10 любопитни факта за тъмната бира, които може би не знаете - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 любопитни факта за тъмната бира, които може би не знаете
Автор: Peika.bg
10 любопитни факта за тъмната бира, които може би не знаете
Снимка: craftbeer.com

Ноември – всички любители на пивото знаят какво означава това.

Започва сезонът на тъмната бира! Освен изразения по-силен малцов аромат и вкус тя е предпочитана и заради по-голямата си плътност и елегантен послевкус с мека пяна. Нейните специални съставки, съчетаващи тъмен кафе и карамелен малц с традиционните светли малцове и микса от ароматни хмелове, обогатяват палитрата от полезни вещества, които пенливата напитка съдържа.

Тъмната бира е с широк спектър на антиоксиданти – над 100 вида полифеноли и флаваноиди, витамини от група В, които я правят особено подходяща за менюто ни в по-студените месеци, когато се нуждаем от повече енергия и естествена био защита. Този вид пиво се съчетава чудесно с характерните за студените месеци по-тежки ястия и червени меса, а в добавка към това е ценна и екстравагантна съставка в кулинарията.

За всички любители на тъмното пиво сме събрали 10 от най-любопитните факти за него:

1. Тъмното пиво произлиза от напитката, известна като „портър“. Тя е произведена за първи път в Ирландия през 30-те години на 18-и век.

2. Още в началото на миналия век, в България, традиционно се е произвеждало тъмно пиво за масова консумация, както и стила "портър", който е с по-високо съдържание на алкохол. С годините обаче тенденцията да се пие светла бира се увеличава. Така, през 1982 г., производството на тъмно пиво в страната се преустановява, за да се възроди отново през 1995 година.

10 любопитни факта за тъмната бира, които може би не знаете
Снимка: Bernt Rostad/Flickr

3. За разлика от светлото пиво, в тъмното, малцът се препича, а естествените захари започват да се карамелизират. Именно това води до естествения тъмен цвят, аромата на кафе, леката сладост и плътния, ясно изразен малцов вкус.

4. Температурата, при която ароматите на тъмното пиво се усещат най-пълноценно, е около 10 – 12 градуса. Ето защо е препоръчително тъмните бири да се поднасят охладени до 9 – 10 градуса и в овални чаши, леко извити към ръба.

5. Aнтиоксидантите, които помагат в борбата със стареенето, в тъмната бира са два пъти повече в сравнение с тези в светлата. Тук също не бива да се притеснявате за формата си, ако консумирате умерено. В светлото пиво калориите са 43 на 100 мл., а в тъмното средно около 55, но за сметка на това съдържанието на витамини е еднакво. В бирата има много витамини от В групата. В една бутилка от 0,5 литра усреднено се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза В витамини. Най-значителен е делът на В9, В6 и В2.

6. Според познавачите и следвайки традициите на една от най-изисканите бирени дестинации - Белгия,  най-уникалните вкусови комбинации се получават, когато тъмното пиво се дегустира или съчетава с шоколад и сладкиши.

7. Една от тайните за използването на тъмното пиво в кулинарията е, то да е специален компонент в приготвянето на сосове, маринати, дори супи и десерти, тъй като им дава плътност и обогатяващ вкуса аромат. Бирата трябва да е с прецизно дозираното количество и добре хомогенизирана с другите съставки на ястията.

8. Най-известната тъмна бира в света е ирландската „Гинес“. Съвършеното й наливане е цяло изкуство и отнема цели 119, 53 секунди. 

10 любопитни факта за тъмната бира, които може би не знаете


9. Цветът на тъмното пиво зависи от количеството препечен малц в него. Когато светлият малц се съчетае с тъмен, се получава тъмна бира. Подобни комбинации малц се използват и за т. нар. червена бира. Тя всъщност е по-скоро с тъмночервени нюанси, но не се смята за тъмна.

10. Тъмното пиво е с по-висок алкохолен градус – между 5 и  7% abv. Ако настроението ви се вдига от 3 светли бири, то този ефект може да бъде постигнат с 1-2 халби тъмно пиво. Така че не забравяйте да консумирате любимата си бира с мярка. Само така пенливата напитка може да бъде не само приятна, но и полезна за вас!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин