10 причини да посетите Хасково този уикенд - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 причини да посетите Хасково този уикенд
10 причини да посетите Хасково този уикенд
Снимка: Haskovo-bulgaria.com

Защо да изберете Хасково за следващия уикенд в България?


Вместо да се придържате към познатите маршрути, изберете пътешествие в Източните Родопи. Хасково ще ви изненадва на всяка крачка с невероятния си микс от добре представена история, неочаквани забележителности и кухня, която дълго ще помните.

Ето само 10 от причините да посетите Хасково:


Историята

35581

На първо място този град има хилядолетна история, която се отразява в изключителната колекция на Регионалния исторически музей. Експозициите на музея са разположени в няколко филиала - в основната сграда, в Паскалевата къща, в Кирковото училище и в единствения по рода си Музей на тракийското изкуство. Той се намира до с. Александрово и е част от комплекс, включващ Александровската тракийска гробница и музейна експозиция.

Александровската гробница

35582

Гробницата сама по себе си е задължителна дестинация за всеки с интерес към историята и археологията. Тя е единствена по рода си в страната заради стенописите си – прекрасни образци на елинистичното изкуство от IV в. пр. Хр., такива досега не са откривани никъде другаде. Днес за посещение е достъпно копие на гробницата. Деликатните стенописи на оригиналната гробница са застрашени от унищожение и затова тя е затворена за туристически посещения.

Монумент Богородица

35587

Най-голямата гордост на града е статуята на Богородица с младенеца. Монументът се извисява на 32,8 м над земята, а заради височина си е включен в книгата с рекорди на Гинес като най-високата в света статуя на Богородица с младенеца. Издигната през 2003 г., статуята вече повече от десетилетие привлича хиляди поклонници от цял свят.

Камбанарията

35756

До монумента на Богородица се издига и 30-метрова камбанария, от върха на която се разкрива невероятна панорама към целия град и региона. Изкачете витото стълбище, за да стигнете до върха на камбанарията, където са разположени и осемте й камбани.

Паметник на завистта

35584

През 2014 г. Хасково се прочу с откриването на нов паметник, който няма аналог в страната - той е посветен на човешката завист и изобразява порива на човешкия дух към полет и извисяване и завистта, която го тласка надолу и не му позволява да политне. Уникалната статуя е излята от бронз и е висока цели 3 метра.

Театърът

35586

Сред архитектурните шедьоври, с които се гордее Хасково, е сградата на драматично-кукления театър "Иван Димов". Построена е през 1926 г. и е основно ремонтирана през 2004 г. По своя архитектурен план и украсата на фасадата сградата на театъра представлява умалено копие на Народния театър "Иван Вазов" в София.

Узунджовската църква

35585

На 13 км от Хасково в село Узунджово се намира храмът "Успение на Пресвета Богородица". С какво тази църква е ценна и впечатляваща? На първо място с размера си, който я нарежда на първо място сред селските църкви в България. Не по-малко впечатляваща е историята й - построена като християнски храм, през 1593 г. е била унищожена от османските нашественици. На нейно място е издигната джамия – част от огромен, приличащ според летописците на крепост, кервансарай, чийто централен вход е запазен и до днес. В началото на ХХ в. Турция връща имота на България и тогава започва преустройството на джамията в църква. През 2007 г. храмът е възстановен основно. При реставрацията са открити два средновековни надписа на арабски език с религиозно-философска тематика, които все още не са точно датирани. Обновени са всички икони и стенописи. Тревненският майстор уста Дарин Божков резбова нов иконостас, който с размерите си се нарежда сред трите най-внушителни в страната. На прозорците са поставени изящни витражи, изобразяващи сцени от живота на Божията майка. Узунджовската църква пази и една от чудотворните икони на Богородица. Сред отличителните характеристики на храма е нейната украса, която вплита християнски и мюсюлмански символи.

Околностите на Хасково

35583

Това далеч не са всички забележителности на Хасковския регион - в околностите на града могат да се видят много антични и средновековни крепости, тракийски и римски светилища, гробници, църкви и манастири с вековна история. Природата на Източните Родопи и Сакар планина е изключително красива и чудесна за излети. В самия град Хасково е разположен и прекрасният парк "Кенана", който е любимо място за излети сред природата.

Минералната вода

Недалеч от Хасково се намират Хасковските минерални бани - спа курорт, прочут с лековитата си минерална вода и отличните условия за релакс и възстановяване.

Храна и вино

Няма как да се подмине и фактът, че градът е прочут с отличните си гурме ресторанти, в които можете да вкусите необикновени ястия от местната, националната и световната кухня. Освен това Хасковският регион е популярен с великолепното вино. Няколко изби в района предлагат дегустации, а превъзходните им вина носят славата на България по целия свят.

Всички тези възможности за свободното време и прекрасни и интересни места превръщат Хасково в отлична дестинация за уикенда, независимо от сезона. В града има множество хотели с различна категория и удобства и всеки може да намери своето място според бюджета и вкуса си. За повече информация: haskovo-bulgaria.com

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин