10 места в Ирландия, които трябва да посетите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 места в Ирландия, които трябва да посетите
Автор: Вероника Иванова
10 места в Ирландия, които трябва да посетите

Ирландия е страна, известна не само с пивоварните си традиции. Тя примамва туристите с красивата си природа, както и с множеството исторически обекти, разположени на територията ѝ.

Ето и кои са 10-те забележителности, които заслужават най-голямо внимание:

1. Зоопаркът в Дъблин

Поставяме го на челно място, неслучайно, тъй като е може би най-красивият зоопарк не само в Европа, а и в целия свят. Тук може да видите различни екзотични животински видове, които не просто живеят в клетки. За тях са създадени специални хабитати, наподобяващи максимално естествената им среда.

2. Националните ботанически градини

Разположени са отново в Дъблин, на 5 км от центъра на града. Създадени в края на XVIII век. В наши дни разполагат с над 20 000 различни екземпляра от растителния свят. Градините често са инициатор на различни събития, свързани с устойчивото развитие.

3. Пръстенът на Кери

Това е най-популярният туристически маршрут в Ирландия. С дължина от близо 180 км, Пръстенът на Кери разкрива едни от най-красивите гледки по югозападното крайбрежие на страната. В случай, че решите да отидете там, най-удобно ще ви бъде да отседнете в градчето Кенмеър.

4. Островите Скелиг

Намират се близо до предходния маршрут и си струва да им отделите малко време. Това са два необитаеми острова, наречени Скелиг Майкъл и Малкия Скелиг. На остров Скелиг Майкъл през VI век са живели монаси, които построили на върха му манастир. Малкия Скелиг пък е недостъпен за посещения. Единственият начин да го разгледате е като плавате с лодка, но това е възможно само при спокойно време. Островите са част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

10 места в Ирландия, които трябва да посетите

5. Скалата Кашел

Може би това е най-популярният исторически туристически обект в страната. Намира се в провинция Мунстер и в далечното минало е била седалище на кралете на Мунстер. Там могат да бъдат видени, както руините на стара келтска катедрала, така и красива римска църква. Постройките са датирани от XII-XIII век, като са претърпели множество реставрации.

6. Катедралата Свети Патрик

Построена е през XIII век в Дъблин. Смятана е за образец на средновековната архитектура. Освен това е и най-голямата катедрала в Ирландия.

7. Скалите на Мохер

Разположени на западното крайбрежие, с височина 214 м, от тях се открива уникална гледка към Атлантическия океан. Смята се, че съществуват отпреди 320 млн. години.

8. Пътят на великана

Това е път, изграден от близо 40 000 базалтови скални колони, подредени така, че наподобяват гигантска пътека. Пътят на великана се намира по бреговата линия, в северната част на страната и е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

10 места в Ирландия, които трябва да посетите

9. Национален парк Киларни

Разположен на площ от 10 000 хектара, той е първият Национален парк в страната. Намиращ се в Югозападна Ирландия, той ни очарова освен с красивата си природа и с викторианската резиденция Макрос, която е на територията му. По-навътре в парка, можете да видите красиви езера, а също и да се разходите в една от трите, останали в Европа, тисови гори.

10. Домът на бирата Гинес

Това всъщност е световноизвестният музей на бирата Гинес. Намира се в Дъблин и влизайки в него, ще можете да разгледате част от пивоварната. Традиция е гостите на музея да опитват и по чаша от тази толкова популярна бира.

Може би открихте мястото за следващото си пътешествие!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин