Спирка Европа - София 2019 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
09
Спирка Европа - София 2019
ДАТА: 09 Ноември 2013 ЧАС: 17:00 МЯСТО:
Добави в календара
Спирка Европа - София 2019
Източник: София 2019

От началото на лятото, Деси Тенекеджиева и нейният екип работят  върху  много интересна документална филмова  поредица - „Спирка Европа : София 2019”.  Деси Тенекеджиева е продуцент и режисьор на 19 -те късометражни филма за едни от най-важните културно-исторически обекта в столицата, а оператор е майсторът на камерата- Александър Моллов.


Кратките рекламни филми представляват своебразен информационен гид за богатото историческо минало на града. Целта е те да концентрират вниманието на жителите и гостите на София към едни от вечните и символи. Всеки филм съдържа богат видео и снимков материал с ефекти, анимация и е озвучен от актьора Атанас Сребрев.


Проектът "Спирка Европа: София 2019" се реализира от Фондация "Стоян Камбарев" с финансовата подкрепа на Столична община, по Програма Европа - 2013 г. и във връзка с кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г."


Продължителното историческо изследване е направено от екип млади историци под ръководството археолога Васил Тенекеджиев- докторант към историческия факултет на Софийски университет„Св. Климент Охридски”. Консултант на проекта е известният историк Атанас Димитров, ръководител на екипа създал 3D възстановката на Антична Сердика.
Окончателният сценарий Деси Тенекеджиева финализира с Румен Цонков, арт директор е Мариета Ценова, а аниматор- Мина Милева.


Филмите от „Спирка Европа :София 2019” ще са готови  в края на месец октомври, а официалната им премиера ще бъде на 9-ти ноември 2013г. Документалната филмова поредица е резултат на специфичен подход към историческата информация, като слага акцент на конкретни обекти и чрез тях разкрива част от старата история на Европа с нейните културни, династическите  и политически традиции.


Цел на проекта е да подкрепи кандидатурата на София за културна европейска столица през 2019 година, чрез широка информационна кампания, част от която са тези късометражни рекламни филми. Списък на обектите от проекта „Спирка Европа: София2019”.


Археологически старини:
1. Крепостните стени и порти на Сердика
2. Амфитеатърът на Сердика


Храмове, молитвени домове и музеи:
3. „Св. София
4. „Св. Георги“ (Ротондата)
5.  Боянската църква
6. „Св. Петка Самарджийска“
7. „Св. Седмочисленици“
8. „Св. Неделя/Св. Крал“
9. „Св. Александър Невски“
10. Руската църква „Св. Николай“
11. Софийската Синагогата
12. Джамията при банята


Сгради на политически и културни институции:
13. Сградата на Царския дворец
14. Сградата на Парламента
15. Сградата на Народния театър „Иван Вазов"


Други:
16. Софийската баня
17. Паметникът на Цар Освободител
18. Джамията, трансформирана в Археологически музей
19. Орлов и Лъвов мост


Официална премиера на документалната филмова поредица „Спирка Европа - София 2019” и  концерт на музикална формация AQVA-DELIA ще бъде на 09.11.2013 (събота) от 17:00 ч.  в Bulgaria Mall

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин