Идеи за вкъщи: 10 смислени филми, които да гледаме - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Идеи за вкъщи: 10 смислени филми, които да гледаме
Автор: Peika.bg
Идеи за вкъщи: 10 смислени филми, които да гледаме
Снимка: pexels

Заради създалата се ситуация напоследък прекарваме много време вкъщи. Най-често стоим или пред компютъра, или пред телевизора. 

Сега е чудесно време да се отдадем на филмови маратони. Понякога имаме нужда от идеи и вдъхновение, затова сме подбрали 10 филма, които със сигурност ще ви се харесат. В тях има дълбок смисъл и ще прекарате 2 часа в една завладяваща история, ще се пренесете на съвсем различно място и ще забравите за всичко останало.

А ето и нашите предложения:

1. Кървав диамант (на английски: Blood Diamond)

Заглавието е наименование на т.нар. кървави диаманти – диаманти, добити в конфликтните африкански региони (най-вече в Западна Африка), печалбите от които се използват за поддържане на конфликти чрез купуване на оръжия и материали за въоръжени групировки или правителствени военни части. Филмът е номиниран за пет награди Оскар, вкл. най-добър актьор (ди Каприо) и най-добра поддържаща роля (Хонсу).

2. Зелената книга (на английски: Green book)

„Зелената книга“ е американски биографичен комедийно-драматичен филм от 2018 г. с режисьор Питър Фарели. Действието се развива през 1962 г. Филмът е вдъхновен от истинската история за обиколката в Дълбокия Юг на чернокожия американски класически и джаз пианист Дон Шърли (в ролята Махершала Али) и американския телохранител от италиански произход Франк „Тони Устната“ Валелонга (в ролята Виго Мортенсен), който служи като негов шофьор и бодигард. Филмът е написан от Фарели, Брайън Хейс Кюри и синът на Валелонга, Ник Валелонга, въз основа на интервюта с баща му и Шърли, както и писма, които баща му пише на майка му. Филмът е кръстен на „Зелената книга на негъра шофьор“, книга от средата на 20-ти век, предназначена за чернокожи американски пътници, написана от Виктор Юго Грийн. 

3. Мъже на честта (на английски: Men of Honor)

„Мъже на честта“ е американска драма от 2000 г. на режисьора Джордж Тилман-младши с участието на Робърт де Ниро и Куба Гудинг Джуниър в ролята на Карл Брашар, първият афроамерикански ръководител във Военноморски сили на Съединените американски щати.

4. Перфектната буря (на английски: The Perfect Storm)

„Перфектната буря“ (на английски: The Perfect Storm) е американски филм от 2000 г. на режисьора Волфганг Петерсен, с участието на Джордж Клуни и Марк Уолбърг.

Филмът е екранизация на едноименната книга на Себастиан Джангър (Sebastian Junger) от 1997, основана на действителните факти относно гибелта на рибарския кораб Андреа Гейл (Andrea gail) по време на т.нар. "Перфектна буря" от 1991 г.

5. Капитан Филипс (на английски: Captain Phillips)

„Капитан Филипс“ е американски биографичен трилър на режисьора Пол Грийнграс от 2013 г. Сценарият, написан от Били Рей, е базиран на книгата „A Captain's Duty“ на Ричард Филипс. Премиерата е на 27 септември 2013 г. на кинофестивала в Ню Йорк, а по кината в САЩ и България филмът излиза съответно на 11 октомври и 8 ноември 2013 г.

6. Съдба на куртизанка (на английски: Dangerous Beauty)

По биографичната книга "The Honest Courtesan" (1992 г.) на Маргарет Ф. Розентал. Отхвърлена като съпруга от Марко Вение (Руфъс Сюъл) заради ниския си произход, Вероника Франко (Катрин Маккормак) все пак успява да се превърне в доста изкусителна жена - тя развива своята интелигентност и прави тялото си едно от най-желаните в цяла Венеция.

Домогва се да високите етажи на властта като куртизанка. Стояща над дребнавите житейски проблеми, тя запазва страстта си към Марко жива.

Образоваността й и неустоимия й чар я правят едновременно уважавана и плашеща - което неминуемо разкъсва и собствената й душа.

Едно необикновено откровение за живота на тези властни жени. Феминистичен филм, който защитава женската независимост и право на избор. Героинята на Маккормак е нещо средно между цинична интелектуална и пораснала Жулиета, която - въпреки професията си, политическите интриги и Светата Инквизиция - успява да изживее романса си със своя Ромео.

7. 7 години в Тибет (на английски: Seven Years in Tibet)

Филмът е базиран на едноименната автобиографична книга на Хайнрих Харер, която описва приключенската история на австрийски планинар в Тибет по време на Втората световна война. Във филма се запазва само общата последователност от събития, а много детайли са измислени.

8. Осем герой (на английски: Eight Below)

Осем герои е драматичен приключенски филм с участието на Пол Уокър. Посветен е на изследователите на Антарктика и най-вече на техните прекрасни кучета с удивителен дух. Направен е по истински случай.

Във филма се разказва за Джери Шопард (Пол Уокър) и осем невероятни и умни кучета, чийто опитен водач е Мая – любимката на Джери. Получава се така, че Джери оставя кучетата сами в Антарктика за 6 месеца. Две от тях умират, но въпреки че има много пречки Джери да се върне да ги вземе, той се връща и филмът завършва с щастлив край.

9. Легенда (на английски: Legend)

„Легенда“ е фентъзи филм от 1985 г. на режисьора Ридли Скот.

Вълнуващата истинска история за възхода и падението на близнаците Роналд и Реджиналд Крей (и в двете роли - Том Харди), които тероризират Лондон през 50те и 60те.

По документалната книга "The Profession of Violence: The Rise and Fall of the Kray Twins" (1972 г.) на английския биограф Джон Пиърсън. 

10. Икарус (на английски: Icarus)

Всички го познават като отдаден баща, който се грижи сам за двете си деца и работи в инвестиционна компания, но малцина го познават като Икарус – най-добрия наемен убиец. Години наред той работи по поръчка в СССР, но след като комунистическият режим пада, той става чужденец в собствената си страна.

Иска да скъса с миналото си и да започне на чисто, но това се оказва не толкова лесна задача, защото от машина за убиване Икарус сега е мишена, а хората, които искат главата му, няма да се спрат пред нищо, докато не я получат. Икарус се изправя пред демоните от миналото си, но е готов да даде и живота си, за да спаси най-скъпото за него - децата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин