да заплатят своята такса за участие по банков път, чрез Epay или в магазини „Стената“.


След 20 април регистрационната система няма да приема повече заявки и ще отчита като активни  участници само тези, заплатили своята такса в срок. Стартовите пакети, включващи състезателен номер с чип и електронно измерване, кърпа Buff и енергийно барче, ще се получават на 24, 25 и 26 в офиса на магазини „Стената“ на адрес ул. „Ал.Стамболийски“ 20В (вход откъм „Лавеле“). За целта офисът ще работи с удължено работно време  - до 20:00 ч.


55579


Над 400 бегачи и колоездачи са записаните до момента като се очаква интензивна вълна от регистрации през последните дни. На 28 април в Драгоман бегачите ще застанат на старта в 9:30 часа, а колоездачите – в 10:30 часа. Тази година дистанциите остават непроменени -  42 км (маратон) и 21.3 км (полумаратон), но в колоездачната надпревара участниците вече могат да избират да се състезават в категории Хоби или XCM. Във втория случай състезателите се съревновават освен за класиране в състезанието, и за точки в годишната ранг листа на Българска колоездачна лига.


Запазената марка на „Байк и рън за Чепън“ – безплатния превоз до състезанието и връщане с влак по редовната линия на БДЖ София-Драгоман и тази година приветства състезателите. Цял вагон ще посрещне участниците и техните велосипеди рано сутринта на 28 април на Централна гара София. Те ще получат своите билети по списък на предварително заявили желание да ползват опцията. Записванията за вагона на БДЖ текат тук и затварят заедно с регистрацията за състезанието на 20 април (петък).


55577


Паралелно тече и записването за детското състезание по бягане и колоездене от детска занималня Active Kids, което тази година се разделя в три възрастови категории: от 3 до 5 години, от 6 до 8 години и от 9 до 12 г.  По-малките ще направят обиколки пред Общината, а за най-големите трасето ще преминава през съседни на площада улици с дистанция не повече от 1 км, от които колите ще бъдат спрени по време на детската надпревара. Родителите могат да запишат напълно безплатно своите деца за участие тук. На място също ще се записват деца. Атрактивни награди ще има за всички малки участници. След състезанието мъниците ще могат да се отдадат на забавления във Въжен парк на предизвикателствата с усмихнатите аниматори от Active Kids.


55581


Страхотни награди за първенците при бегачите и колоездачите са осигурили партньорите на „Байк и рън за Чеоън“ Scott Bulgaria, Sport Depot, Байк център и магазини „Стената“. Състезателите ще могат а ползват и сервиз в две точки по трасето от Bike Center - на старта и на половината трасе на дистанция 42 км, където участниците на късата дистанция се връщат обратно към финала.


По време на състезанието участниците ще могат да разчитат на безплатно медицинско обслужване по трасето, както и на подкрепителни храна и напитки в три пункта. Жаждата си ще могат да утоляват с минерална вода „Банкя“, а чиста и вкусна енергия ще им осигурят различните вкусове на Roo’Bar.


55580


Всяка година на датата на състезанието „Байк и рън за Чепън“ се отбелязва и празник на Чепън планина с множество празнични активности на площада пред Общината. По този повод старта на „Байк и рън за Чепън“ тази година ще даде министър Николина Ангелкова, която е един от специалните гости на събитието заедно с представители на РИОСВ, представители на съседните общини и медии.


Една богата програма са подготвили от Община Драгоман за всички посетители, дошли да подкрепят своите близки в състезанието и същевременно да се запознаят с множеството забележителности в региона, превърнали го в атрактивна уикенд дестинация, само на 1 час път с кола от столицата.


55578


Настроените за културен туризъм ще могат да се насладят на майсторски фолклорни изяви в изпълнение на местни певчески и танцови състави, както и изложби на локални занаятчии, гоблени, хартиени изобретения и др. Една от изненадите тази година ще са безплатните прожекции в Туристически информационен център Драгоман на страхотни нови филми, представящи природното и културно-историческо наследство на Драгоман, както и кулинарните традиции на града и региона. Специален мини бус пък ще прави обиколки с посетители до една от гордостите на община Драгоман – Неделнишкият манастир „Св. Атанасий“, който в миналото е бил важен културно-просветен център в региона.


Актуални новини за състезанието и програма могат да се проследят на Фейсбук страницата  и Фейсбук събитието.


*** 


Седмият Байк и рън за Чепън  на 28 април става част от Българските колоездачни серии


Регистрацията за състезанието вече е отворена


В седмото си поредно издание на 28 април в Драгоман едно от най-големите състезания за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ се изкачва на ново равнище: надпреварата става част от Българска колоездачна лига (БКЛ) и вече дава право на квалификационни точки за годишното класиране на БКЛ.


Велосъстезанието се разделя на 2 основни категории XCM и Хоби.  


В XCM „Рейс Серии“  могат да взeмат участие всички желаещи, които са регистрирани към Българска Колоездачна Лига и искат да участват в годишнoто класиране (при заявка за участие в тази категория всеки нерегистриран към момента участник ще бъде регистриран автоматично). Всеки завършил ще спечели точки, важащи за годишното класиране на БКЛ. Надпреварата в дисциплината ХСМ ще се проведе по правилата на БКЛ .


54736


В категория Хоби може участва всеки, който по дадена причина няма желание да се съревновава  за спечелване на точки за класирането на БКЛ.


Организатори на събитието са магазини „Стената“ и Община Драгоман.


54733


За подробна информация за категориите и регистрация в тях желаещите да участват могат да намерят тук.


Дистанциите остават както и досега – маратон (42 км) и полумаратон (21 км) и в двете направления, бягане и колоездене, като категориите при бегачите остават непроменени – мъже и жени на съответните дистанции. Стартът за всички е пред община Драгоман като състезателите в по-късата дистанция правят една обиколка,а по-издръжливите преминават през още една като цялото трасе е под формата на осморка, което означава, че няма повторение на пейзажите, които следват състезаващите се по пътя към тяхната цел обратно към финала, отново пред Община Драгоман.


54735


И тази година за всички състезатели е предвиден атрактивен стартов пакет, както и свежи плодове и енергийни вкусотии на старт/финала и подкрепителните пунктове. Предстои да бъдат обявени наградите, които по правило влизат в употреба на активния байкър, бегач и планинар.


Вече 6 години „Байк и рън за Чепън“ събира стотици любители на екстремните преживявания, активния начин на живот и красивата българска природа, а между тях са както самите участници в състезанието, така и дошлите да ги подкрепят близки и приятели. За тях притегателна сила има и богатото биоразнообразие на региона, като Чепън планина предлага невероятна панорама към Сърбия от най-високата си точка връх Петровски кръст, а в една кратка разходка из мостчетата на Драгоманското блато могат да бъдат видени редки видове птици, завръщащи се от своето  зимно убежище в южни земи.


По традиция, паралелно със състезанието за възрастни, най-малките също ще могат да премерят силите си в детско велосъстезание на площада пред Община Драгоман с много забава и супер награди за деца.


 54734


Една от най-отличителните и запомнящи се характеристики на „Байк и рън за Чепън“ пък е, че всяка година цял вагон на БДЖ превозва напълно безплатно мераклиите да се състезават край Драгоман от Централна гара София до крайграничния град като ги оставя на мястото на събитието точно навреме, броени минути преди да започне програмата на самото състезание.


54737

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин