Симфониета-Враца посреща виртуозния цигулар Роман Федчук и диригента Николета Конти - Враца, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
30
Симфониета-Враца посреща виртуозния цигулар Роман Федчук и диригента Николета Конти
ДАТА: 30 Ноември 2021 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
Добави в календара
Симфониета-Враца посреща виртуозния цигулар Роман Федчук и диригента Николета Конти
Симфониета-Враца посреща виртуозния цигулар Роман Федчук и диригента Николета Конти на 30.11 в концертната зала



На 30-ти ноември (вторник) от 19.00ч. в концерта „Романтиката на Италия“ почитателите на класическата музика във Враца ще се насладят на майсторските изпълнения на Роман Федчук и неговата уникална цигулка „Гуарнери“.  Виртуозният солист, който гостува за първи път на Симфониета-Враца, ще изпълни впечатляващия Концерт №4 за цигулка и оркестър от Николо ПАГАНИНИ.


Под диригентството на Николета Конти ще прозвучат още  Джоакино РОСИНИ - Увертюра "Крадливата сврака" и Феликс МЕНДЕЛСОН-БАРТОЛДИ - Симфония №4 "Италианска". Врачанската публика аплодира горещо маестра Конти при предходното и гостуване с млади оперни певци през март 2020-та година.


Събитието е част от българското турне 2021 на Роман Федчук, което се реализира със съдействието на Европейската музикална академия, с изп. директор Теодора Димитрова.


Билети на касата в Билетен център "Гъбката" до х-л "Хемус", тел. 0896718303, 0899827060. 


РОМАН ФЕДЧУК


Роденият в Украйна цигулар Роман Федчук прави соло дебюта си едва на 11 години с Лвовската филхармония, изпълнявайки Концерт за цигулка от Менделсон. Завършва Московската консерватория „Чайковски“ при проф. Шихмурзаиева, Цуганов и Исак Щерн. Печели редица международни конкурси, сред които „Jan Kocian” в Чехословакия (1985), ”Vianna da Motta“ в Лисабон (1991), „Пражка пролет (1992), „V. Hummel” (1993) и др. Изявява се като солист на известни оркестри, сред които Московски солисти с диригент Юри Башмет, Кисловодската филхармония, Брианската филхармония, Загребската  филхармония, Симфоничния оркестър на Западна Бохемия, Virtuosi Pragensis и др. Гостува на най-престижните световни сцени, вкл. Албърт Хол и Гевандхаус. Бил е концертмайстор на Московски солисти, Симфоничния оркестър „Джузепе Верди“ в Милано, Quintetto da Camera в Берлин и др.


Роман Федчук е постоянен гост на европейски музикални фестивали като Iserlohn в Германия, Тour във Франция, Chursachsische Sommer в Германия, Международния фестивал за музика и танц в Ubeda, Испания, Московския музикален фестивал, Bohemia Festival в Чехия, Международния фестивал на Vaclav Jirovec в Чехия, Furth в Германия. В периода юни-септември 2001 гастролира със самостоятелни концерти в Япония.


Завършва и диригентско майсторство в National University of Music в Букурещ при проф. Гойя. Гостува като диригент в Чехия, Германия и Румъния. От септември 2004 г. е професор в Пилзенската консерватория в Чехия.


От 1994 г. живее и твори в Прага, където основава Concertino Prague, ансамбъл със солисти от цял свят, с който изнася концерти в Чехия, Франция, Испания и Германия. През май 2002 записва с Concertino Prague концертите за цигулка на Бах. От 1999 е основател и член на Ludwig Piano Quartet, с който записва квартетите за пиано на Брамс и Дворжак.




Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин