Водна кула арт фест/ Water Tower Art Fest 2016 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
16
Водна кула арт фест/ Water Tower Art Fest
ДАТА: Oт 16 Юни 2016 до 25 Юни 2016 МЯСТО:
Добави в календара
Водна кула арт фест/ Water Tower Art Fest

10 години Водна кула арт фест - последните 10


Арт събития и безплатни работилници за деца


За десета поредна година фестивалът, стартирал като артистична инициатива за облагородяване пространството около водната кула в столичния квартал Лозенец и превърнал се с годините в значим международен арт форум, ще търси начините, по които съвременното изкуство може да облагородява пространства, градове, хора, привличайки в тази мисия артисти от цял свят.


Самата водна кула в кв. Лозенец - символът на събитието и дългогодишна негова локация - от три години е недостъпна за дейностите на фестивала с решение на Столична община. Въпреки това, днес, сградата е отдадена от общината за функциите на културен център – резултат, който организаторите считат за свой успех и заслуга от своите насочени дейности към кулата през годините.


По време на десетото юбилейно издание на Водна кула арт фест ще видим над 80 съвременни артистични предложения - живопис, скулптура, видео и фото прожекции, инсталации, специфични за мястото си произведения и пърформанси, идващи от над 10 европейски държави, както и от Доминикана, Индия, Канада, САЩ и Япония.


Датите са 16-25-ти юни, а локациите, както винаги  – разнообразни по функцията и типа си – от галерийни пространства (A-cube gallery, Галерия Нюанс) и чуждестранни културни институти (Институт Сервантес, Гьоте), през центрове за обмен на идеи и творчество (Сохо, Фабрика 126, Дом на киното, Център за култура и дебат Червената къща „Андрей Николов“), до характерните за фестивалния облик - нетипични и изоставени публични пространства, като железопътните депа в квартал Подуяне, София и в град Перник.


Тази година, за първи път, Водна кула арт фест ще влезе в една напълно нова локация – парка в психиатрична клиника „Св. Иван Рилски“, Курило, Софийска област. „Това е едно наше съкровено желание и смело решение. Вдъхновени сме от необходимостта от духовно развитие и грижа за човека в адекватни условия и вярваме, че осигуряването на достъп на хората до културни и артистични преживявания е гаранция за изграждане на развити общества. Споделяме възможността да обменяме идеи и да въздействаме върху обществено-политическата и социална ситуация, чрез подготвени специално за пространствата на фестивала социално ангажирани произведения.“, мотивира избора на локации основателят и инициатор на фестивала, художникът Ния Пушкарова.
Сред артистичните прояви на тема „анти-стигма общество“, създадени специално за дома в Курило, са пърформансът „Вечеря в бяло“ – тайнствена изискана вечеря на открито в противовес с физическите условия на живот, приканяща ни към духовна изтънченост преди всичко; проект „Гора“ - пърформанс на японска техника, напътстваща връзката между пациенти и лечители и лечебна музика и поезия за възстановяване на вътрешния баланс – от България; работилница Agentur Schwimmer от Германия за местни фоторепортери към измислена информационна агенция с резултат - стена от документални снимки от гореща точка и други.


От програмата на фестивала в останалите локации, специален акцент е участието на артисти от Япония, подкрепени от местно Биенале в Наканожо, Япония – представящи се с разнообразни акции като пътуваща вагон-будка за създаване на приятелства; пърформанс молитвено четене, вдъхновен от именит японски писател; както и проект, вдъхновен от и осъществен чрез аромата на българската роза – провокация към местната публика.


Сред останалите интересни акценти: специфичната история на паметника пред НДК „1300 години България“ провокира артист от Чехия да създаде ново триизмерно произведение на изкуството, стъпващо на основните линии, материал и текстура на паметника;  а град Перник, България, привлича артистичната двойка от САЩ за проекта „Градове Сестри“, кръщавайки аналогичния по история и съдба град в Америка – Чарслтаун, САЩ на „Перник, САЩ“. Ще участваме в “Potato and Pola” – проект от Канада, базиран върху картофа като символ на свръхконсумацията и още -  обяснение в любов към непознат в артистичен пърформанс от Швеция; изследване на непознати пространства чрез тялото - проект от Индия; ще видим постери от културни мероприятия от Полша, както и много други артистични проекти със социално значение по време на десетото юбилейно издание на фестивала.


Нововъведенията тази година са отвореният за първи път базар за дизайнерски авторски продукти; комерсиална изложба на произведения от артисти и художници, участвали във фестивалните издания досега; отличие за дебют на Водна кула арт фест, както и възможност за участие във фестивала от незрящи хора.


Както и в други години, така и тази, фестивалът залага силно на образователния модул в съпътстваща програма от работилници за деца и младежи, дискусии и лекции. Музикално изпълнение, пърформанс изненада и богата изложбена част, ще бъдат предложени на посетителите на фестивала тази година от самото откриване във Фабрика 126 на 16-ти юни, на което всеки е поканен.


Детски работилници с ВХОД СВОБОДЕН


За записване и информация за работилниците: watertowerartfest@gmail.com


17-19.06, 22.06 - Play off – видео пърформанс уъркшоп за деца/ video-performance workshop for children*


Нео и Ким Доти Хакман, Берлин, Германия


Гьоте-институт България / Goethe-Institut Bulgarien


Участници/ Participants: Макс. 10/ up to 10


Възраст/ Age: 8-14


17.06 – 15:00  - първа среща, намиране на идеи


18.06 – 20.06 -  от 11:00 – различна продължителност – работа


22.06 / 23.06 -  презентация на резултати


Германската медийна артистка Ким Дороти Хахман и 11-годишният й син Нео канят до десет деца на видео-уъркшоп и пърформанс, целта на който е да се установи какво е онова, което ни вълнува и как то може да бъде визуално представено.


Ще стартираме съвместен процес, в който ще установим какво ни вълнува и какви са интересите и способностите на всеки един от участниците, за да ги споделим в групата. След един интензивен първоначален разговор заедно ще си представим, как биха могли да изглеждат изображенията и поредиците от изображения към така събраните ни идеи и под каква аудио-визуална форма бихме могли да представим нашия проект.


Ще размишляваме над естетиката на изображенията, начините на разказване, актьорската игра, костюмите и местата за снимки. По този начин ще разберем как взаимно можем да си помогнем, за да създадем общ съвместен филм.


Молим децата да си носят храна и напитки.
Гьоте-институт ще осигури допълнително сок, вода, плодове, сандвичи и бисквити.


*


18.06, 10:00 – 18:00


Фабрика 126/ Fabrika 126


Ден на творческите работилници/ Workshops Day:


10:00 – 17:00 - Уъркшоп дърворезба/ Стелиян Стелиянов, България


Тук ще се запознаете с проектиране (рисуване) на флорална композиция и орнамент и реално изграждане на форма и обем в материал, опознаване основните видове дърво в България използвани за дърворезба, запознаване със школите по дърворезба в България. Идеята ми е да накарам хората да мислят


Продължителност 10:00-17:00


Няма възрастови ограничения.


10:00 – 11:00 - „Кафез“ - акварелна техника/ Евгения Ботева, България


По време на  Водна кула арт фест ще имате възможност да видите някои от моите творби от серия „Кафез“, както и да се включите в придружаващата работилница, където ще се запознаете отблизо с акварелната техника и разбира се позволите на въображението си да полети заедно с мен.


Възраст/ Age: 5+


11:15 – 12:15 - “Пясъчник за малки и големи”/ Ева Тенева-Зайков, България


Уъркшоп Пясъчник за малки и големи Работилница, весело и приятно усещане за детска радост в забъркването на материала, извличането на настроение от цветовете и емоция за всички сетива. “Портретът” като тема няма да бъде ограничение, а насока към “Портрет на природата”, “Портрет на куче, коте”, а за по-големите усложнени: “Портрет на емоцията”, “Портрет на радостта”, “Автопортрет на веселието”. Ще се работи с оцветен пясък и другиестествени материали – зърно, леща и т.н.


Възраст/ Age: 5+


12:30 – 14:30 - “Видео от, за и на телефони”/ Албена Баева, България


Възраст/ Age: 8–13
Участници/ Participants: 10-12


*Смартфон с Adobe Clip или iMovie софтуер


Какво ще научите:


След този клас ще знаете как да снимате по-добре със своя телефон, как да монтирате и обработвате свое авторско видео така че то да изглежда професионално и готово за споделяне.


Ще се обърне специално внимание на темата на фестивала и работите, които децата ще могат да разгледат по време на различните изложби.


Участниците ще могат да публикуват своята кратка творба в Youtube канал, създаден специално от фестивала за тази работилница.


За кого е подходяща:


Работилницата “Видео от, за и на телефони” е насчона към деца на възраст между 8 и 13 години, които имат интерес към изкуство и онлайн социални мрежи.


Необходимо е всяко дете да има смат телефон с предварително инсталиран софтуер като Adobe Clip или iMovie, както и имейл, който да може да ползва.


15:30 – 18:00 - Смесени техники колажи/ Сузана Лопез Фернандез, Испания


Уъркшопът ще покаже смесени техники за представяне на изображението /рисуване, чертаене, колаж, както и различни техники за рисуване. Продължителност 15:30 – 18:00, подходящ за тийнейджъри.


Възраст/ Age: 13 +


*


18.06, 10:00-13:00; 15:00 – 18:00


TYPODIOLOGUE – работилница по типография и графичен дизайн/ typography and graphic-design workshop


Агниешка Зиемижевска, Мартин Крамек, Полша


SOHO – SOFIA HOLISTIC COWORKING COMPANY


Участници/ Participants: 7-15


Темата на ателието ще е търсене на диалог в изкуството, комуникация в сферата на графичния дизайн и типографията. Стартовата точка ще бъде установяването на универсални знаци, съществуващи и в българската, и в полската азбука. Целта е участниците да опитат да открият ценността на диалога в неговите междукултурни, интернационални, интерперсонални аспекти със средствата на артистичното изразяване. Участниците ще изработят шаблони за постери, които по-късно ще бъдат изложени в рамките на фестивала.


22.06., 12.00-15.00 - Карта Природен Град (www.wildcitymapping.org)


Разходка и картографиране на поляната в Младост 1, до Окръжна болница и Дървенишка река, София/ Walk and mapping of a meadow in Mladost 1


Мая Йоцова, България, Канада


Участниците ще бъдат поканени да се разходят за самостоятелно или в малки групи в района и да го изледват. Ще им се дадат листа и моливи, на които да запишат или да нарисуват своите впечатления. Накрая участниците ще бъдат снимани с написаното от тях и снимките ще бъдат сложени в онлайн карта.


В проектите си с нови медии Мая използва традиционните методи за картографиране, за да разшири концепцията за география и да създаде онлайн карти, които съчетават географските забележителности на едно място с впечатленията на хората за него. В последния си проект Карта Природен Град (Wild City Mapping) заедно с колектив от артисти, Мая картографира значимостта на зелените площи, които не са обособени като паркове и не фигурират в официалните карти на Монреал, Канада. Иска да направи същото в София и да сравни мястото на природата в града, съпоставяйки канадската и българската реалност. 


Изкуство в нестандартни локации ще предложи на своите посетители и 10-тото издание на Водна кула арт фест във Фабрика 126:

Сграда „Хладилно депо“ на територията на Вагоно-ремонтен цех „Подуяне“, ул. Майчина слава №2, София, ще вдигне завеси в напълно нов облик на 17-ти юни, където за откриването от 19:00 ч. българската артистка Дарена Георгиева ще посреща гости, готови да творят върху влаков вагон; Доминик Бонаржий от Франция ще представи своя движенчески пърформанс „Sui Generis“ /Единствен по рода си/, използвайки три костюма, скроени от парашут.

Вагоно–ремонтен цех в Перник - разпределителна, в съдействие с Община Перник, ще посреща гости за еднодневна акция на 21-ви юни от 19 ч. - „Добре дошли в Перник, САЩ!“, където Перник ще бъде първото населено място от България, участващо в международна акция по побратимяване на два града в проекта „Градове близнаци“.

Паркът в психиатрична клиника „Св. Иван Рилски“ - Курило на 19-ти юни ще бъде нетипичното пространство, където изкуството ще се стреми да съдейства за връзката пациент-лекуващ чрез ателиета от България на Братан Братанов по мотода буто-фу, арт терапия от Евгения Ботева. Ленд арт инсталации от Теодор Нанев, видео прожекции от Мая Йоцова, фото-стена – „Агенция Швимер“, Германия/България, „Пикник в бяло“ от Катя Стойчева и музикално изпълнение на чело от Надя Лаурейро съпътстват еднодневната програма там.

За фестивала


Водната кула арт фест е международен фестивал за съвременно изкуство, реализиран в България от 2006 г. насам от група артисти обединени в Сдружение „ИМЕ“. Стартирал като инициатива за облагородяване на водната кула в квартал Лозенец, довела до смяна на статуса й до културен център, фестивалът днес използва единствено символа на водната кула в името си. Постепенно събитието се разраства до значима артистична платформа за обмен на местни и международни артисти, работещи с широка гама от интердисциплинарни форми на съвременното изкуство. В десетгодишната си история събитието е облагородило, привлякло интереса на гражданите и оживило над 15 публични пространства в София, Перник, Видин, Димитровград, с което е предизвикало и вдъхновило множество последвали творчески инициативи в тях. Водната кула арт фест има за цел да покаже през средствата на съвременното визуално изкуство необходимостта и ползата от социализирането на изоставените публични пространства, носители на историческия контекст на града и културната идентичност на жителите му.
Фестивалът е част от Културния календар на Столична община, Културния календар на Министерство на културата, а за 2015/2016 г. е носител на „EFFE Label” - специалното отличие на Европейската фестивална асоциация за фестивали с принос към местните общности.


Повече информация тук.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин