Световноизвестният френски хореограф Жером Бел ще представи танцовия спектакъл ГАЛА - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Дек
14
Световноизвестният френски хореограф Жером Бел ще представи танцовия спектакъл ГАЛА
ДАТА: Oт 14 Декември 2021 до 15 Декември 2021 ЧАС: 19:30 МЯСТО:
Добави в календара
Световноизвестният френски хореограф Жером Бел ще представи танцовия спектакъл ГАЛА

На 14 и 15 декември от 19:30 ч., на сцената на Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала” световноизвестният френски хореограф Жером Бел ще представи танцовия спектакъл ГАЛА.


Събитието е част от програмата „Мигриращото тяло” на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК.


ГАЛА предлага различен прочит на танца. В тази колективна форма на изкуство проектът на Жером Бел обединява танцови професионалисти от различни области на танца, както и аматьори с много различен възрастов и професионален профил, с различни тела, движенчески и танцови способности. Танцът е празник, гала спектакъл на желанието за танцуване, което няма нищо общо нито с перфектността на телата, нито с техните технически способности. Всяко тяло може да танцува и всяко движение е прекрасно, стига да е израз на автентично желание, импулс и емоция. С този проект Жером Бел деконстуира устойчивите представи за танца като изкуство на финеса и съвършената физическата форма, като допуска всякакви тела и естествени движения да бъдат също толкова сценични, колкото и стриктно хореографираното движение и танца на тренираните тела. Танцът е едно от най-демократичните изкуства, което допуска всеки човек с неговия специфичен и оригинален културен и движенчески репертоар, колкото по-несъвършен, толкова по-уникален.


Като отправна точка ГАЛА ни задава въпроса: Как можем да изведем на сцената личности и тела, които твърде често са изключени от възможността за показ? Как можем да използваме по най-добрия начин всички разнообразни ресурси на театъра - с неговите кодове, места, жанрове и професионалисти - за да разширим периметъра на това, което може да бъде показано в него? И как можем да го (пре)формираме в демократично средство, което да е в обсега на всички, които са привлечени от танца, пеенето и сценичните изкуства?


Воден от опита си, натрупан в ателиетата с аматьори, Жером Бел създава гъвкава рамка, която поражда голямо разнообразие от танцови форми. Той се стреми да направи средата достъпна за любители от различни сфери и да им даде възможно да покажат най-доброто от себе си, превръщайки проекта в свой собствен.


Спектакълът се прави с 20 български участници, а асистент хореографи на Жером Бел от българска страна са Галина Борисова и Росен Михайлов.


Резултатът е една Гала вечер, в която дефилира цяла галерия от живи портрети и образи на танца.


Спектакълът се реализира в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала”.


С финансовата подкрепа на Министерство на културата и Френски институт в България.


Концепция и дизайн:
Жером Бел


С помощта на:
Енрике Невеш


Асистенти на продукцията:
Галина Борисова и Росен Михайлов


От и с участието на:
Александър Гочев,
Васил Ряхов,
Вероника Янакиева-Христова,
Веса Тонова,
Воин де Воин,
Вяра Чаушева,
Гергана Господинова,
Емилия Радичева,
Ения-Асена Денчева,
Ирина Голева,
Йосиф Йорданов,
Кирил Милушев,
Лидия Стефанова,
Мая Голева,
Мила Станкова,
Мишел Мабел,
Орлин Дворянов,
Тосен Рамар,
Хелин Хасан,
Цвета Балийска-Соколова


Билети може да закупите онлайн на: https://www.eventim.bg/bg/bileti/gala-sofiya-toplocentrala-zala-1-1261876/performance.html?fbclid=IwAR3iBc43xkSNrtt9FurTYxf6LrMLHW9QirzvEYGlXJOoGktkyiTHtsSshcA 

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин