10 причини да видите Сливен - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 причини да видите Сливен
Автор: Полина Райнова

Това, че Сливен е по-известен с историческото си минало, съвсем не значи, че той няма какво интересно да ни предложи днес. Ето 10 причини да погледнете от различен ъгъл към този град.

1. Скалният феномен Халката

За тази причудлива природна форма витаят всякакви предания и легенди. Една от тях гласи, че който мине под Халката ще остане вечно млад, според друга обаче, който премине през нея ще си смени пола. Хм... Първото няма как да се провери освен с теста на времето, но пък второто със сигурност би дало очевидни резултати и то мигновено!

2. Старият бряст

Това вековно дърво се намира в самото сърце на Сливен, до общината. Обявено е за природен обект под закрилата на държавата и определено респектира с исполинските си размери. По време на османската власт на клоните му са бесили бунтовниците, а днес изпълнява далеч по-безопасна функция – любимо място за срещи на млади и стари сливналии.

3. Градът на прасковите

Всички познаваме Сливен под кодовото му название Градът на 100-те войводи, но малцина знаят, че освен бурно историческо минало Сливен има и нежна страна. Западно от самия град се разполага Долината на прасковите, чиито многобройни декари земя са добре обгрижвани през последните години. Всяка година в село Гавраилово през август месец се провежда Празник на прасковата.

4. Къща-музей Хаджи Димитър

Родната къща на добре познатия ни войвода се намира в сливенския квартал Клуцохор, недалеч от центъра на града. Тя е на почитната възраст от над 200 години и е част от списъка на 100-те национални туристически обекта. Струва си да я посетите не само заради историческата й стойност, а най-вече заради това, че някак е успяла да съхрани в себе си една типично възрожденска атмосфера, пропита с духа на отминалото време.

5. Дванадесетият час

Ако се случи да сте в центъра на Сливен по обедно време – точно в 12:00 часа ще чуете „Стани, стани юнак Балкански“, песен на Добри Чинтулов, която се разнася от часовниковата кула в центъра на града. Възрожденската песен продължава с думите – „от сън дълбок се пробуди“ - доста тематично бихме казали с оглед на времената, в които живеем – не толкова героични, но затова пък също толкова крещящи за промяна, досущ както през възрожденския период.

6. Село Жеравна

Това село с поетично име (рядка съдба като се има предвид участта на голяма част от населените места в България: Кривонос, Коньово, Дропла – само малък пример) е не само с красиво наименование, но и с прекрасна природа. Ако искате да го посетите не просто за да го обиколите, а във връзка с конкретно събития – вашият месец е август, а събитието - Международен фестивал на народната носия (обикновено се провежда към средата на месеца).

7. С лифт към Сините камъни

Сините камъни е природен парк, разположен на север от Сливен. Една от най-известните местности на територията му е Карандила. До нея има два пътя – лесен и труден, разбира се. Единият е с лифт, а другият е по прочутата Хайдушка пътека. Изборът как да стигнете до горе си е изцяло ваш

8. Местността Даулите

Ако за вас зимата означава само едно нещо – зимни спортове, то тогава Даулите е мястото, което не трябва да пропускате да посетите. Даулите се намират на 5 км от връх Българка (най-високият връх в Сините камъни) и са идеално място за ски и сноуборд – цените на хотелите и оборудването са още един плюс.

9. Международно рали състезание в Сливен

Осем скоростни отсечки и три дни ожесточена надпревара – ето една истинска причина за любителите на екстремни спортове да посетят Сливен. Стартът на това събитие традиционно е септември месец, а датите варират.

10. Голф?

Свикнали сме да свързваме Сливен с природни красоти и исторически забележителности, но да го асоциираме с голф игрище? Със сигурност изненаданите ще са доста, а сред тях положително ще има и за дългодишните жители на града, но фактите са си факти. Да, точно на отбивката към Сливен се шири най-голямото голф игрище на територията на България – дължина около 6 км и цели 18 дупки на терен.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие, интересни местенца в България и по света!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Lilia Uzunova, 12.12.2013 | 00:20
Обаче като вървите по главната улица ,внимавайте,гледайте надолу,за да не попадне кракът Ви в някоя неравност или дупка;същото се отнася и за по-голямата част от тротоарите! Не обръщайте внимание на парцаливо развяващите се изпокъсани некролози ,афиши и обяви,налепени от кой където свари! (Така е в повечето населени места у нас.) Не останаха градинки в центъра ни,но има скамейки,на които може да си починете. Добре сте дошли!
Veselin Nikolov, 28.01.2013 | 20:26
Градът има толкова известни, интересни, древни и съвременни забележителности, че ако започна да ги изброявам няма да ми стигнат няколко страници! Интересно е, че за да се запознаете с тях трябва да се посети града, а не да се прочете платена публикация за някакво голф игрище, че ако ще да е със 101-на дупки :) Поли, ако не си се качвала на Карандила, да знаеш, че освен халката... има и въжена линия до там! На снимката хбаво се вижда и шато Алпи! Франция има много шатота, но в Сливен въобще не им отстъпваме както с качествени вина - така и с доказани концентрати! Градът ни е богат с исторически обекти и природни забележителности! Вероятно си чувала за змеевите дупки или за Сливенските минерални бани?! За Туида и Куш-бунар?! Вероятно след посещение в историческия музей, чиято сграда е дарена от родолюбива българка, роднина на Добри Желязков - фабрикаджията (създателя на първата текстилна фабрика, както на Балканите - така и в османската империя) може да научиш къде и какви тракийски съкровища са намерени по тези земи :) Има и множество други музеи, например този на текстила, който се помещава в стария затвор! Няма да изброявам, че мога и да не се спра и точно за това ще отбележа, че освен всичко друго тук има и нещо единствено в България! Едно специялизирано заведение за пребиваване и превъзпитаване на представителки от нежния пол (не, че е възможно), под опеката на министерството на правосъдието ;) Не искам да продължавам да изброявам, но причините да се посети Сливен далеч не са 10, а най-малко 1010 :)
Абонирайте се за нашия бюлетин