„квАРТал фестивал“ 2017 - София, България - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tърсене по
Сеп
15
„квАРТал фестивал“ 2017
ДАТА: Oт 15 Септември 2017 до 17 Септември 2017 ЧАС: 12:00 МЯСТО:
Добави в календара
„квАРТал фестивал“ 2017

Бургери и тетрис; голдън ретрийвъри и галерия; баня и кино; Путин и сафрид; ракия и калашници; обущар и пожарна?! Не, не те е напекло слънцето! Тези удивителни съчетания са съвсем реални и те всички съществуват на едно-единствено място – квАРТалът на контрастите!


Именно под този надслов от 15 до 17 септември ще се проведе второто издание на квАРТал Фестивал – атрактивния градски фест, който ще се разпростре върху познатия периметър между булевардите „Дондуков“,  „Васил Левски, „Сливница“ и „Мария Луиза“. Той ще докаже на всички жители и гости на столицата, че и София може да има свое собствено място за култура, забавление и активен начин на живот!

Тази година, локациите, които ще вземат участие са още повече, съобщават организаторите от „квАРТал колектив“, а програмата, за която ще разбереш подробности съвсем скоро – ще бъде още по-разнообразна и атрактивна!


50045

И през 2017 г. главната цел остава същата, а именно - представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на Стария еврейски квартал – един от най-колоритните и интересни райони на София до средата на миналия век, който днес се събужда за нов живот и отваря вратите си за всички гости и жители на София, именно в деня на официалния й празник – 17 септември.

Организатори на „квАРТал фестивал” са творчески колектив „квАРТал“, опериращи на територията и/или с лично отношение към региона и на всичко случващо се в него.

Повече информация за събитието може да намерите на официалната страница на фестивала във фейсбук, както и на страницата на събитието.


***


Фантастични герои и невъобразими предмети се заселиха в квАРТал и заживяха там заедно!
Хиляди потайности, които чакат да бъдат открити, още по-богата програма с повече локации и една важна обществено-социална кауза очакват посетителите на квАРТал Фестивал 2017 – 15, 16, 17 септември


КвАРТал е мястото, на което старото остава, а новото идва, без да застава на неговото място. Мястото, в което разликите се привличат, за да образуват обща, автентичнаатмосфера.За втора поредна година, квАРТал оживява с фестивал в центъра на Стара София, някогашния Еврейски квартал. През 2017 той ще бъде още по-цветен и интересен, защото ще разкрие на всички гости и жители на столицата своите потайности.


квАРТал изобилства от чудатости:  каравана, голдън ретрийвъри, бургери, тетрис, галерии, килими, рап, танцуване, каски, икони, сафрид, Путин, баня, кино, кукли, метъли, калашници, чай, дворчета, сянка, лимонада, антики, контрабас, карамел, картини, графити, каубои, ракия, обущар, пожарна, петел и художници битуват прекрасно заедно тук. Тези наглед случайни думички са всъщност напълно реални елементи в и от квАРТал-а, които доказват тазгодишното мото на събитието – Различното живее прекрасно заедно!


50477


Ела на квАРТал Фестивал от 15 до 17 септември. Разходи се накъдето те заведат краката в карето между „Дондуков“, „Мария Луиза“, „Левски“ и „Сливница“ и открий нестандартното и уникалното, всичко, което превръща квартала в квАРТал.“


Това е концепцията на страхотна рекламна кампания, създадена от комуникационна агенция Нитрам, с която тази година се сдоби кваАРТал Фестивал.


По същината си тя се състои от специални ключови думи, вдъхновени от реални места в квАРТал-а, съчетани в оригинални комбинации. Кампанията е съпътствана и от уникални визии, които нагледно изобразяват тези комбинации. Всяка една от визиите е решена в стила на известен художник, за да се подчертае артистичния дух на квартала и това, което го превръща в квАРТал. Единственото, което ти остава, е да дойдеш и да ги видиш с очите си в рамките на трите фестивални дена – 15, 16 и 17 септември, когато ще се случи квАРТал Фестивал 2017.


50478


Какво още ви очаква?


Множество работилници, архитектурни, исторически и опознавателни обиколки с гид, гурме тур с много награди, интересни изложби, поп-ъп галерии, изпълнени със съвременно изкуство, театрални пърформънси, стрийт арт, графити и хип-хоп танци,  социални кулинарни активности, музика на живо и диджей партита, богата и разнообразна детска програма и дискусионен форум са само част от акцентите, които ще забавляват гостите и жителите на София в дните 15, 16 и 17 септември, официалния празник на българската столица.  Тазгодишната програма, подробности за която ще разберете съвсем скоро, включва и още повече локации и нови приятели, които са подготвили специални изненади! Едно е сигурно – квАРТал Фестивал 2017 няма да остави посетителите си разочаровани!


50476


И още...


„Хвани се за зеленото“!


Тази година организаторите от „квАРТал колектив“ застават зад една важна обществено-социална кауза, която цели да насочи общественото внимание към множеството зелени площи в квАРТал-а, голяма част от които са или неглижирани от собствениците си или превърнати в паркинги.  Колективът започва активна агитация, насочена към собственици и граждани за почистване и запазване на градинките, за подхождането към тях с грижа и внимание, защото те са истинското съкровище на всеки град и квартал.


И през 2017 година главната цел на квАРТал Фестивал остава същата, а именно - представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на Стария еврейски квартал – един от най-колоритните и интересни райони от близкото минало на София, който днес се събужда за нов живот и отваря вратите си за всички, които имат желание да се докоснат до него.


Организатори на квАРТал Фестивал са творчески колектив „квАРТал“, опериращи на територията и/ли с лично отношение към региона и на всичко случващо се в него. Обособяването на квАРТал като официалния творчески квартал на София е тяхната голяма мисия.


50479


квАРТал колектив - Кои сме ние?


Дом на киното; Арт Фондация ДОМА;  SOHO - SOFIA HOLISTIC COWORKING COMPANY; French 75; Sito Studio; Т Е З Г Я Х; L'Etranger, Арх. Христина Каменова, Дружество Архитектурно наследство; GoMarvel - Creative Solutions.


За повече информация:


Посетете Facebook страницата или Facebook събитието.


*Копирайт/ фотокредит рекламни визии: НИТРАМ


***


kvARTal Festival 2017: още по-богата програма, нови локации, концерти, лайв пърформънси, мащабен форум и още!


Кино, ГРИГОВОР/ЖЛЪЧ/ГЕНА, пожарна, поети, съвременно изкуство, виртуална реалност, THE BLACK SWELLS, арменски сладки, немски арт филми, ТЕХНОКРАТИ, Войн де Войн, моден шоуруум, архитектурни забележителности, SoSTREET FOOD camp, вестник, Синагога, ситопечат, френски деликатеси, суинг танцьори, графити артисти, крафт бира, Groovy Sessions, Етюд-и-те на София, грънчарство, рикша с плодове, актьори, Златната ябълка, Драгомир Костадинов – PXRN, градинка, хип-хоп танци, попарт, кецове ще живеят прекрасно заедно от 15 до 17 септември!


50898


 


PXRN


***


Чисто нови и неотваряни до този момент пространства, над 70 функциониращи локации със специални програми и още толкова артисти, лайв концерти и пърформънси, мащабен форум с участието на представители на общинските власти, урбанисти и културни мениджъри, развлекателни гурме, графити, архитектурни и исторически турове, атрактивни арт изложби от всякакъв характер, литература и поезия, театър, богата детска програма, работилници, танцови и спортни уъркшопи и какво ли още не ще предложи KвАРТал Фестивал 2017 на всички гости и жители на София в дните 15-17 септември.


Второто издание на атрактивния градски фестивал, който ще се разположи в карето бул. „Дондуков“, бул.  „Мария Луиза“, бул. „Левски“ и бул. „Сливница“, както и в специалната Зона +, обхващаща Софийската синагога на ул. „Екзарх Йосиф“ 16 и пространство Шоколадова фабрика на ул. Георг Вашингтон 12, предлага още по-богата и разнообразна програма, в която има по нещо за всеки!


квАРТтал Фестивал 2017 се осъществява с подкрепата на хипермаркети Кауфланд.


Какво най-интересно ще видим и преживеем тази година:


Вече добре познатите локации в квАРТал ще отворят вратите си и забавляват гостите на фестивала с разнообразни индивидуални тридневни програми. Дом на киното, официалната инфо точка на фестивала, ще предложи поредица разнообразни прожекции, сред които "Солта на земята" на Вим Вендерс, "Сафари" на Улрих Зайдл, придружен от дискусия за бракониерството, както и премиерата на късометражния филм Мартин Илиев „Може би утре“. Официалното откриващо парти с участието на Groovy Sessions на квАРТал Фестивал на 15 септември, ще се случи в разположения в същата сграда CUSH Bar. Отново там, на 17 септември, ще бъде открита изложбата „Една неделя в квАРТала“ на фотографа Иван Шишиев, създател на набралия огромна популярност  проект „Етюд-и-те на София“, а по-късно и закриващото парти с гост диджей.


50891


CUSH Bar


Арт коуъркинг пространство SOHO се отличава с богата програма и тази година със следните акценти. Стартира с отворени врати за коуъркинг, за да приключи първият ден от Фестивала с „ранното“ му откриване с джаз-фънк концерт на формация Tripple. Уикендът се заформя под знака на вкусен кулинарен SoSTREET FOOD camp, който събира любими магьосници зад скарата, тигана, черпака и котлона, докато междувременно се набират необходими за учебния процес пособия за деца на бежанци в рамките на инициативата SoEMPATHY. Подготвен е и „сериозен“ SoKIDS camp с работилници за роботи и възобновяема енергия, с пъстри издателства като Рибка и Точица и с грънчарското колело на художника Марио Ангелов, чиято изложба “Отпечатъци” ще бъде открита в събота. Там е и началната точка за Алтернативния тур на квАРТала - най-новия проект на Free Sofia Tour.


50890


SoHall


Отново в SOHO, дигитална агенция ATHLON ще покани посетителите в света на виртуалната реалност и ще отвори диалог за това какво се крие зад термина “hackerspace”, като въвлече аудиторията в игрови модел.


50889


ATHLON


Кокетният бар French 75 ще предложимузикални уъркшопи с дръм машина, диджей сетове и суинг танци на открито, дегустации на френски вина и крафт бира, както и попарт изложбата "У-хромозома" на Ралица Стоянова. Френският му съсед, ресторант L'Etranger ще поблазни сетивата на посетителите с френски деликатеси, аперитиви и коктейли.


French 75 и L'Etranger са две от двайсетте заведения в квАРТал, включени в традиционния гурме тур, преминаването на който дава възможност за съблазнителни награди от включените локации. Повече информация – на инфо точка Дом на киното.


От SITO Studio са подготвили интересни работилници по ситопечат за най-малките, а в рамките на фестивала студиото ще отпразнува своя трети рожден ден по възможно най-креативния начин – с изложба и демострационен ситопечат. Съседите им от  Т Е З Г Я Х пък ще представят изложбата на Николай Божинов „СКАРАТА“ Там ще се случат и няколко интересни работилници за малки и големи.


50479


Многопрофилната социо-обществено-културна платформа Move.bg, ще отвори варите на сградата на бившия хотел Прентан на ул. Сердика 20, превърнала се в архитектурна забележителност на града, и ще запознае всички заинтересовани с организациите от своята структура – Носия, Моята Българска История, Инициатива за социално израстване (ИСИ) и студио Змей - създатели на атрактивния анимационен сериал „Златната Ябълка“. Там ще се случат лекции, дискусии и различни уъркшопи. Тук е мястото отново да ви напомним да търсите специалните жълти пинчета, позиционирани пред ключови места в квАРТал и да разберете тяхната история.


50900


Новата сграда на 24 часа (ул. Кирил и Методий 84) също става част от новите локации на фестивала! Там ще видим изложбата "Фрагменти от  ул. Св.св. Кирил и Методий" на фотографа Десислава Кулелиева, както и концерт на музиканта Явор Велчев - Yavi в двора на сградата в събота от 18 часа.


Столичната пожарна на 1ва Районна служба на ул. Екзарх Йосиф също се присъединява към квАРТал Фестивал 2017! Сградата ще отвори врати в петък, 15.09, и ще направи специални демонстрации с автомобилите и оборудването за всички малки и големи любопитковци.


КАУФЛАНД в квАРТал


Игри и загадки, снимки и спомени, свежи плодове и атрактивна рикша – Kaufland заживява в духа на квАРТал на 16 и 17 септември. Появяването си на Фестивала веригата хипермаркети отбелязва и с играта „Открий свежите приятели“, която ще „окупира“ квартала с помощта на приятелите ни от Mentalist. Тя ще събуди интереса с различни предизвикателства, а най-добрите ще спечелят награди от Kaufland. Веригата хипермаркети ще се погрижи и за свежото настроение на Фестивала чрез специално създадена рикша, от която посетителите и най-вече децата ще могат да получат свежи плодове и материали с препоръки за балансираното хранене.


Crafts&Arts се нарича официалната чил зона на квАРТал Фестивал 2017! Бял Щърк, Гларус, Витошко Лале и Pivoteka.bg очакват всички зажаднели за качествено крафт пиво и атрактивно улично изкуство на ъгъла на ул. Сердика и ул. Триадица, под величественото дъбово дърво.


50891


Архитектурни и исторически разходки – квалифицирани гидове ще развеждат посетителите из квАРТала и ще им разкриват архитектурните, историческите и културните забележителности скрити там. На 16 и 17 септември очакваме всички пред  Дом на киното от 11 и от 16 часа. За любителите на стрийт културата пък са подготвени атрактивни графити турове – събота и неделя, от 18 часа пред Статуята на София.


И това съвсем не е всичко!


Арт Фондация ДОМА ще преобрази вътрешността на старата Шоколадова фабрика (ул. Вашингтон 12) и ще префасонира залите в атрактивни pop-up галерии за съвременно изкуство, дизайн и мода. Из етажите на неотваряната до този момент сграда, ще могат да се видят изложбата „Гравитации около конструкцията“, курирана от Надя Тимова, шоурум и pop-up sotre от концептуална дизайнерска платформа ИВАН АСЕН 22, изложба и работилница с моноциклети на Галина Рьом-Рьожбек и Mini Art Foundation и др.


50899


ДОМА ще представи още изложбата „POST FAKT UP“ на стрийт артиста Драгомир Костадинов - PXRN в галерия „Гешов“, както и изложбата на младата авторка Златена Анеталз "ПоПАрти" във Фабрика ДЪГА.


И като стана въпрос за Шоколадовата фабрика, квАРТал Фестивал дебютно представя...


квАРТал LIVE!


Дворът на Шоколадовата фабрика ще се превърне в музикална парти зона и една от най-горещите точки на фестивала, защото, благодарение на Starobrno, там ще се случат два концептуални концерта със свободен достъп и специални почерпки от оригиналната чешка бира. На 16 септември, от 19:30 лайв гиг ще направят Psych / Surf / Garage Punk първенците THE BLACK SWELLS, а ден по-късно, 17 септември, празникът на София ще празнуваме заедно с хип-хоп любимците на народа  ЖЛЪЧ/ГРИГОВОР/ГЕНА, отново с вход свободен!


50897


kvARTal LIVE, powered by Starobrno е концепция, която има за цел да подкрепи качествената българска музикална сцена и да разкрие потенциални нови места за нейното случване.


...и още


квАРТал на покрива!


квАРТал Фестивал и кецовете BUZZ ще разходят всички посетители на покрива на Шоколадова фабрика, където ще се случат два изключително атрактивни проекта: в събота, 16 септември, от 17:30, иновативният и познат в цяла Европа артист Войн де Войн ще представи „Верижна реакция“ - колективно представление – пърформанс. Ден по късно, 17.09, на покрива ще се качат и застанат едни срещу други „Актьори срещу поети“ в артистична битка , в която лъсват десетките разлики между авторското четене на поезия и актьорското й изпълнение като монолог. Участват добре познатите и признати Стефан Иванов,  Стефан Икога, Иван Ланджев, Иван Димитров и др., водещ Лилия Гелева.


50903


ФОРУМ – всички са поканени!


Преди неделните артистично-музикални соарета, квАРТал фестивал кани всички с отношение към бившия Еврейски квартал и към София генерално, на официален форум, който ще се случи в неделя, 17 септември в Дом на киното от 14 часа. На събитието редица изявени представители от общинските власти, архитекти, урбанисти, културни мениджъри, социални активисти и др. ще представят добри практики, свързани с градското развитие у нас и Европа, ще дискутират проблемите на района на квАРТал и ще търсят взаимен диалог и начин на разрешаването им. На форума присъствие са потвърдили Васил Цолов – Кмет на Район Оборище, Арх. Здравко Здравков – Главен архитект на Столична община, Д-р Николай Венков – социолог и антрополог, изследвал Жeнския пазар, Арх. Ивайло Петков (ГРУПА ГРАД, 10 Architects), Арх. Любо Георгиев – директор на Софпроект, Калин Радулов – социален предприемач и съосновател на Абордаж, Никола Сивков – организатор на Капана Фест, Надежда Сучева от сдружение Термално-Нормално, Гергана Данева от платформата Move.bg и др.


квАРТал – мост между културите


Организацията на еврейската общност „Шалом“ ще припомни историята на Стария еврейски квартал и тази година! Софийската синагога и музеят към нея ще отворят вратите си за всички посетители на 15.09 от 16 часа. А в неделя, от 10 ч. ще се случи презентация на проф. Хени Лорер за еврейските диаспори по повод Европейския ден на еврейската култура. Традиционните турове Еврейска София пък ще върнат множеството желаещи назад във времето и ще ги разходят из ключовите точки на най-проспериращата част на София до средата на XX в.


Полският институт в София отваря вратите си и тази година в дните 16-17 септември. От  13.00, в галерията на института ще могат да се видят прожекции на промоционални филми за Полша, изпълнения на популярни полски музиканти, презентация за възстановяването на Варшава след войната, документална изложба „Известни българи в подкрепа на полската кауза“ и др.


AGBU Sofia - Общоарменският Благотворителен Съюз “Парекордзаган” на ул. Бачо Киро 29, дебютно се присъединява към квАРТал Фестивал. Той ще представи арменската култура посредством изложби графика и живопис, експозиция на традиционни арменски носии, фотографии на бележити местности на Армения, вкусни арменски ястия, традиционна музика и какво ли още не!


50893


Специална селекция международни видео арт филми ви очаква на 16-ти септември в Гьоте-институт в София. Традиционният за Пловдив от 8 години Facade Video Festival гостува тази година за първи път в София само по време на квАРТал Фестивал 2017!


50902


За кварталните хлапета....


Богата детска програма очаква най-малките посетители на квАРТал Фестивал: тази година участие взима проекта ТЕХНОКРАТИ (в пространство SOHO) – образователен център за деца с фокус технологии. Двама квалифицирани ментори ще обучават децата и ще развиват потенциала им в посредством специални хардуери – роботи, които трябва да се програмират, сетове за извършване на химически експерименти и т.н. Съветваме малчуганите да се оглеждат и и за рикшата „Свежите приятели“ на Кауфланд, която ще обикаля по ул. „Цар Симеон“ на 16 и 17 септември от 15 до 18 часа и ще раздава свежи и вкусни плодове и други подаръци от веригата хипермаркети. Множество работилнички и атрактивни занимания очакват всички деца и традиционните локации на карето на квАРТал.


Smart Brokers застават зад тазгодишната кауза на квАРТал „Хвани се за зеленото“. Те ще облагородят градинката на ул. Симеон 58 с инициативата „Pop up garden“ със съдействието на  магазин за цветя “Nea flowers”.


***


И през 2017 година главната цел на квАРТал Фестивал остава същата, а именно - представяне на огромния потенциал и богатото културно наследство на Стария еврейски квартал – един от най-колоритните и интересни райони от близкото минало на София, който днес се събужда за нов живот и отваря вратите си за всички, които имат желание да се докоснат до него.


Организатори на квАРТал Фестивал са творчески колектив „квАРТал“, опериращи на територията и/ли с лично отношение към региона и на всичко случващо се в него. Обособяването на квАРТал като официалния творчески квартал на София е тяхната голяма мисия.


Facebook страница
Facebook събитие

Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин