Старопланински събор Балкан фолк 2017 - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
11
Старопланински събор Балкан фолк 2017
ДАТА: Oт 11 Май 2017 до 21 Май 2017 МЯСТО:
Добави в календара
Старопланински събор Балкан фолк 2017

XXI Старопланински събор „Балкан фолк“, VIII Национален шампионат по фолклор "Euro Folk 2017" и Световна купа по фолклор – Велико Търново 2017


От 11 до 21 май в старопрестолния български град Велико Търново ще се състои XXI Старопланински събор „Балкан фолк“, който се провежда в рамките на Музикални празници “Евро фолк” – Светът е телевизия. Музикалните празници се провеждат в различни градове и държави на Европа през цялата  2017 година и сa под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали - ЕАFF.


Повече от 200 колектива и индивидуални изпълнители от цялата страна и чужбина са подали заявки за участие в мащабното фолклорно събитие. Над 4000 изпълнители на различни жарове песни и музика ще пристигнат във Велико Търново, за да се изявят на сцената на Летен театър, да споделят много емоции, настроение и български дух. Едновременно със Старопланински събор "Балкан фолк 2017" се провеждат VIII Национален шампионат по фолклор "Euro Folk 2017" и Световна купа по фолклор – Велико Търново 2017, които имат конкурсен характер. Входът е свободен.


Характерна особеност на Музикални празници “Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника. Най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 20 кабелни телевизии в България и по сателитните телевизии "Родина ТV", "T.TV.I." и "Херос ТV", както и по Световната интернет телевизия "EuroFolkTV" . С тези дейности се изпълнява основната цел на Музикалните празници “Евро фолк” — Светът е телевизия” за популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на масмедиите.


„С провеждането на първото издание през далечната 1998 година започна новото възраждане на фолклора в България. Старопланинският събор се превърна в знамето за запазването на националната идентичност, за просперитет и благоденствие. Важна задача на нашето поколение е да запазим мъдростта и традициите на предците ни и да ги предадем на следващите поколения.


В новото забързано време фолклорът е фундаменталната същност на идентичността на народите. Това е лицето, традицията и основата, върху която се гради бъдещето. Силата на национално отговорните общества е в това, че имат път и цел на развитие, имат отговорности, свързани не само с бъдещето, а и с миналото.“, казва в приветственото си слово към бъдещите участници Калоян Николов, президент на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали – ЕАФФ.


Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали - ЕАФФ е акредитирана организация с консултативни отношениея към UNESCO в областта на запазването на световното културно наследство към Комитета за нематериално културно наследство на UNESCO.


През 2016 година издигането на паметника на създателя и вдъхновителя на Старопланински събор “Балкан фолк” и Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали - ЕАФФ Илиян Николов във Велико Търново бе едно важно събитие. Присъствието на откриването на паметника на Генералния директор на UNESCO - г-жа Ирина Бокова е показателен знак за важността и признателността към делото и подкрепа на идеите.


Организатори на фолклорните форуми са Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали - EAFF, Euro Folk Academy, World Folklore Academy, Event Vacation и Община Велико Търново.


***


Велико Търново посреща посрещна първите участници в Балкан фолк“, „Евро фолк“ и Световната купа по фолклор


Първите участници в XXI Старопланински събор „Балкан фолк“ вече пристигат във Велико Търново. От 11 до 21 май старата българска столица ще бъде за поредена година домакин на Фестивал №1 в Европа. Повече от 200 групи с над 4000 участника от България, Индия, Индонезия и др. държави ще се изявят на сцената на мащабното събитие, с което се провеждат едновременно VIII Български национален шампионат по фолклор „Евро фолк 2017“ и Световна купа по фолклор – Велико Търново 2017.


Концертите ще се проведат на 12, 13, 14, 18, 19 и 20 май в летния театър на града от ранния следобяд до 21:00 ч. (програмата с участията по дни и часове е качена на сайта на ЕАФФ).


„От векове Велико Търново е културно средище на България и му отива да бъде фестивална столица.“, каза на специалната пресконференция Калоян Николов - президент на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали (ЕАФФ).


Мащабният фолкорен форум ще бъде уважен от Нейно превъзходителство г-жа Сри Астари Расджид – посланик на Република Индонезия в България. С визитата си, по покана на г-н Николов, тя ще подкрепи своите сънародници, които участват в Световната купа по фолклор. При посещението си г-жа Расджид ще поднесе цветя на паметника на Илиян Д. Николов – основател на „Балкан фолк“.


На официалното откриването на Събора сред почетните гости ще бъде и девойката, чието лице краси плаката на тазгодишното издание на „Балкан фолк“. Това е 16-годишната Ралица Мирославова, която е ученичка в Средно училище „Максим Райкович” – гр. Дряново и е сред най-добрите танцьори на ТС „Дряновче“ към НЧ „Дряновска пробуда – 2008“ с ръководител Маруся Млъзева. Облечена е в тракийска носия. На фона зад нея са танцьорите от „Шарено герданче“ – Търговище – миналогодишните носители на Гран при в Националния шампионат.


48280


Освен групите от Индонезия, очарование за зрителите ще бъде и гостуващата участничка от Индия – Чандни, която ще се представи с типичните за страната й класически индийски танци - катак, характеризиращи историята, бита и културата на Индия и свързани с женствеността и съблазняването. Още с пристигането си във Велико Търново, тя направи кратка разходка и изрази очарованието си от притегателната сила на този български град.


На 13 май от 18:00 ч., докато сцената в Летен театър „ври и кипи“ от песни и танци, по главната улица към паметник „Майка България“ ще премине традиционното дефиле, в което ще се включат около 400 участника в Събора. При паметника всяка група ще има кратка програма, след което фолклорното шествие ще продължи към Летен театър.


Журито на Шампионата и Купата използва оценителната система на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали - EAFF и Световната Асоциация на Фолклорните Фестивали - WAFF. Оценките на колективите, явили се в конкурсната програма, са валидни за класиране в Световната ранг листа /World rank list of folklore/.


Церемонията по награждаване на победителите в Българския национален шампионат и Световната купа по фолклор и официалното закриване на „Балкан фолк“ ще бъде на 20 май от 20:00 ч.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин