10 начина да бъдете в безопасност, независимо къде пътувате - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 начина да бъдете в безопасност, независимо къде пътувате
Автор: Peika.bg
10 начина да бъдете в безопасност, независимо къде пътувате
Снимка: pexels

Пътуването винаги включва малко несигурност. И всяка дестинация има свои собствени правила, които трябва да спазвате, за да бъдете в безопасност. Добрата новина е, че има няколко доказани предпазни мерки, които можете да предприемете предварително и докато пътувате, за да останете в безопасност и да се справите с всякакви неочаквани проблеми, когато сте далеч от дома.

Ето 10 изпитани метода за избягване на опасностите и максимално удоволствие от практически всяка дестинация. Не забравяйте, че безопасността и приключенията не се изключват взаимно. 

Преди да заминете

Проверете съветите относно въпросната дестинация. Пътуването до Айова е свързано с различен набор от рискове, отколкото, да речем, пътуването до Африка. Същото важи и при пътуване до Европа, Латинска Америка, Азия или до която и да е конкретна страна на всеки континент, да не говорим за определени региони, които изискват особени предпазни мерки. 

Сложете си необходимите ваксини. Не всяко място изисква специални имунизации. Но за много от страните е задължително, особено по-слабо развитите страни и континенти. Просто проверете какви имунизации са необходими и си ги направете. Важно е да направите всичко по силите си, за да се предпазите от тези заболявания, които не са за подценяване.

Трябва да имате контакти за спешни случаи. Особено ако ще посещавате по-опасно място, където няма да имате достъп до телефон или интернет, трябва да имате контакти за спешни случаи. Това означава да уведомите ваши близки или приятели къде сте, колко време ще бъдете там и т.н. По този начин те ще могат да реагират и да ви помогнат, ако се окажете в опасност. 

Запознайте се с често срещаните измами. В почти всяка страна има някакъв вид измами- джебчийство, предлагане на услуги, уж безплатно, които впоследствие трябва да бъдат заплатени и т.н. Направете проучване в интернет и поговорете с хора, които са посещавали тази дестинация, за да знаете за какво да внимавате.

Направете си застраховка. Застраховката е изключително важна. В случай на заболяване, инцидент и т.н., можете да си върнете парите след това. Освен това при всякакви други проблеми, като отменени полети, сгрешени резервации и т.н. ще получите помощ от застрахователната компания, което носи доста голямо спокойствие.

По време на пътуването

Поставете си граници. Нормално е да сте леко притеснени преди всяко пътуване, но не бива да позволявате безпокойството да измества вълнението. Дори да сте на по-особено място, опитайте да се насладите максимално и дайте всичко от себе си да ограничите негативните мисли.

Яжте и пийте, сякаш животът ви зависи от това. Това е особено вярно при екзотични пътувания. Дехидратацията е лесно предотвратима, но е една от водещите причини за различни заболявания по време на пътуване в чужбина. Така че, пийте повече вода, отколкото пиете обикновено, и внимавайте с какво се храните. 

Защитете ценностите си. Важно е да пазите личните си вещи. Не искате да се окажете без документи и пари в чужда държава. Това ще причини много проблеми и ще ви донесе много стрес. Бъдете нащрек и не оставяйте портмонето си без надзор. 

Не се доближавайте твърде много до дивата природа. Твърде много туристи са загинали при опит за снимка на някое опасно място или опитвайки се да се приближат твърде много до някое диво животно. Не си заслужава риска. Не подценявайте дивата природа.

Дръжте се като турист. Има места, на които не бива да се опитвате да се държите като местен. Понякога това е твърде опасно. Има места, на които е добре да си личи, че сте туристи, така че просто внимавайте. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин