„Книги за смет” този уикенд в Пловдив, София, Бургас и Кюстендил - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Юни
05
„Книги за смет” този уикенд в Пловдив, София, Бургас и Кюстендил
ДАТА: Oт 05 Юни 2021 до 06 Юни 2021 МЯСТО:
Добави в календара
„Книги за смет” този уикенд в Пловдив, София, Бургас и Кюстендил

Близо седем тона бяха събрани и рециклирани в майското издание на „Книги за смет“. Велико Търново поведе с 2100 кг., следвано от Варна с 1640 кг., Русе – 1100 кг., Стара Загора – 880 кг. и Плевен – 730 кг. Събраните отпадъци са сортирани и рециклирани от Eкопак България, които предоставят и жълтите контейнери.


Интересът към кампанията е голям, като в нея се включват цели семейства, класове от различни училища, детски градини и библиотеки. В Стара Загора децата и учителите от 1-ви В клас на СУ „Железник“ предадоха над 60 килограма пластмасови отпадъци, като получените за тях книги ще дарят на училищната библиотека.


Този уикенд, 5 и 6 юни, ще се проведе втората част на кампанията, от 10 до 13 ч., както следва:


5 юни, събота:


Пловдив: две локации


-          паркинг на Kaufland, бул. „Пещерско шосе” №36


-          площад „Централен”, до Военния клуб


София: две локации


-          паркинг на Kaufland, ул. „Филип Аврамов” №3


-          паркинг на Kaufland, бул. „Ген. Тотлебен” №36


6 юни, неделя:


Бургас: паркинг на Kaufland, ул. „Янко Комитов” №8


възможна втора локация – на Пантеона


Кюстендил: паркинг на Kaufland, бул. „Македония” №10


Регламентът на „Книги за смет“ е добре познат – всеки може да донесе килограм годна за рециклиране пластмаса, като в замяна ще получи книга по избор и отстъпка за продукти на Kaufland. Пластмасата трябва да е изпразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място, а отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.


И тази година към каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books се присъединява и Kaulfand България в контекста на дългосрочния ангажимент на компанията за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Компанията прилага в България RЕsetPlastic – стратегията срещу замърсяването с пластмасата на Schwarz Group, част от която е Kaufland.


Партньори на кампанията са Българо-американска кредитна банка, Екопак България, общинa Бургас, община Велико Търново, община Кюстендил и община Пловдив.


При провеждането на кампанията ще бъдат спазени всички епидемиологични разпоредби. Участниците ще бъдат помолени да спазват дистанция на опашките за предаване на пластмасата и получаване на книги. Носенето на маски е препоръчително, но няма да бъде задължително.


От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията у нас са рециклирани над 80 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. Повече информация за инициативата може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.


За фондация CredoBonum


Фондация Credo Bonum е независима неправителствена организация, основана през 2006 г. насочена към проекти и инициативи, допринасящи за положителна промяна в области като култура, екология, устойчивост, опазване на околната среда и др.


За издателство SmartBooks


Кампанията Книги за смет е създадена по идея на издателство Смарт Букс през 2011г. То е познато на своите приятели с неговите книги за пътешествия и с класически детски издания. Мисията му е свързана с опазването на природата и четенето на хубави книги.


За Kaufland България


Kaufland е част от водещата европейска група в сектора на търговия на дребно Schwarz. В България компанията е пазарен лидер с годишен оборот от близо 1,6 млрд. лева и един от най-големите работодатели в страната с екип от над 6 000 служители.Kaufland има 60 хипермаркета в 34 града с асортимент, надхвърлящ 20 000 артикула в най-големите обекти. За времето от своето идване в България през 2006 г. до днес компанията се превръща в значим фактор за стимулирането на националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с инвестиции от над 1,4 млрд. лева. Вижте повече на www.kaufand.bg

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин