Събития за вино и любов този февруари - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Събития за вино и любов този февруари
Автор: Мария Ангелова
Събития за вино и любов този февруари

Отдавна вече е достатъчно да кажеш само „14-и“ и е ясно, че става дума за 14 февруари. Целият февруари се е превърнал в един 29-дневен „14-и“, в който виното се лее, сърцата извират отвсякъде, а на нас не ни остава нищо друго, освен да се пуснем по вълната и да се забавляваме.

В чест на любовта към виното и любовта към самата любов, ето няколко интересни събития, посветени на едно от тези неща (или направо и на двете). Празниците започват още от началото на февруари. Последвайте линковете за повече информация. Или просто посетете винарна (списък на винарните в България, които предлагат посещение и дегустация)*

Трифон Зарезан – празник на виното с народни борби

1 февруари, Асеновград

Освен, че се почитат лозарите и винарите в района на Асеновград, в този ден се провеждат и пехливански борби – стар обичай, който си заслужава да видите. Обикновено се провежда на 1 февруари. 

*

Празник на боговете на виното 

6 февруари, село Илинденци

От върховете на Пирин слизат древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският – Сабазий, гръцкият – Дионис, римският - Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Свитата на боговете и мома Кераца е придружена от шумни вакханки и спират в местността Валоги, където изпълняват тракийския обред „Розалий”, съхранен отпреди 4000 години... Село Илинденци се намира на 17 км от Сандански.

*

Празник на виното в Първомай

6 февруари, Първомай

На площада пред читалището в Първомай ще се проведе за 11-и път празник на виното и винопроизводството – Първомай 2016 с представяне производството на винарски изби от страната и с конкурс за най-добро домашно вино от реколта 2015 година. 

*

Златен грозд – фестивал на мелнишкото вино

6-7 февруари, Мелник

По традиция гостите на града ще се насладят на разнообразието от вина, произведени в региона на Мелник, майсторлъшки мезета и фолклорна програма, представяща местните традиции и обичаи.

*

Празник на любовта и виното в село Делчево

6-7 февруари, село Делчево, край Гоце Делчев

Станете част от традиционния празник на виното, който се провежда с народни носии и шумни празненства в село Делчево. Самото село също си заслужава посещение - заради старите къщи и невероятната гледка към Гоце Делчев.

*

Винария - празник на виното в Тутракан

6 февруари, Тутракан

Включете се в надпреварата за най-добро домашно вино от реколта 2015 в Тутракан. Подробности и регламент за участие във Винария.

*

Трифон Зарезан във винарска изба Вила Мелник

14 февруари, с. Хърсово (Мелник)

Екипът на Вила Мелник ви кани на празника на лозарите и винарите Св. Трифон Зарезан на 14-и февруари 2016 (неделя) от 10:00 ч. във винарната си до село Хърсово, край Мелник. Програмата включва зарязване на лозята, песни и танци на фондация „Леб и вино“, фолклорни самодейни групи от Мелнишкия край, фермерски базар с продукти от местни проиводители, турове и беседи из винарната, вкусна скара и вино на лозето. Подробности за Трифон Зарезан във Вила Мелник.

*

Камелия Тодорова - приказка за любовта без край

14 февруари, София

Празникът на любовта с нежната музика на Камелия Тодорова в Sofia Live Club. Вижте и цялата програма на Sofia Live Club за месеца.

*

La Traviata с диригент Любка Биаджони 

14 февруари, София

Винаги изкушената от операта Любка Биаджони отново ще зарадва софийската публика със своя „Травиата” от Джузепе Верди. Красивата музика на гениалния италиански композитор ще бъде представена точно в деня на влюбените „Свети Валентин”. Основната разлика между класическия оперен спектакъл и сценичните опери на Любка Биаджони е, че при нея музиката е на първо място, а не режисурата. Хор, оркестър, солисти и диригент са на една сцена. Подробности за представлението. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин