10 съвета за Франция, които ще спасят живота ви - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 съвета за Франция, които ще спасят живота ви
Автор: Peika.bg
10 съвета за Франция, които ще спасят живота ви

Знаете ли коя държава не излиза от класациите за най-посещавани страни?

Със своите зашеметяващи пейзажи, радост  от живота, романтика, божествена кухня – разбира се, това е Франция.

Ако сте отворени за нови и неочаквани преживявания, има няколко неща, които трябва да знаете. Те ще направят престоя ви в страната на любовта по-безопасен и приятен.

1. Намерете си аптека

Както повечето магазини, така и аптеките във Франция затварят около 19:00ч. Винаги има и такива, които са на денонощно разположение,  но те обикновено се редуват. Затова проверете предварително в интернет, коя е най-близката отворена аптека до мястото, на което сте отседнали.

2. Телефон за спешни случаи: 112

112 е единният европейски номер за спешни повиквания. Можете да го наберете както от мобилен, така и от стационар или уличен телефон. Има и отделни кодове според вида помощ, от която се нуждаете: 15 за спешна медицинска помощ, 17 за полиция и 18 за пожарна.

3. Правила при шофиране

Ако ще шофирате във Франция, трябва задължително да имате светлоотразителна жилетка и триъгълник в автомобила. Използването на мобилен телефон е абсолютно забранено.  

4. Ограничения на скоростта

Следете внимателно табелите, указващи позволената скорост в местата, през които преминавате. Като основно правило запомнете: лимитът в градска зона е 50 км/ч, покрай училища и пешеходни зони той пада на 30 км/ч. Ограниченията по пътищата са 80 или 90 км/ч, освен ако не е указано друго. На магистрала можете да шофирате с максимум 130 км/ч, а при мокра настилка с до 110 км/ч.

5. Стикер „Чист въздух“

В Париж е внедрена стикер система за борба с замърсения въздух. Ние определено не ви препоръчваме да посещавате града с автомобил, заради изморителния трафик и трудното намиране на паркоместа. Ако все пак сте решили да рискувате, то задължително трябва да имате стикер „Чист въздух“ (Crit'Air), който е достъпен за закупуване и онлайн.

6. Диворастящи гъби

Всяка година Франция е благословена с добра реколта от вкусни горски гъби. Бъдете много внимателни, когато си купувате или сами берете от тях, защото някои видове могат да ви причинят много неприятни последици. Избирайте само лицензирани магазини, за да си вземете от вкусните местни гъби.

7. Внимавайте с тона

В градски транспорт, музея, ресторанта, изобщо на всички публични места във Франция е прието да се говори на по-нисък топ. Това е символ на уважение към останалите. Така че се опитайте, въпреки горещата си балканска кръв да сте малко по-сдържани на такива места, за да не предизвикате учудените погледи на местните.  

8. Диви срещи

Глиганът или дивата свиня се среща много често в цяла Франция. Тя обитава горските райони, но от време на време излиза на открито. Това е много силно животно, затова не се опитвайте да го уплашите. То ще приеме поведението ви за заплаха и ще се опита да защити територията си. Дайте му достатъчно лично пространство, за да не пострадате от някоя близка среща.

9. Предупреждение за гореща вълна

Всяко лято във Франция работи система за предупреждение за горещи вълни. Тя цели предотвратяване на евентуални топлинни удари. Никога не подценявайте предупрежденията. Ако е обявен червен код, най-умното, което можете да направите, е да стоите на прохладно място и да пиете много вода. Това важи с най-голяма сила за децата и възрастните хора.

10. Магическите думи

Те ще ви отворят много врати и ще ви помогнат да се почувствате добре приет от местните. Дори и да не говорите френски, е добре да научите няколко важни думи. Винаги, когато влизате в магазин, поздравявайте с „Добър ден“ (Bonjour). Когато искате да зададете въпрос се обръщайте с господине/госпожо или госпожице (monsieur/ madame/ mademoiselle). „Ако обичате“ (s’il vous plaît)и „благодаря“ (merci) също трябва да влязат в речника ви. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин