10 интересни факта за Амстердам - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 интересни факта за Амстердам
Автор: Peika.bg
10 интересни факта за Амстердам

Съвсем скоро Амстердам отпразнува 741-вия си рожден ден.

Първото му споменаване като град е в документ от 1275 г., с който граф Флорис V обявява, че освобождава от пътни такси за преминаването на моста над реката „хората, живеещи в близост до бента на река Амстел".

По този повод подбрахме за вас няколко интересни факти за града:

1. Приблизителният брой на жилищата-лодки по каналите в Амстердам е 2500. В някои от тях живеят хора, а други биват давани под наем. Холандският музей на жилищата-лодки може да ви разкаже повече за живота в канала.

2. Неофициалният приблизителен брой велосипеди, които вадят от каналите на Амстердам всяка година е 25 хил. Официално обаче се твърди, че само около 8000 колела падат в каналите на година. 

3. 3 броя Х украсяват герба на възникналият като рибарско селище Амстердам. Според историците те представляват кръстовете на Свети Андрей - мъченик. Той бил рибар, който е бил разпънат на кръст през I в. 

4. В Амстердам има 165 канала, които са с обща дължина повече от 100 км. Каналната мрежа в центъра на града е от XVII в. и през 2010 г. беше включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

5. Баровете и кафенетата в града са 1515 на брой.

6. Приблизителният брой дървени стълбове в основите на сградите в Амстердам е 11 млн. Много от сградите в града се поддържат от 15-20-метрови дървени колове, които са забодени на около 11 м дълбочина. Типична амстердамска къща има по 10 дървени кола, но централната гара например е изградена от около 9000 такива.

7. Броят на велосипедите, които се движат по централните улици на Амстердам е приблизително 881 хил. Това е доста странно, защото според статистиката в центъра живеят само 799 400 души. Твърди се още, че около 100 000 колела се крадат всяка година в града. 

8. Мостовете над каналната мрежа на Амстердам са 1281 на брой. В самия център има 80 моста, като най-известният от тях е Магере-Брюг.

9. Летище Шипхол в Амстердам се намирана 4 м под морското равнище. 

10. Приблизителният брой на туристите в града всяка година е 20 млн. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин