Ботейон - Как се прави нищо в Мадрид - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ботейон
« Обратно в статията
Как се прави нищо в Мадрид - Ботейон

Първата дума, която трябва да научите на тръгване за Мадрид, не е ¡Holla!, a botellon (произнася се „ботейон“, превежда се „голяма бутилка“). Преводът насочва към идеята на занятието – това е масово събиране на младежи по площадите и парковете след 22:30 часа, с бутилка или чаша в ръка. Нещо като алтернатива на баровете и подгряване за по-късен тур по клубовете и дискотеките, който обаче започва чак след 3:00 часа. Ботейонът възниква преди тридесетина години - тъй като много от испанците живеят в домовете на родителите си почти докато остареят, а в заведенията алкохолът е скъп. Банален проблем - просто решение.

Единствено правило: никой не трябва да ви вижда с празна чаша. Ако искате да се слеете с безгрижната испанска младеж, заложете на бира, вино или калимочо (смесвате 2 части червено вино и една част кола – звучи странно, но не е чак толкова лошо. А и нали ще се правите на местни). Имайте предвид, че повечето испанци имат разумна граница на пиенето, тъй че ако ще я карате по мадридски – не се напивайте до безпаметност.

Най-оживените точки в Мадрид, където да се присъедините към ботейон, са около университета и квартал Маласаня (Malasaña). На практика обаче всеки площад, парк или ъгъл има потенциал да привлече ботейон върху себе си, така че с наближаването на уикенда в целия град като гъби изникват партита.

Полезна информация: По принцип пиенето на обществени места в Мадрид е забранено, макар и полицията да си затваря очите. Все пак старайте се да не привличате много вниманието с неадекватно поведение. 

Абонирайте се за нашия бюлетин