Скрити послания * Hidden Messages * Sofia Paper Art Fest 2021 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
22
Скрити послания * Hidden Messages * Sofia Paper Art Fest 2021
ДАТА: Oт 22 Септември 2021 до 20 Октомври 2021 ЧАС: 17:00 МЯСТО:
Добави в календара
Скрити послания * Hidden Messages * Sofia Paper Art Fest 2021

Скрити послания


Колекция „Аматерас”


22 септември – 20 октомври 2021 г.


Откриването ще се проведе на 22-ри септември (сряда) от 17:00 ч. в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика” на  ул. Мария Луиза №16 (работно време: всеки ден от 10:00 до 18:00 ч.)


Изложбата е част от есенните събития на София хартиен арт фест 2021 и 32-ри Дни на японската култура в България.


Пълна програма на 32-ри Дни на японската култура в България можете да видите тук.


В есенната програма на София хартиен арт фест 2021 организаторите – фондация „Аматерас”, ще представят експозиция от дарени и наградени произвeдения на японски автори, част от Колекция „Аматерас”. Музея за история на София е традицианен партньор на СХАФ и на Дните на Японската култура в България. Изложбата, която обединява тези две събития, е представена в Триъгълна кула на Сердика. Събитието е под патронажа на Посолството на Япония в България.


В историята на СХАФ е традиция всяка година японска експозиция да обогатява разнообразието от теми и автори в програмата. В пространството на вълнуващата Триъгълна кула на Сердика за втори път ще се види японско съвременно изкуство. Изложбата е селекция от произведения, които са участвали в 13-годишната дълга поредица от японски събития по време на СХАФ и съвместните инициативи на Фондацията с различни японски организации. Част от произведенията са на наградени автори в раздела Аматерас годишна изложба/конкурс за хартиено изкуство.


Изложбата „Скрити послания” представя съвременни автори от различни райони на Япония, използващи разнообразни стилове и техники. Част от авторите са членове и приятели на Асоциация NEXUS. Други артисти са селектирани от куратора в допълнение към широкия спектър от идеи и авторски търсения, участвали в най-големия раздел на СХАФ - Биеналето за хартиено изкуство.


Обединавящото в селекцията е характерната за съвременното японско изкуство изчистена стилистика и брилятна прецизност. Лаконичната и чиста визия отново са доминиращи. Това са две от най-характерните качества за японските автори, което е част от дълбоката философия за съграждане и обожествяване на духа, красотата и природата. Много от произведенията съчетават елегантен ненатрапчив символизъм, заложен във внушението за тишина и съзерцание, което тези произведения будят в зрителя.


Организаторите се стремят да покажат на българската публика работи, които възпитават естетика и финес. Зрителите, имащи интерес към културата на Япония и нейната загадъчност, ще обогатят представата си за съвременна Япония и тенденциите в направлението Paper Art (хартиено изкуство). Характерното за част от авторите е новото интерпретиране на традиционни древни японски техники, които впечатляват със своето виртуозно изпълнение. Изложбата допълва успешните до момента изложби на СХАФ със своите послания към публиката и новаторски произведения.


Участващи автори са: Ичиро Мацуо, Мицуру Куроки, Какуко Ишии, Тору Курита, Джьонг Муун, Кенджи Сато, Ацуми Мурата, Нобуко Уеда, Кихачиро Нишиура, Мицуе Ито, Ясуко Иянага, Мики Накамура, Юко Нишимура, Уакако Ишисоне, Маюми Цукуда и редица други.


Организатори на събитието:


Фондация „Амратес”


С подкрепата на:


Посолството на Япония в България


София хартиен арт фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021.


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”, програма „Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата” и Столична община.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин