10 от тайните на щастливите хора - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 от тайните на щастливите хора
Автор: Peika.bg
10 от тайните на щастливите хора
Снимка: Thinkstock/Guliver

Кои са качествата, които щастливите хора притежават в повече от останалите? Как да развием умението да мислим позитивно? Как пътуването, обогатяването на вътрешния свят и грижата за себе си ни правят по-щастливи?

Прочетете откъс от книгата „Най-доброто лекарство сте вие“ (Издателство „Колибри“) на Фредерик Салдман, за да разберете 10 от съветите, които френският психолог дава:

Тал Бен Шахар, преподавател по практическо щастие в Харвард, подчертава следното важно нещо: правото на грешка, на несъвършенство, за да достигнете до пълноценно съществуване. По време на лекциите си той кара студентите да рисуват с тебешир кръгове по черната дъска. Нарисуваният кръг е съвършен. Тогава той ги кара да си спомнят как са изглеждали кръговете, които са рисували, когато са били на 2 години: мастилени петна, които се опитват да приличат на кръгове. Именно благодарение на това, че много пъти като деца не сме успявали да нарисуваме кръг, когато пораснем, можем да нарисуваме идеалния кръг. Трябва непрекъснато да признаваме провалите си, за да стигнем до успеха, ала в никакъв случай не бива да се обезсърчаваме. Трябва спокойно и без чувство за вина да приемем факта, че нещата не се получават отведнъж. Разбирането защо нещо не се е получило е ключът към развитието.

Една от тайните на щастието по всяка вероятност се крие в детството. Нека не забравяме, че запазването за цял живот на куража да грешим и да приемаме провалите си е трамплинът, който ще ни помогне да стигнем още по-далеч. Много е важно обаче в ранна възраст да усвоим правилните навици, за да можем по-късно да бъдем щастливи. Развитието на позитивни мисли е едно от важните горива на щастието. Търсете най-доброто във всеки настоящ миг, без непрекъснато да мислите за миналото или бъдещето, и избягвайте да си поставяте непостижими цели, заради които после да се ядете отвътре, че не сте успели.

Няма нищо по-ужасно от това да прекараме живота си в опит да постигнем онова, което не ни подхожда и което, още повече, не ни е по силите. Именно от тези корени избуяват депресията, тревожността и компенсаторните прояви като злоупотреба с алкохол, затлъстяването, тютюнопушенето и дрогирането.

Целта е да бъдем себе си, като се опитваме да работим онова, което обичаме, без значение какво другите смятат, да изберем половинката, която наистина ни подхожда, а не онзи или онази, които се харесват на околните, на роднините или на нашия обществен кръг. Трябва да станете господари на своите избори, без да търпите лоши влияния или да робувате на лоши основания. Трябва да извървите този дълъг път, за да се заобичате и да обикнете другите, да се научите да получавате, да се научите да давате и с всеки изминал ден все повече да се реализирате в професионален план и в отношенията си с другите хора.

Кое е онова, което щастливите хора притежават в по-голяма степен?

Повече от половината французи твърдят, че са щастливи или много щастливи. Обаче аз се обръщам към останалата половина, като им предлагам някои от „хитрините“ на щастливите хора.

1. Външните обстоятелства, в това число и материалният успех, им влияят в много малка степен.

2. Съзнават, че животът е изтъкан от трудности и ги вплитат в житейския си цикъл.

3. Живеят в съгласие със себе си, независимо дали става дума за професионалния, любовния, семейния или социалния им живот.

4. Поддържат ума и тялото си като скъпоценни притежания.

5. Не търсят непрекъснато одобрението в чуждите погледи.

6. Поддържат жива връзката със семейството, приятелите и съседите си.

7. Добронамерени са, не съдят другите и са благодарни.

8. Водят богат вътрешен живот: мисловен, духовен, религиозен...

9. Знаят какво искат и имат съвсем ясна цел в живота.

10. Но преди всичко, живеят здраво закотвени в настоящето: без да резигнират или да предъвкват миналото и без да се ядосват или фантазират за бъдещето.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин