Велико Търново ще отбележи тържествено 24 май - Велико Търново, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Май
24
Велико Търново ще отбележи тържествено 24 май
ДАТА: 24 Май 2019 ЧАС: 10:30 МЯСТО:
Добави в календара
Велико Търново ще отбележи тържествено 24 май

Велико Търново ще отбележи тържествено Деня на българската просвета, култура и писменост – 24 май. Голямо шествие ще премине по улиците на града, а в него се очаква да се включват над 1000 деца, ученици, студенти, учители и преподаватели, дейци на културата и изкуствата, жители на Старата столица и гости от България и чужбина. То ще започне в 10,30 ч. сутринта от площад „Велчова завера” и ще продължи до сградата на Общината.


По традиция, най-малките великотърновци ще носят потрети на светите братя Кирил и Методий, на техните ученици и последователи, а също и на бележити българи, оставили ярка следва в сферите на просветата и духовността.


В 11,00 ч. кметът Даниел Панов ще посрещне участващите в шествието пред сградата на Общината, където ще произнесе празнично слово и ще връчи общинската награда „24 май“, която се присъжда за изявен зрелостник. Носител на отличието тази година е Десислава Димитрова от Старопрестолната гимназия по икономика.


Програмата ще продължи с празничен концерт. В 18,30 ч. по улица „Васил Левски“ започват традиционните абитуриентски дефилета, а за поредна година зрелостниците ще бъдат изпратени като холивудски звезди. Подарък за всички жители и гости на Велико Търново е прожекция на шоуто на Царевец „Царевград Търнов – звук и светлина“. Спектакълът ще започне в 21,30 ч. в празничната вечер.


Във връзка със събитията временно ще бъде променена организацията на движението. От 9,45 ч. до 11,30 ч. ще бъдат затворени площад „Велчова завера“, улиците „Стефан Стамболов“, „Независимост“ и „Васил Левски“ (До 12,30 ч.). В този период автобусните линии от градския и крайградския транспорт ще се движат по ул. „Бачо Киро“. Докато трае забраната за движение в Стария град, линиите с номера 20 и 40 ще ползват спирка „Летен театър“ като крайна точка, а след кв. „Света гора“ линия №5 ще пътува до ул. „Крайбрежна“.


Улица „Васил Левски“ ще бъде затворена и от 17,00 до 20,00 ч. на 24 май заради абитуриентските дефилета. В този период автобусите отново ще се движат по ул. „Бачо Киро“. Ограничен ще бъде трафикът и през площад „Цар Асен I” – за времето от 21,15 ч. до 22,00 ч.


В Деня на буквите в центъра на Велико Търново ще бъде забранено разполагането на обекти за временна търговия – маси, сергии и пр., на които се извършва търговия с хранителни или промишлени стоки, рекламни или промоционални кампании. Рестрикцията се отнася за цялото протежение на улиците „Васил Левски“, „Независимост“, „Христо Ботев“ и площад „Майка България“. Разрешено ще бъде единствено поставянето на обекти за търговия с български национални знамена и балони.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин