10 идеи за разходка около Сандански - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 идеи за разходка около Сандански
10 идеи за разходка около Сандански
Снимка: pansy_burke/Flickr

В Сандански ли сте – дишайте дълбоко!

Освен най-слънчевия, това е и градът с най-чист въздух! Сгушен в полите на Пирин планина, той привлича не само с местоположение, но и с мек климат през цялата година. Градът е богат на минерални извори има прекрасна природа. 

Само в радиус от 35 км ще откриете интересни места за разходка сред природата, много културни, исторически и духовни обекти.

Вижте нашите предложения, които да въдхновяват следващото ви пътешествие в Югозападна България.


1. Базилика в местността Долно Градище - с. Микрево

Разстояние от Сандански: 15 км

Раннохристиянската базилика в местността Долно Градище се намира на около 3 км западно от село Микрево, област Благоевград. Леснодостъпна е, а по пътя към нея има табели. Построена е на място, което било обитавано още през Желязната епоха.

2. Местност Рупите

Разстояние от Сандански: 17 км

В местността се намира къщата на баба Ванга. През 1994 г. самата тя финансира проект за построяване на храм, наречен Св. Петка. Зад него се намира гробът на пророчицата. Може да разгледате и къщата-музей на Ванга. Около нея има редки  дървесни и животински видове, минерални извори и басейни. Легенда гласи, че земята в местността е наситена с особена енергия. От църквата можете да видите вкопания в скалата кръст. Той е съставен от мраморни стълби, който символизира пътя на Христос към Голгота.



3. Попинолъшки водопад

Разстояние от Сандански: 20 км

Попинолъшкият водопад се намира на река Башлийца, на стотина метра над сливането ѝ с река Сърчалийца в Пирин. Той е на около 5-6 минути от хижа Яне Сандански, близко до курортното селище Туричка черква. Водопадът е пълноводен през цялото време на годината. Водният пад е около 12-13 м.В местността има условия за риболов и горски пешеходен туризъм, планинско колоездене, както и за скокове от върха на водопада.

4. Кордопулова къща

Разстояние от Сандански: 22

Кордопуловата къща,  известна още като Цинцаровата къща, се намира в Мелник и е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров.  Построена е с цел производство, съхранение и търговия на вино. Собственост е на богата гръцка фамилия търговци Кордопулос. В нея има експозиция на мелнишка изба, издълбана във вид на тунел в скалата. В нея се помещават огромни бъчви за съхраняване на мелнишко вино. Към къщата има останки от семеен параклис.



5. Славова крепост

Разстояние от Сандански: 23 км

Замъкът на Деспот Алексий Слав до Мелник е известен още като Славовата крепост. Служил е за столица на деспот Слав в годините 1211-1230 г. Той мести столицата си от Цепина в Мелник през 1211 г. От това време датира и църковна камбана с дарителски надпис, която бива свързана с новороденото му дете. Това е първият по рода си такъв паметник в Европа.

6. Кърлановски пирамиди

Разстояние от Сандански: 25 км

Кърлановските пирамиди се намират в землището на село Кърланово. Представляват природно образувание, което заедно с Роженските и Мелнишките пирамиди образуват цял комплекс. За разлика от тях обаче, Кърлановските пирамиди са с форма на огромни пясъчни кули. Височината им достига до 100 м, а върховете им  са покрити с трева.

7. Роженски манастир „Рождество Богородично“

Разстояние от Сандански: 28 км

Намира се само на 7 км от град Мелник. Той е един от малкото средновековни манастири, запазени до днес. Според изследователи съществува от 13-ти век. Иконостасът в църквата на манастира, заедно със стенописите, са изработени в далечната 1732 г. В Роженския манастир се намира чудотворната икона на Света Богородица, пред която всяка година богомолци от страната и чужбина поднасят своите дарове.

10 идеи за разходка около Сандански
Снимка: FTTUB/Flickr

8. Тунелът Любовище, с.Рожен

Разстояние от Сандански: 29 км

Тунелът Любовище се намира близо до Рожен, в покрайнините на Пирин планина. Прокопан е от местното население с подръчни инструменти. Дължината му е 40 метра. Той свързва едноименното село с околните села, като преди това до него се е стигало по доста по-труден и дълъг маршрут.

9. Влахински водопад

Разстояние от Сандански: 32 км

Влахинският водопад е разположен край село Влахи, в близост до град Кресна, в Пирин. Водопадът се намира в скалиста местност с много зеленина, а височината му достига до 25 м. Пълноводен е почти през цялата година и по него често се провеждат съзтезания по каньонинг.

10. Водопад Скока

Разстояние от Сандански: 35 км

До водопада можете да стигнете до село Кашина. Следвайте упътващите табели и след около 20 минути ще пристигнете до него. Грохотът на водопада е силен и се чува от далеч. Той е прекрасна идея за прохладна разходка в горещото време.

***

Къде да отседнем?

Хотел Перун ви предлага прекрасно изживяване сред природата и в сърцето на Сандански! Разположен е в подножието на красивата Пирин планина и в същото време е близо до всички удобства на града. Само на крачка от хотела се намира и градският парк "Свети Врач". 

10 идеи за разходка около Сандански
 
10 идеи за разходка около Сандански

Хотелът разполага с единични, двойни, тройни стаи и апартаменти. Всички те са уютно и модерно оборудвани с климатик, хладилник, сателитна телевизия и безжичен интернет. В цената за нощувка са включени: закуска, ползване на фитнес зала и паркинг.

 

10 идеи за разходка около Сандански
10 идеи за разходка около Сандански

Гостите могат да релаксират в СПА-център, който разполага с джакузи, сауна, парна баня и стая за масажи. Ресторантът е с капацитет 80 места. Предлага както българска, така и чуждестранна кухня в приятна, и уютна обстановка. Към него има и градина с още 80 места. 

10 идеи за разходка около Сандански
 
10 идеи за разходка около Сандански

На по-малко от 30 минути път с кола се намират редица забележителности - Мелник, Рожен, Рупите, които определено заслужават да се видят. Хотел Перун е подходящ за организиране на фирмени и семейни тържества. Той дава възможност на всеки за пълноценна почивка в уютна обстановка на достъпни цени. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин