Urban Creatures - фестивал за градско изкуство - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
01
Urban Creatures - фестивал за градско изкуство
ДАТА: Oт 01 Юни 2015 до 29 Юни 2015 ЧАС: 10:00 МЯСТО:
датата все още не е потвърдена
Добави в календара
Urban Creatures - фестивал за градско изкуство
Източник: Urban Creatures

На 1 юни 2013 г. в София започва третото издание на фестивала за градско изкуство – Urban Creatures. Тази година фестивалът ще продължи, вместо обичайните 2 дни, цели 30 дни, като включва в себе си три основни проекта. Urban Creatures е фестивал, който се фокусира върху градското изкуство (urban art) и оргомното въздействие, което то има върху средата, в която живеем и хората, които я обитават. Желанието ни е да не сме самоцелни, а да използваме изкуството като инструмент за реализация на промяната, от която всички имаме нужда.


Затова стартираме на 01 юни 2013 г. с проектa Арт срещу вандализъм или арт трансформация на 95. СОУ „Проф. Иван Шишманов“ в квартал Хаджи Димитър, до стадион Герена. Избрахме училище, което има проблем с графити вандализма и което, намирайки се в периферията на столицата посреща доста от предизвикателствата на модерното ни общество. Върху училището, за период от 7 дни, ще работят едни от най-добрите български артисти – Nasimo (Naste), Bozko, Sten, 140 Ideas. Заповядайте от 1 юни – до 7 юни, всеки ден, за да проследите на живо целия процес и борбата ни с природата, която се очертава, гледайки прогнозата за времето.


На 8 юни 2013 г., цял ден, в 10 ч. ще започне за трета поредна година превърналото се в традиция събитие (jam session) в канала на река Перловска до стадион Герена. Тази година няма да има изкуствен плаж, но пък ще имаме много чуждестранни артисти. И както обичайно се прави, сме оставили най-доброто за края. От 17 до 29 \ни 2013 започваме реализирането на наша много стара мечта – да рисуваме върху панелните блоковете в квартал Хаджи Димитър, рaйон Подуяне. Нарекли сме проекта „Души в стените” (Souls in walls). Името не е случайно и според нас то представя много точно гледната точка на артистите, както и на хората, които живеем в тези блокове.


Най-голямата изненада за почитателите на това изкуство ще бъде възможността да наблюдават на живо работата на едни от желаните и уважавани артисти в света Sainer и Bezt от Etam Cru. С подкрепата на Полския институт в София, полските артисти от Etam Cru заедно с българските артисти – Nasimo и Bozko ще творят върху 25 метра високите стени на блокове по улица Макгахан в квартал Хаджи Димитър в София. Елате, за да им се насладим заедно.


Всичко това става възможно благодарение на подкрепата от Столична община и кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, столична програма „Култура“, Район Подуяне и кмета на района – г-жа Ева Митова, както и всички наши партньори и приятели, който работят неуморно през последните месеци. Радваме се, че фестивалът ни се превърна в кауза, която се подкрепя от огромен брой хора, компании и медии.


Събитието се провежда в подкрепа кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на Културата 2019.


Официален анонс - тук.
Официална страница на фестивала - тук.
Програма на фестивала тук.

Коментирай
Petia, 28.06.2013 | 18:22
Макар инициативата да изглежда интересна, нейното реализиране не е съобразено с желанието на всички живеещи в посочените жилищни блокове. Но това не е чак толкова голям проблем на фона на отношението на ръководителя на проекта - Ясен Гешев, който се държи арогантно и обижда без причина хора, които не познава, просто защото не споделят неговото мнение за изкуство! Странно, че видях този господин да говори за доброта в телевизионния ефир, като се има предвид лекотата, с която обижда хората.
Абонирайте се за нашия бюлетин