10 интересни факта за живота в Словения (част 2) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 интересни факта за живота в Словения (част 2)
Автор: Peika.bg
10 интересни факта за живота в Словения (част 2)

Днес сме ви подготвили няколко интересни факта за Словения, които сигурно не знаете.

Ето ги и тях:

1. Словения е малка страна и животът там може да бъде по-евтин, отколкото в съседните страни – цените на някои продукти и услуги често са по-ниски в Австрия или Италия.

2. Триглав е най-високият връх в страната, в бивша Югославия и в Юлийските Алпи. Височина му е  2864 м. Там можете да се изкачите само пеша, а това изисква физическа подготовка и 12-14 часа ходене до там и обратно. Това е двудневен маршрут, който включва и нощувка в хижа – рядко хора го изминават само за ден.

3. Архитектурата в Словения изглежда необичайна на места и понякога дори нелогична, особено ако погледнете подредбата на прозорците. Но това е само отвън, вътре всичко е много удобно.

4. Улица „Трубарйева” е най-изрисуваната с графити улица в Любляна. Дори собствениците на книжарница, която се намира на нея боядисали фасадата изцяло в стила на общия облик на улицата.

5. От средата на 2014 г. Любляна започна да обновява своя обществен транспорт – закупуват се екологични превозни средства, задвижвани с метан. Това са автобуси и камиони за боклук. Вредните емисии на това оборудване са с 80% по-малко, отколкото на стария дизел.

6. В парка Тиволи в Любляна можете да видите библиотека на открито. Там можете да седнете в уютен шезлонг под някое дърво близо до езерото и да почетете, да си направите пикник или просто да се насладите на прекрасната гледка. 

7. В Словения недвижимите имоти са много скъпи, когато става въпрос за апартаменти. Освен това чужденците там не могат да притежават недвижими имоти – освен ако не са го закупили като юридическо лице. 

8. През лятото по словенските пътища може да има големи задръствания. Това се дължи на местоположението на страната, тъй като жителите на съседни държави – Германия, Австрия, Италия – отиват да почиват в Хърватия през Словения. 

9. Малък недостатък на Словения е, че има малко магазини. Освен това всичко в страната затваря рано и на практика по празници нищо не работи.

10. В страната няма пазар за луксозни артикули. Ако искате да си закупите маркови артикули, трябва да отидете в Италия. В Словения хората предпочитат простите неща, които издържат с години.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин