До село Леденик - Уикенд идеи с колело около Велико Търново - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
До село Леденик
« Обратно в статията
Уикенд идеи с колело около Велико Търново - До село Леденик

До село Леденик

Това е най-лекият маршрут, има и чешма, където можете да отдъхнете. За да излезете от града, трябва да минете през индустриалната част на града. Следва приятен междуселски път с много малко трафик. Сравнително равен е, с дървета, на няколко пъти ще минете по мостове.

Можете да си направите почивка в селото, да хапнете и да разгледате кулата на Шемши бей. Намира се на хълм над река Янтра и за нея се разказва интересна легенда за местна мома, което се опитала с хитрост да избегне женитба със сина на бея. Знахарка й дала билки, от които момата заприличала на умряла и дори й било организирано фалшиво погребение. Докато тя се опитвала обаче тайно да избяга в Търново през нощта, била видяна и беят наредил цялото семейство на девойката да бъде изклано. Брат й поискал да отмъсти, като подгонил бея. Не успял да го убие, но беят се пренесъл в Търново и никога повече не живял в къщата си. Днес в кулата има етнографска сбирка.

Пътят от Велико Търново до село Леденик е около половин час в едната посока. Имайте предвид, че на връщане ще карате по баир.

Абонирайте се за нашия бюлетин