Сградите на Русе – Доходното здание и Паметника на свободата - прожекция - Русе, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Яну
19
Сградите на Русе – Доходното здание и Паметника на свободата - прожекция
ДАТА: 19 Януари 2016 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Сградите на Русе – Доходното здание и Паметника на свободата - прожекция

На 19 януари от 19 ч. ви каним на прожекция на документалния филм за Доходното здание – „Нещо повече от идея“ и на документалния филм за построяването на Паметника на свободата в Русе – „Опълченския памятникъ въ Руссе“.


Програма:
„Нещо повече от идея“, 31‘
 Документален разказ за Доходното здание в Русе от възникване на идеята за строеж до наши дни. Използвани са архивни филмови и снимкови материали.
Предаването е заснето послучай 110-та годишнина от построяването на най-красивата за Русе сграда. Какво знаят за историята й русенци? Оказва се – не много.  Неизвестни досега факти от нейната биография и уникални архивни кадри от 50-те години на миналия век са включени в документалната публицистика. Тя преплита минало и настояще, за да открие съвременната проекция на идеята за съществуването на Доходното здание.  Сред  участниците във филма са доц. д-р Мартин Иванов – директор на ДА „Архиви” София, д-р. арх. Вихрен Бакърджиев – преподавател в УАСГ, Виолета Радкова – художник, Крум Гергицов – драматург, Орлин Дяков – директор на ДТ ”С. Огнянов”, Анжела Иванова – директор на ОП ”АРТ”, Мариана Димитрова – историк.

„Опълченския памятникъ въ Руссе“, 25‘
Документален филм за строителството и откриването на шедьовъра на Арнолдо Цоки – Паметника на Свободата в Русе – емблема във визитната картичка на града.


Събитието се осъществява със съдействието на Българска Национална Телевизия.


Вход свободен. Ще ви очакваме!

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин