10 неща, които трябва да знаете, преди да се отправите към Пуерто Рико - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 неща, които трябва да знаете, преди да се отправите към Пуерто Рико
Автор: Peika.bg
10 неща, които трябва да знаете, преди да се отправите към Пуерто Рико
Снимка: pexels

Със спиращи дъха гледки към океана, буйни, прохладни планини, тропически гори и една от най-добрите кухни в Карибите, Пуерто Рико е дестинация, където можете просто да се насладите на пътуването.

Научаването на някои от неписаните правила на острова ще ви помогне да се насладите на почивката и да разберете какво прави Пуерто Рико толкова запомнящо се място. 

10 неща, които трябва да знаете, преди да се отправите към Пуерто Рико
Снимка: pexels

Ето няколко съвета относно планирането, етикета и здравето и безопасността в Пуерто Рико:

1. Проверете визовите правила

Въпреки че Пуерто Рико е независима държава и местните закони се различават от тези на Съединените щати, островът все пак е част от САЩ. За пътуване до Пуерто Рико на българските граждани са нужни същите документи и виза, както за посещение в САЩ. Паспортът трябва да е с валидност шест месеца от датата на влизане и да има адекватен брой празни страници. 

2. Вземете кола под наем за пътувания на дълги разстояния

Общественият транспорт в Пуерто Рико често не работи. По-голямата част от столичния район на Сан Хуан – включващ общините Сан Хуан, Баямон и някои части на Каролина – се обслужва от автобуси, но маршрутите и времето за пристигане са ненадеждни.

Предприемането на пътешествие до красивата централна планинска верига, плажовете на северозапад или югозападната пустиня изисква кола под наем. 

3. Не очаквайте да видите целия остров на едно пътуване

Пуерто Рико е с площ 9 104 km² и има много неща, които ще искате да правите, докато сте там. Белите пясъчни плажове са само едно от природните чудеса, които ще можете да видите в Пуерто Рико. Посетителите могат да се възхищават на биолуминесцентни заливи, пещери, които са на хиляди години, както и множество реки, каньони, високи планински върхове и красиви равнини.

Пътуването от единия край на острова до другия може да бъде лесно, ако използвате магистралите, или може да бъде дълго пътуване с влакче през красивите малки пътища на острова. 

Така или иначе, не очаквайте, че ще успеете да видите всичко за едно посещение. Ще се наложи да се върнете... 

4. Купете предварително билети за обиколки и атракции

Ако планирате да се присъедините към гмуркане с шнорхел, да отидете на обиколка с катамаран или да хапнете в ресторант 1919 в хотел Vanderbilt, резервирайте мястото си предварително. 

10 неща, които трябва да знаете, преди да се отправите към Пуерто Рико
Снимка: pexels

5. Не очаквайте всички да говорят английски

Независимо от модерния политически статут на Пуерто Рико, испанският остава най-разпространеният език на острова. Въпреки че ще намерите много пуерториканци, които говорят почти перфектен английски, те са предимно в столицата. Когато обикаляте по-отдалечените райони, много хора не знаят английски. 

6. Бъдете внимателни, когато говорите за политика

Не забравяйте, че политиката на Пуерто Рико и политиката на САЩ са невероятно различни. Най-доброто нещо, което можете да направите, е да слушате пуерториканците и да ги оставите да ви разкажат своите истории, своите надежди и това, което искат да видят в бъдеще.

7. Бъдете готови да опитате пълната гама от пуерториканска кухня

Пуерториканската кухня е обширна и сложна, с влияния, които варират от Западна Африка до Испания и Азия. Бъдете готови за изненадващото разнообразие от кулинарни изживявания, които ви очакват в Пуерто Рико.

8. Не очаквайте истинско „островно преживяване“

Реалността е, че центрът на острова е оживен столичен град с хора, които бързат за работа рано сутрин и задръствания в края на дългите работни дни. Бъдете подготвени за чакане на опашки, навалица и забързан начин на живот. Въпреки това, можете да се откъснете от това и да прекарвате времето си на плажа, където наистина ще се чувствате като на остров.

9. Бъдете наясно със сезона на ураганите

Сезонът на ураганите на Карибите продължава от 1 юни до 30 ноември. Обикновено Пуерто Рико се разминава леко, но ако има ураган, може да бъде много опустошителен. Когато резервирате хотели и самолетни билети по време на сезона на ураганите, винаги се консултирайте с вашата авиокомпания за техните правила за природни бедствия. Това не означава, че не можете да пътувате през сезона на ураганите - наистина юни до ноември е един от най-прекрасните сезони на острова. Просто следете новините и бъдете нащрек.

10 неща, които трябва да знаете, преди да се отправите към Пуерто Рико
Снимка: pexels

10. Бъдете внимателни на плажовете на Пуерто Рико

Плажовете в Пуерто Рико са красиви, с чист бял пясък и кристално чисти води, на които всички могат да се насладят. Обикновено обаче няма спасители и ако сте отседнали на атлантическото крайбрежие на север, океанът е много бурен. 

Когато посещавате плажа, не носете крещящи бижута, скъпи фотоапарати и не оставяйте портмонето си на видимо място, тъй като джебчиите са сероизен проблем.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин