10-те най-безопасни държави в света - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10-те най-безопасни държави в света
Автор: Peika.bg
10-те най-безопасни държави в света
Снимка: Unsplash

Макар и изключително вълнуващо, пътуването по своята същност може да бъде и рисковано. Посещаването на места, които не познавате, може да бъде малко плашещо, но това определено не означава, че трябва да спрете да пътувате. 

Ако обаче сигурността е ваш приоритет или ако обмисляте първото си самостоятелно пътуване, добре е да посетите някоя държава, в която престъпността е ниска. 

Въз основа на нивата на убийства и други престъпления, ето кои са 10-те най-безопасни страни в света:

10. Китай

10-те най-безопасни държави в света
Снимка: Unsplash

Китай определено не е най-спокойната държава, но е една от най-безопасните. Убийствата са изключително малко, дори не достигат едно на 100 000 души.

Когато пътувате в Китай, не бива да се притеснявате, че ще станете жертва на престъпление. Грабежите също са изключително редки, въпреки че джебчийството не е изключено в някои големи градове.

Въпреки това, трябва да бъдете много внимателни при спазването на законите и правилата. Дори дребни нарушения, като пушене на марихуана, например, може да ви вкара в затвора за месеци или дори години. Безопасността също не означава свобода, така че изчакайте, докато си тръгнете, за да критикувате открито правителството.

9. Норвегия

10-те най-безопасни държави в света
Снимка: Unsplash

Норвегия е единствената скандинавска страна, която попада в този списък. Страната на фиордите и северното сияние е място, където можете да се изгубите сред природата без страх. Всъщност трябва да се страхувате малко от природата, но не е нужно да се страхувате от другите хора.

Столицата Осло е един от най-добрите за живеене градове в света. Качеството на живот, ниските нива на бедност и високото качество на социалните услуги правят хората щастливи и доволни. Това също означава по-ниска престъпност. 

8. Оман

10-те най-безопасни държави в света
Снимка: Unsplash

Оман все още не е популярна туристическа дестинация, но това вероятно скоро ще се промени. Местните са много дружелюбни и гостоприемни. Дребните престъпления, като джебчийство, са често срещани, но тежките престъпления са изключително редки. 

Оман има какво да предложи на своите посетители- можете да посетите пустинята Wahiba Sands или естествените басейни на дефилето Wadi Shab. Можете също така да плавате с традиционен арабски кораб, да се любувате на архитектурата на джамията Султан Кабус и да се разходите из крепостта Низва, най-старият замък в страната.

7. Швейцария

10-те най-безопасни държави в света
Снимка: Unsplash

Алпийски ливади, девствени езера и толкова чисти градове, че изглеждат нереални - това е Швейцария! Швейцарците са известни като организирани и дисциплинирани. Правителството се грижи много добре за хората, така че бедността е ниска, въпреки високия страндарт на живот. Престъпността е толкова рядко явление, че дори сравнително дребни неща попадат в новините.

Ако искате да посетите наистина спокойна и безопасна страна, Швейцария е много добър избор. 

6. Обединени арабски емирства

10-те най-безопасни държави в света
Снимка: Unsplash

Подобно на Оман, Обединените арабски емирства е много безопасно място. За разлика от Оман обаче, ОАЕ е популярна туристическа дестинация. 

Хората посещават страната, за да се полюбуват на Бурдж Халифа в Дубай, най-високата сграда в света, или да хапнат в ресторанти, където една вечеря струва повече от това, което някои хора харчат за цял месец. Въпреки това демонстриране на финансови възможности, престъпността в Обединените арабски емирства е изключително ниска. 

Нещо, което трябва да знаете, е че хомосексуалността е незаконна в ОАЕ, така че не е безопасна дестинация за ЛГБТ хората. 

5. Индонезия

10-те най-безопасни държави в света
Снимка: Unsplash

Индонезия е любимо място за пътешествениците, особено идиличният остров Бали. С повече от 17 000 острова бихте могли да прекарате цял живот в изследване на страната и дори да не сте близо до това да я видите цялата.

Високи активни вулкани, красиви плажове и джунгли, криещи ендемични видове, са част от естествената привлекателност на страната. Освен това има богата култура. Като добавим към всичко това факта, че е невероятно безопасна страна, получаваме истински рай. 

4. Хонконг

10-те най-безопасни държави в света
Снимка: Unsplash

Хонконг технически е част от Китай, но като се има предвид, че този административен регион има собствен език, култура и валута, може да се третира като независима страна.

Рядко се случва град с толкова гъсто население и толкова много неравенства да е безопасен. И все пак Хонконг успява да запази нивата на престъпност ниски. 

Можете да се насладите на страхотна храна в многобройните ресторанти със звезди Мишлен или да изкачите връх Виктория, най-високият хълм на остров Хонконг. 

3. Люксембург

10-те най-безопасни държави в света
Снимка: Unsplash

Въпреки че граничи с Белгия, Франция и Германия, Люксембург не посреща толкова много туристи, колкото би трябвало. Малката държава разполага с красиви средновековни градове, без големите тълпи. Освен това има много природни паркове, където можете да се разходите и да се насладите на спокойствието на страната.

Както в много други страни на континента, джебчийството е често срещано явление, но просто трябва да пазите чантата си и всичко ще бъде наред. 

2. Япония

10-те най-безопасни държави в света
Снимка: Unsplash

Две азиатски страни се нареждат на първо място като най-безопасните страни в света. Япония е известна със своята безопасност. Там хората могат да прекарат нощта на улицата, без да се притесняват, че някой ще открадне вещите им. В Япония има банди, но те рядко притесняват нормалните граждани, обикновено враждуват помежду си. 

Пътуващите обожават Япония заради храната, културата и архитектурата, но не може да се отрече, че да не се налага да мислите за престъпления също е голямо предимство.

1. Сингапур

10-те най-безопасни държави в света
Снимка: Unsplash

Сингапур е също толкова безопасна страна, колкото Япония, но е по-интересна дестинация. В рамките на страната има значително индуистко, мюсюлманско, китайско и малайско население. Всъщност страната е разделена на квартали, които имат различна индивидуалност въз основа на населението, което ги обитава. Въпреки многобройните езици, религии и култури, нацията успява да запази мира между групите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин