„Саша Валц и гости“ представя танцов пърформанс и уъркшоп за първи път в София - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Ное
24
„Саша Валц и гости“ представя танцов пърформанс и уъркшоп за първи път в София
ДАТА: Oт 24 Ноември 2021 до 25 Ноември 2021 ЧАС: 19:30 МЯСТО:
Добави в календара
„Саша Валц и гости“ представя танцов пърформанс и уъркшоп за първи път в София
Източник: Eva Raduenzel

Берлинската танцова трупа на Саша Валц гостува за първи път в България по покана на Гьоте-институт и ACT Фестивал за свободен театър.


Гьоте-институт и ACT Фестивал за свободен театър имат удоволствието да представят първото гостуване на танцовата трупа „САША ВАЛЦ И ГОСТИ“ в България. Събитието ще се състои в новия център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и ще представи танцовия пърформанс „Алея на космонавтите“ и танцовия уъркшоп в работен процес „In C“. На 24 и 25 ноември жителите и посетителите на София ще имат възможността да съпреживеят модерния танц като директен досег с немската традиция на този изразен формат.


Саша Валц е хореографка, танцьорка и режисьорка, която успява да наложи своя собствен и разпознаваем по цял свят танцов език. В началото на 90-те тя развива импровизационния формат „Диалози“ в Берлин, където работи с нови подходи в хореографски инфраструктури. От 2000 до 2004 г. е сред режисьорите на Шаубюне. По това време тя създава хореографии с голямо международно влияние като трилогиите „Travelogue“, „Körper“, както и имерсивната танцова инсталация „insideout“.


„Алея на космонавтите“ е част от поредица ранни проекти на Саша Валц, които изследват двигателните светове на ежедневието като пространство за танцова интерпретация. Създаден преди 25 години, танцовият пърформанс отразява клаустрофобичното напрежение между няколко поколения, които съжителстват заедно.


Освен с танцовия пърформанс, гостуването в София е специално и с провеждането на въведение в работния процес за предстоящата ко-продукция на танцовото представление „In C“, по едноименната композиция от Тери Райли. Завършеният вариант на ко-продукцията ще се случи догодина между РКИ „Топлоцентрала“ и „Саша Валц и гости“, с подкрепата на Гьоте-институт.


Повече за уъркшопа към танцовото представление „In C


За специално селектирана група от 12 професионални български танцьори Орландо Родригез, който е част от танцовата трупа на Саша Валц, ще проведе въвеждащ концептуален уъркшоп с фокус върху композицията на представлението „In C“. Това ще е първият етап в процеса на подготовка на представлението.


Вторият етап (януари  –  март 2022 г.)  е индивидуална работа на всеки танцьор със Саша Валц посредством видео записи в продължение на две-три седмици.


Третият, последен, етап (март – април 2022 г.) преди премиерата на представлението е интензивен 10 - 14 дневен уъркшоп с танцьор от трупата на Саша Валц в София.


Водещият на уъркшопа, Орландо Родригез, е роден през 1974 г. в Каракас, Венецуела. Прави първите си стъпки едновременно в театъра и в танца. Между 2004 и 2007 г. е стипендиант в Университета за изкуства Folkwang в Есен, Германия. Понастоящем е изпълнител и хореограф на свободна практика в Европа, работи в Берлин и си сътрудничи с различни танцови компании от Германия, Италия, Франция, Венецуела, САЩ и Румъния.  


От 2009 г. има различни ангажименти със „Саша Валц и гости“ в Берлин, като изпълнява и сътрудничи в много проекти по целия свят: „Impromptus“, „Continu“, „Métamorphoses“, „Matsukaze“, „MusicTANZ – Carmen“, „Sacre“, „Tannhäuser“, „Orfeo“ и „Roméo et Juilette“, както и в проектите „Dialogue“ на Саша Валц.


Най-скорошното му партньорство със Саша Валц е в създаването на „In C“. Воден от любопитство и интерес да споделя и предава различни движенчески практики, започва да преподава майсторски класове и ателиета в Германия, Франция, Венецуела, Литва, Мадагаскар и др. Обича да предизвиква сътрудниците си в намирането на конкретни начини за справяне с емоциите, езика на тялото и контакта с публиката, като се съобразява с пулса на времето.


Билети за „Алея на космонавтите“ може да намерите ТУК на цена от 30 лв. / 20 лв.

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин