10 нестандартни събития в България през 2017 г. - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 нестандартни събития в България през 2017 г.
Автор: Мая Джамбазова
10 нестандартни събития в България през 2017 г.
Снимка: visitcentralbalkan.net

Животът ни е празник! Не вярвате? И ние не вярвахме, но се оказа, че почти всекидневно в България се провеждат най-различни празници и фестивали. Кой от кой по-необикновени!

Празник на динята, на доматите и чушките, на сливата, тиквата, боба и какво ли още не!

Тук сме събрали само 10 нестандартни събития, които са се случили през 2017 г. или предстоят съвсем скоро. Забавлявайте се!

1.Фестивал на динята във Варна – Събитието събра малки и големи със своите интересни прояви. Посетителите можеха да видях как се прави карвинг върху диня, да се включат в конкурс за най-добър динен фенер, както и някое от спортните състезания с диня.

2. Празник на динята в село Никюп – През 2017 г. за шеста поредна година се състоя празникът на динята във великотърновското село Никюп. Организаторите бяха предвидили разнообразни събития - състезания по надяждане, търкаляне на дини, боулинг с дини, карвинг, бодиарт и богата културна програма. Празникът се проведе на 5 август.

10 нестандартни събития в България през 2017 г.

3. Ден на динята в село Салманово – Празникът събира ежегодно над 4000 посетители в шуменското село. Провежда се от 1989 г., а тазгодишното му издание бе през август.  

4. Фестивал на доматите и чушките в село Павел- Това бе петият юбилеен фестивал на доматите и чушките във великотърновското село Павел. Състезанията тази година бяха за най-вкусна лютеница и най-голям зеленчук.

5. Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти в село Куртово Конаре – Участниците имаха възможност да приготвят лютеница и доматена супа пред посетителите. Куртовският фестивал имаше девето издание през 2017 г.

10 нестандартни събития в България през 2017 г.

6. Фестивал на сливата в Троян – Тази година се състоя юбилейното 25-то издание на фестивала. Имаше богата културна програма по време на фестивалните дни, както и улица на занаятите, от която всеки можеше да закупи ръчно изработен сувенир.

10 нестандартни събития в България през 2017 г.

7. Фестивал на боба в село Радуил – По традиция фестивалът се провежда през първата половина на септември. Освен негово величество - бобът, в самоковското село имаше и богата фолклорна програма.

8. Празник на тиквата в Севлиево - Тиквената фиеста в старопланинския град се провежда за първи път през 2006 г. От тогава насам тя се радва на голям интерес от страна на севлиевци и гостите на града. Тази година имаше много хумористични кулинарни събития по време на празника, както и различни конкурси за тиква – за най-тежка, най-дълга, най-малка и др.

10 нестандартни събития в България през 2017 г.

9. Фестивал на тиквата във Варна – това ще е негово второ издание. Проявата ще се проведе на 28.10.2017 г. на Детския кът край Летния театър в морския град. Миналата година събитието се радваше на голям интерес от страна посетителите. Имаше карвинг върху тикви, конкурс за най-добре оформена тиква и тиквоняда – игри с тиква.

10. Фестивал „Празник на кратуната“ в с. Гостилница  - За пета поредна година гостиловци ви канят на празника, за да се посмете заедно на 28.10.2017 г. Там ще можете да потърсите на гърнето похлупак, да пийнете по един билков час в кокетни чашки от кратунки. Да се "запознаете" с Кратунчо и Кратунка, да видите някое чудо невиждано, да потанцувате и да попеете.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин