Sofia Dance Week 2014 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Окт
05
Sofia Dance Week
ДАТА: Oт 05 Октомври 2014 до 19 Октомври 2014 ЧАС: 19:00 МЯСТО:
датата все още не е потвърдена
Добави в календара
Sofia Dance Week
Източник: ОС на Sofia dance week

Sofia Dance Week е международен фестивал за съвременен танц, който ще има своето 6-то  издание. Всяка година програмата включва минимум 7 спектакъла от Европа, Азия и Америка, представителни за различни тенденции в жанра съвременен танц. Паралелната програма се състои от уъркшопи, ателиета, open air събития, лекции, прожекции и дискусии, както и специален модул за деца, включващ представления и ателиета.


Sofia Dance Week е събитие, което цели да представя както най-новите, така и утвърдените имена от картата на съвременния танц в световен контекст. Образователните модули за професионалисти и любители са насочени към развиване на нови публики и активиране на възприятията на потенциалните зрители към този все по-полулярен жанр в съвременните изпълнителски изкуства.


Шестото издание на международния фестивал за съвременен танц Sofia Dance Week отново стъпва смело в културния живот на столицата. Тази година зрителите ще могат да наблюдават близо два пъти повече спектакли от миналогодишното издание – общо 13. Модулите на фестивала са Международен, Корейска гала, Български шоукес, Детски модул. В рамките на предварителната програма на фестивала, ще бъдат показани 14 документални филма за немското и белгийското танцови изкуства, които българската публика не е имала възможност да види досега. Организаторите от Едно отново са се погрижили за образователната част на фестивала и представя детски танцови ателиета.


13-те спектакъла на Sofia Dance Week обхващат всички аспекти на средата – от въвеждането на най-младата публика, през обучението, правенето, възприемането и говоренето за този вид изкуство.


Международните спектакли, шест от които са международни - испанско, шведско, британско, белгисйко едно участие от Ню Йорк. В една вечер – Korean Galа, могат да се видят три спектакъла от най-новото в корейския съвременен танц. За пръв път българските участия са събрани в т.нар. Български шоукейс - общо 5. Спектаклите в детския модул са два – български и чешки, в които децата са включени като активни участници.


Шестото издание на международния фестивал за съвременен танц стартира със спектакъла на една от най-големите испански компании за съвременен танц - Compañía Sharon Fridman на 5 октомври от 19.00 часа в Държавен музикален и балетен център. Спектакълът, с който пристигат в София, е Al Menos Dos Caras. Шарон Фридман е сред най-големите хореографи в Испания, със силна биография в израелския съвременен танц. Представлението е част от програмата на Sofia Dance Week 2013 благодарение на финансовата подкрепа на Посолство на Испания и Институт Сервантес-София.


Част от международната програма, която включва общо шест спектакъла, е още Иво Димчев, със спектакъла P Project на 10 октомври в Модерен театър. Иво, който е една от емблематините фигури на световната сцена на съвременния танц, твори в Белгия и има участия в цял свят. Той е едно от лицата на Sofia Dance Week в петте издания на фестивала досега и заявката тази година е с пърформънса си да провокира публиката, както никога досега. Неслучайно за начало на неговото представление организаторите са избрали 21.00 часа. Спектакълът е част от Sofia Dance Week 2013 благодарение на финансовата подкрепа на Посолство на Белгия.


Едно участие от Ню Йорк ще наблюдава българската публика тази година. Това е основаната през 1984 г. Peridance Contemporary Dance Company в Зала 1 на НДК на 18 октомври от 19.00 часа. Спектакълът Безкрайност на компанията, която изпълнява на всички големи сцени в Ню Йорк, съдържа откъси от четири големи творби и е смело съчетание от класически балет, съвременен танц и джаз. Представлението е част от програмата на Sofia Dance Week 2013 благодарение на финансовата подкрепа на Посолство на САЩ.


Билетите за фестивала са в продажба от седмица, като единичните спектакли са на цена от 10, 15 и 20 лв, а фестивалният билет може да бъде закупен на цена от 50 лв.


Al menos dos caras (short promotional) от Compañía Sharon Fridman.


Infinity от Peridance.


P Project от Иво Димчев.


Повече за програмата и фестивалите.


Билети и фестивални билети - тук и тук.


Повече информация ще откриете тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин