Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Апр
07
Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни
ДАТА: Oт 07 Април 2017 до 09 Април 2017 ЧАС: 10:00 МЯСТО:
Добави в календара
Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни

От 7 до 9 април в Националния Музей “Земята и хората” ще се проведе Великденско изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”.


Участие са заявили 60 изложителяот нашата страна, Армения, Афганистан и Русия. Това са фирми и колекционери на минерали, скъпоценни камъни и фосили, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Със свои колекции ще участват 2 университета: Минно-геоложкият „Св. Иван Рилски”и Нов Български.


Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат разнообразни минерали от български находища, редки и екзотични минерали - образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни и наскоро открити находища в: Южна Африка, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия.


Специална за децата :


Пролетни багри - природните пигменти в традиционните пролетни празници. Ще се изработват великденски сувенири – картички и яйца, декорирани с минерални пигменти. Музеят ще предостави необходимите материали, а за децата остава да вложат фантазия и сръчност. Заниманието ще се проведе на ІІ етаж в Експозиционната зала на 8 и 9 април (събота и неделя) от 11.00 до 14.00 часа и е подходящо както за малки, така и за големи творчески настроени момичета и момчета.


Изработване на дребни бижута с камъни. Това занимание ще се води от ателие Марабу – училище за дизайн и творчество. Ателието има традиции и опит в обучението на деца в различни техники и дизайн при изработването на бижута. Заниманието ще се проведе на ІІ етаж в Експозиционната зала на 9 април (неделя) от 11.00 до 14.00 часа.


Освен постоянната експозиция на музея, може да видите:


Нова временна експозиция „Сътворени от водата“, представяща образци от фондовете на музея, образувани от „чиста, бистра“вода. Водата е навсякъде около нас. Приемаме я като нещо много обикновено и добре познато. Посетителите ще останат изненадани от възможностите на „обикновената“ вода да твори. В сухата градина не растат цветя. Същото е и в „природната градина“. Водата разтваря и пренася под формата на разтвор най–различни химични елементи, от които Природата сътворява от „обикновени“ кристали до истински произведения на изкуството.


В експозицията са показани минерали от България и целия свят. Общото между тях е, че са родени от съзидателната сила на чистата бистра вода. В момента, пред очите на посетителите в една от витрините израства кристал. Временната експозиция е представена в 2 витрини, а образците в нея не са показвани пред широка публика до този момент.


Временна експозиция, включваща част от новите постъления във фондовете от сезон 2015/2016 година.


Временна експозиция „Поезията на камъка” – експонирани са високо естетични природни образци, вдъхновили с блясъка и красотата си множество поети.


Временна експозиция „Колекционери гостуват на музея - минерална Колекция Димитър Иванов”.


Вход в музея - с билети от 1 лев за деца и възрастни.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин