10 любопитни обичая от масите по света - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 любопитни обичая от масите по света
Автор: Таня Стоилкова
10 любопитни обичая от масите по света
Снимка: Thinkstock/Guliver

Колкото и добри обноски на маса да имате, понякога може да се окаже, че те няма да ви помогнат навсякъде по света. Най-лесният начин да се приобщите е като наблюдавате околните, но все пак едни основни предварителни познания за местните обичаи и традиции винаги са в полза и направо ще ви потопят в мястото. 

Представяме ви няколко любопитни обичая от различни краища на света и съвети, с които ще се почувствате като местен, ще покажете уважение и лесно ще завържете приятелства.

Франция

Изтънченият френски етикет повелява да не държите ръцете си под масата по време на вечеря. Вместо това ги дръжте над масата, където всеки може да види къде са. Когато не използвате приборите за хранене, дръжте китките или предмишниците си на масата, но никога лактите. В случай, че държите ръцете си под масата кой знае какво ли може да правите там.

Германия 

Всички знаем поне по едно правило от стриктния немски живот, но ето и нещо любопитно от етикета на хранене. Не използвайте нож, за да разрежете картоф. По-добре го натиснете (смачкайте) с вилица. Картофите трябва да са достатъчно меки, затова ако използвате нож това означава, че мислите, че картофите не са готови или добре приготвени. 

Испания

Испанците са прочути с това, че обичат да се наслаждават на всичко. Вечерята съвсем не е изключение, както и ритуала след нея, наречен собремеса (sobremesa). Или с други думи онова лежерно време, след като сте се нахранили и се наслаждавате на компанията, на времето и се отпускате. Затова етикетът ви съветва да не се втурвате нанякъде веднага след вечеря, а да си дадете време. 

Великобритания

Може и да не ви се вярва, но британският етикет гласи, че трябва да използвате ръцете си, а не прибори, когато се храните… с аспержи. Традиционният начин за ядене на аспержи е именно такъв. Когато аспержите са сервирани самостоятелно със сос или дресинг, използвайте пръстите си. Потопете ги в соса, направете малка хапка и оставете края в чинията си.

39680

Унгария

Има един широко разпространен и приятен обичай, който в Унгария обаче е неприемлив. А именно - наздравица с бира. С всеки друх алкохол може да чукнете чаши, но избягвайте да правите това с бира. Отговорът защо се крие назад в историята. Говори се, че когато през 1848 г. Унгарската революция била потушена, австрийците, които били победители, празнували с чаши пълни с бира. Унгарците от своя страна пък се зарекли да не вдигат тостове с бира следващите 150 години. И така традицията продължава и до днес. Затова избягвайте да напомняте тази историческа травма.

Мексико

В Мексико се счита за абсолютна проява на снобария, ако използвате нож и вилица, за да ядете такос. Това мексиканско традиционно ястие се яде само с ръце. Направете го като местните и използвайте палеца, показалеца и средния си пръст за перфектната захватка за хапване на вкусни такос.

Грузия

Правилото на супра (supra) в Грузия гласи да не отпивате от виното си по време на супра, но пък по време на тост може да наваксате на екс. Супра е дълго традиционно вечерно парти, изпълнено с много наздравици. Тамада (tamada) или човекът, който вдига тостовете, ще направи редица такива по време на празника, така че няма да стоите дълго жадни. 

Япония

Японската традиция и мъдрост ви съветват да не оставяте клечките си забити, изправени в купата с ориз, защото това носи лош късмет. Вместо това ги оставете хоризонтално до купата. В Япония купа с ориз с вертикално изправени клечки се поднася на мъртвите по време на будистка погребална церемония. Затова не предизвиквайте лоша поличба и оставете клечките си легнали над купата или в чинията си.

39678

Корея

В Корея се смята за неуважително, ако приемете подадена ви чиния или чаша с една ръка. За да покажете респект, направете това с две ръце. Това правило се отнася особено ако приемате храна или напитка от по-възрастен, старейшина и е свързано с културата на уважението. Освен това е добре и да спазите правилото, което гласи, че трябва да изчакате най-възрастният да започне да си храни, след което може и вие да започнете да ядете. 

Тайланд

В Тайланд лъжицата е основния прибор, който се използва по време на хранене, затова не използвайте вилица, за да “транспортирате” храната си от чинията до устата. Вилицата може да използвате само като помощно средство, с което да избутвате храната в лъжицата. Но лъжицата си остава вашият единствен транспорт на храна. Всъщност приборите за хранене са въведени в Тайланд от крал Чулалонгкорн през 1897 след негова визита в Европа. До преди това тайландците са се хранили с ръце. Но днес не е уместно да използвате ръцете си, нито пък клечки за хранене, освен ако не ядете китайска храна от купа. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин