VII Балкански шампионат „Евро фолк – Жива вода“ - Хисаря, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
07
VII Балкански шампионат „Евро фолк – Жива вода“
ДАТА: Oт 07 Юни 2018 до 10 Юни 2018 МЯСТО:
Добави в календара
VII Балкански шампионат „Евро фолк – Жива вода“

VII Балкански шампионат „Евро фолк – Жива вода“ очаква изпълнители от България, Румъния, Естония и Русия


Броени дни остават до началото на VII Балкански шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода“, чийто домакин е красивият курортен български град Хисаря. Заявки за участие до момента са подали над 220 групи и индивидуални изпълнители от България, Румъния, Естония и Русия. В рамките на 4 концертни дни (от 7 до 10 юни вкл.) певци, танцьори и музиканти ще представят пред жителите и гостите на Хисаря многообразието на родния и чужд фолклор, култура и традиции в 9 жанрови и 2 възрастови категории.


Журито ще оценява изпълнителите по 3 критерия: Ниво на сложност и техника на изпълнението; Представяне /костюми, реквизит, постановка, избор на репертоар/ и Сценично поведение /поведение на сцена, контакт с публика, излъчване, артистичност/. Голямата награда и тази година е Grand Prix Златен "Орфей", Златен медал и Диплом за Абсолютен Балкански шампион по фолклор за 2018 година, както и парична премия от 1000 Евро.


По преценка на журито се присъжда Номинация “Орфей”, която дава право за участие в класирането за Grand Prix Златен "Орфей". На шампионите се връчват златни медали, а за второ и трето място - сребърни и бронзови медали. Призьорите получават грамоти за лауреати и диплом за Балкански шампион по фолклор за 2018 в съответната категория. В отделните категории могат да бъдат давани допълнителни златни, сребърни и бронзови медали със съответните дипломи. Журито награждава най-добрите изпълнители с препоръка за участие в Европейски или Световен шампионат по фолклор. Всички участници получават Дипломи и предметни награди.


Програмата на Шампионата по дни и часове, включваща и съпътстващите събития – Конкурс за традиционни хлябове, Дефиле на участниците, както и среща на делегати от групите с Кмета на Община Хисаря, може да намерите на сайта на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали - ЕАФФ.


Балканският шампионат по фолклор „Евро фолк – Жива вода“ се провежда в рамките на Музикални празници “Евро фолк”. Организатори са Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали - EAFF, Euro Folk Academy, Община Хисаря и други организации.


Музикалните празници “Евро фолк” се състоят от четиридесет и пет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали - ЕАFF в различни европейски градове. Основно събитие на Музикални празници “Евро фолк” е Фестивал №1 в Европа на традиционните народни изкуства - Старопланински събор “Балкан фолк” в България. В него ежегодно участват от 7 000 до 15 000 музиканти, певци и танцьори.


Внимание заслужават и фестивалите в Санкт Петербург, Лондон, Париж, Рим, Прага, Будапеща, Несебър, Виена, Охрид, Краков, Барселона и др. Характерна особеност на Музикалните празници “Евро фолк” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 20 кабелни и сателитни телевизии, както и по Световната интернет телевизия "EuroFolkTV" на адрес tv.eurofolk.com . 


С тези дейности се изпълнява основната цел на Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали - EAFF за популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на масмедиите. Запазването на многообразието на основните традиционни ценности и идентичността на  различните националности, е гаранция за еволюцията на цялото човечество.


Основна задача на организаторите е даването на възможност за изява на творческите колективи и включването им в една конкурсна програма, определяща най-добрите от тях и пропагандиране на призьорите чрез излъчване в Европейския телевизионен ефир.


Концертите на Балканския шампионат по фолклор "Евро фолк – Жива вода 2018” ще се излъчват на живо по Световната Internet телевизия „EuroFolkTV” на адрес: tv.eurofolk.com


***


И едно ново събитие от съпътстващата програма – това е Фотоизложбата „Фолклорът – споделено познание. Минало, настояще, бъдеще”, съвместна инициатива на ЕАФФ, Института по математика и информатика към БАН и Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Изложбата ще бъде разположена във фоайето на НЧ „Иван Вазов“.


Проектът включва 56 фотографии, по-голямата част от които отразяват моменти от фолклорните фестивали и шампионати, провеждани в България под егидата ЕАФФ. Автор на снимките е Георги Нуцов, официален фотограф на Асоциацията. Във фокуса на обектива му са певци, танцьори и музиканти от България, Русия, Хърватия, Молдова, Латвия, Полша, Грузия, Индонезия, Монголия, Иран, Южна Корея и др.


Преди да бъде представена в Хисаря, изложбата бе във Велико Търново по време на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ и Майски дни на науката, както и в Йезоло – Венеция (Италия) в дните на провежданата там Световна купа по фолклор. Само преди ден изложбата се завърна от Париж, където се проведе Седмата генерална асамблея на ЮНЕСКО


Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин