Сетивни градски пътувания в София - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
14
Сетивни градски пътувания в София
ДАТА: Oт 14 Септември 2017 до 30 Септември 2017 МЯСТО:
Добави в календара
Сетивни градски пътувания в София

СЕТИВНИТЕ ГРАДСКИ ПЪТУВАНИЯ С 2 МАРШРУТА В СОФИЯ ОТ ЕСЕНТА


„Театър на сетивата София превръща града в декор, а случайните минувачи – в актьори в своеобразното представление-живот


Кога за последно ЧУХТЕ (ама наистина) какво се случва около вас с пълно осъзнаване? Кога за последно разгледахте в пълен детайл някое цвете или плод? Или се разходихте в пълно спокойствие, безгрижно и с лекота?


Сетивните градски пътувания се случват отвъд думите и отварят сетивата ни за нови възприятия, свързани с познатия ни до болка софийски пейзаж: шумовете се разплитат и измежду тях се чуват отчетливо думите на хората около нас... за какво ли си говорят? Имат ли какво да ни споделят, без да знаят, че слушаме? Същевременно усещанията се изострят и всичко става по-сладко, наситено и истинско.


Докато сме в тишина хаосът около нас се подрежда в ритъм – ритъм, който цялото ни тяло усеща и спокойно наблюдава, откъсвайки се от тласъка да следва сляпо забързания си начин на живот. Преминавайки в ролята на наблюдатели, откъсвайки се от нуждата да бъдем част от надпреварата около себе си, всъщност „проглеждаме“ и ставаме наистина присъствени, тук и сега... И разбираме, че всъщност ни трябва точно толкова малко, за да бъдем осъзнати, спокойни и свързани (един с друг и със самите себе си) – време и място, в което да спрем лудия часовник, който сме свикнали да носим, и да отворим сетивата си.


Сетивните градски пътувания ти помагат да забавиш темпото и да изпробваш доколко можеш да се довериш на другия; да си отговориш на въпроси като: Къде са границите ти? Кои са страховете ти? Как се чувстваш по-комфортно – като водач или като следващ?


Пътуванията са подходящи за експериментатори, за откриватели и за всички, които търсят поетичното измерение на живота около нас. Това са пътувания, които имат добавена стойност и за всяка двойка, защото ни дава достъп до по-фина информация, свързана с доверието, свързаността и синхонността между двама души.


Сетивните градски пътувания се случват на предварително определени дати, а маршрутът им е тайна, която се разкрива само на пътуващите. Това са сетивни преживявания за група от макисмум 12 човека, които в зависимост от маршрута си траят между 2,5 и 4  часа.

Повече информация и записвания можете да откриете на сайта на "Театър на сетивата София". Допълнителни инструкции и мястото за среща ще бъдат изпратени по имейл само на записалите се.


Целта ни е да превърнем Сетивните градски пътувания в нещо като градска леганда, която да провокира хората да преживяват града по нов начин“ – споделят създателите Михаил Димов и Златина Толева, творци и изследователи по природа, които работят със сетивен театър от повече от 10 години  – „Започнахме този проект в началото на април 2017 г. и до момента повече от 200 души ни се довериха да им покажем града от различна гледна точка, като се отпуснаха в тишина и се оставиха сетивата им да ги водят.“


 „Все едно за първи път се разхождам в София, а съм роден тук!“; „Не мога да повярвам, че това беше градът, в който живея и работя от години, никога не съм го усещала по този начин!“ – това са само малка част от впечатленията на пътешествениците, които се довериха на „Театър на сетивата София“ досега.

ПРЕДСТОЯЩИТЕ ДАТИ за Сетивни градски пътувания през септември са 14, 16, 28 и 30.


Кои са „Театър на сетивата София“


„Театър на сетивата София” е пионер в създаването на спектакли от вида „театър на сетивния лабиринт” у нас от 2010 г. насам. Това са необичайни, интерактивни преживявания, провокиращи всички сетива, в които главен герой е самата публика. Всеки един от спектаклите на “Театър на сетивата София” има различна тема и се случва в необичайни пространства – изоставени фабрики, запустели читалища, музеи, молове, бизнес сгради или природни места. Темите и съдържанието на различните спектакли са тясно свързани с контекста, зададен от пространството и момента на създаването им, както и от груповата динамика на творческия екип.


Театър на сетивата София е част от Европейската мрежа за контекстуално ориентирани изкуства „The Republic of the Imagination” и има зад гърба си реализирани редица социално-артистични проекта в страната и в чужбина. Екипът на трупата е интердисциплинарен: артисти, идващи от различни сфери на изкуството (театър, музиката, танц, визуални изкуства, архитектура), както и социални и хуманитарни учени (психолози, антрополози, социални работници).

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин